Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den devadesátý šestý

Druhá plavba kolem světa – den devadesátý šestý

 

14.týden, do konce zbývá 31 dnů

Pondělí 11.4.2016 - 14.týden

Trasa: Chenai (Madras) - Chochin, Indie

Celý den na moři (54)

article preview

 

Druhá plavba kolem světa – den devadesátý šestý

14.týden, do konce zbývá 31 dnů

Pondělí 11.4.2016 - 14.týden

Trasa: Chenai (Madras) - Chochin, Indie

Celý den na moři (51)

 

Zajímavosti z Wikipedie:

Legendy, mýty, teorie ztroskotání Titaniku – poslední informace

Jako každá velká tragédie, které se dostane pozornosti a publicity, tak i ztroskotání Titanicu přitáhlo k sobě velkou pozornost, zejména, objeví-li se dříve napsaná kniha nebo povídka, v jejímž obsahu je popsáno ztroskotání podobné lodi, lze vysledovat mystické souvislosti mezi událostmi a podobně …

V roce 1898 vydal Morgan Robertson, bývalý námořník, povídku v nakladatelství M.F.Mansfield, kde je popisováno ztroskotání „nepotopitelné“ a největší dosud postavené lodi Titan podobných rozměrů, parametrů, konstrukce jako Titanic. V povídce loď na plavbě (která se konala v dubnu) narazila na kru, začala se zaplavovat vodou a nakonec se potopila. Celá událost stála mnoho životů, protože nebylo dostatek záchranných člunů.

I když se spojení Titanic„nepotopitelný“ po katastrofě objevovalo téměř neustále, a přežívá i dodnes, není pravdou, že by byl takto označován společností White Star Line, ani loděnicí Harland and Wolff před jeho první plavbou.

U často zmiňovaného lodního orchestru je sporné, hrál-li až do poslední chvíle na člunové palubě a hrál-li v průběhu katastrofy vůbec, případně jaké hrál skladby, i když věta jednoho z hudebníků „Pánové, bylo mi ctí s vámi dnes hrát“ ve filmu z roku 1997 je působivá.

Irští katoličtí dělníci si s hrůzou šeptali o údajném sériovém čísle Titanicu 3909 04 (Titanic měl ve skutečnosti sériové číslo 401). Při pohledu z paluby pak zrcadlově odražené číslo od vody vypadá jako nápis „no pope“, volně přeloženo „papež neexistuje“. Číslo 3909 04 si vymysleli protestantští dělníci loděnice, aby postrašili katolické dělníky.

Omylem je i údajně první vysílání signálu „SOS“ právě z paluby potápějícího Titanicu, kterému okolní lodě nerozuměly. Volání „SOS“ (v Morseově abecedě · · ·   – – –   · · ·) bylo mezinárodně používáno již od roku 1908, i když se souběžně používalo i starší volání „CQD“ (v Morseově abecedě – · – ·  – – · –    – · ·).

Titanicem je spojováno i prokletí pro údajnou přepravu starodávné mumie.

Spekuluje se i o tom, že se mohlo jednat i o pojistný podvod – potopen neměl být Titanic ale Olympic – v době, kdy byly obě ve stejném doku, mělo totiž dojít k jejich záměně co se týče jejich insignií, nápisů, značení na jejich palubách atd.

Filmy

První filmové zpracování katastrofy v podobě němého filmu Saved from the Titanic (Zachráněná z Titanicu, 1912) se objevilo již několik měsíců po katastrofě. V jedné z hlavních rolí se objevila herečka Dorothy Gibsonová, která katastrofu přežila ve člunu 7 a byla i autorkou scénáře. Film měl premiéru 14.5.1912.

Následovaly další filmy:

Atlantik (1929)

Titanic (1943)

Titanic (1953, Oscar za scénář)

Zkáza Titanicu (1958)

S. O. S. Titanic (1979)

Vyzvednutí Titanicu (1980)

Titanica (94minutový dokument se záběry z vraku)

Titanic (1996)

Titanic (1997, velkofilm režiséra Jamese Camerona, 11 Oscarů)

Titanic (2012, čtyřdílná britská koprodukční televizní minisérie)

 

Náš poznatek z dnešního dne :

Plujeme celý den jihozápadním směrem, v poledne bychom měli být u průlivu mezi Srí Lankou a Indií a k večeru budeme obeplouvat nejjižnější cíp Indie. V noci poplujeme již po severozápadní straně Indie. Počasí je obdobné jako včera, velké dusno, horké slunce a slabý vítr rozčeřil více hladinu Indického oceánu, ale nás příliš neochlazuje. V průběhu dne jsme opět soutěžili. Občas se vyskytují organizační zmatky, prostory pro hry nejsou vždy v dobrém stavu. V prostorách, kde se hraje stolní tenis stále kape voda ze stropu z klimatizace, takže se zde dá lehce uklouznout. Totéž platí na hřištích na horní palubě v zadní části lodi, kde se hrají šoupátka a není zde označeno, že si hosté nemají dávat lehátka na herní pole. Na hřištích s umělých povrchem na paddle tenis, křivé koule a kroket není vyřešeno odvodnění, takže po dešti tam stojí voda a hráči si ji sami vymetají, přestože posádka má na vodu vysavač. V prostorách na horní palubě také někdy stojí voda a pokud si ji hráči nevytřou, tak se nedá hrát. Také zde chybí dostatečný počet židlí k odpočinku pro hráče, kteří momentálně nehrají, ale sledují průběh soutěží. Dnes byla opět gala večeře, které jsme se tentokrát nezúčastnili, protože jsme nechtěli navštívit ani divadlo s černošským zpěvákem ani se zúčastnit plesu s klasickou hudbou. Ani na normální večeři jsme nešli, tělo z toho horka ztrácí pocit chuti k jídlu, dopili jsme poslední jihoafrické víno a snědli pár oříšků. Dnes bylo dokonce u bazénu horko i ve večerních hodinách. Normálně velmi příjemné posezení na čerstvém vzduchu a pozorování měsíce, kterého ubývá a je ve zvláštní miskovité poloze, kterou u nás nevidíme jsme vyměnili za luštění sudoku v chladnější kajutě.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Chenai - Chochin, Indie

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 70
Celkem: 3059313
Měsíc: 46747
Den: 3449