Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den desátý

Druhá plavba kolem světa – den desátý

 

Desátý den

2.týden, do konce zbývá 117 dnů

Sobota 16.1. 2016  - 2.týden

Trasa: Gran Canaria - Walvis Bay, Namibie

Celý den na moři 5.    

article preview

Zajímavosti z Wikipedie : Světový oceán- část 1.

Oceán je souvislý vodní obal planety Země, který je složen z oceánů, moří, zálivů a veškeré vodní masy, která je přímo s ním spojená, a je v něm soustředěna většina vody na Zemi. Tvoří souvislou vodní plochu se společnou hladinou, která ve skutečnosti osciluje kolem střední hodnoty vlivem vnějších faktorů (např. kvůli gravitačním vlivům Měsíce).

Pokrývá celkem 361,3 mil. km², což představuje 71 % povrchu planety. Souš pokrývá 149 mil. km². Průměrná hloubka oceánu je 3790 m. Voda oceánu a moří představuje 96,54 % celosvětových zásob vody. Sladká voda představuje pouze 2,53 %. Z toho je ale většina sladké vody, celkem 68,4 %, vázána v ledovcích. Rozložení souše a oceánu na planetě není rovnoměrné. Proto na severní polokouli je asi 100 mil. km² a na jižní polokouli pouze 49 mil. km² souše.

Mořská voda světového oceánu je slaná. Jedná se o roztok různých minerálních a organických látek. V tomto roztoku neustále probíhají různé fyzikální, chemické a biologické procesy. Hlavním zdrojem hořkoslané chuti je chlorid sodný, chlorid hořečnatý a síran hořečnatý. Průměrná slanost vody (salinita) je 35 promile, ale skutečná slanost na různých místech oceánu značně kolísá v závislosti na např. výparu vody, mořských proudech, množství srážek, sladkovodní přítoky apod.

Světový oceán, vzhledem ke své rozloze, zachytává asi 85 % slunečního světla a tepla. Působí proto jako velmi významný regulátor teploty a zabraňuje výkyvům teplot na povrchu planety. Má zásadní vliv na biosféru a život na Zemi. Světový oceán váže velkou část oxidu uhličitého. Fytoplankton je zdrojem až 50 % kyslíku.

Zajímavým úkazem je příliv a odliv. Gravitačním působením Slunce a Měsíce pravidelně kolísá hladina světového oceánu. Voda oceánů je v neustálém pohybu vlivem mořských proudů. Na hladině vznikají vlny, které významným způsobem mění tvář pevniny. Mohou vznikat i ničivé vlny tsunami během sopečných erupcí a nebo zemětřesení.

Přehled : Existuje více metod a postupů, jak se určí plocha oceánů. Zřejmě nejzásadnější hledisko je, co (okrajová a vnitřní moře, zálivy) se považuje za součást oceánu a zda se do jeho rozlohy započítá. Metodika Mezinárodní hydrologické organizace rozlišuje samotný oceán a zálivy, moře. Tabulka odpovídá tomuto principu.

V současnosti se světový oceán rozděluje na 5 dílčích částí, které jsou uvedené v tabulce.

Oceán

Rozloha (mil. km²)

Procentuální podíl
na rozloze oceánů (%)

Procentuální podíl
na rozloze Země (%)

Tichý oceán

155,557

43,04

30,51

Atlantský oceán

76,762

21,24

15,06

Indický oceán

68,556

18,97

13,45

Jižní oceán

20,327

5,62

3,99

Severní ledový oceán

14,056

3,90

2,76

Vnitřní a okrajová moře všech oceánů

26,161

7,23

5,13

Celkem veškeré vodstvo

361,419

100

70,9

Celková rozloha oceánů bez okrajových moří - 335 258 000 km²

Celková rozloha oceánů i s okrajovými moři - 361 419 000 km²

Celková rozloha pevniny - 148 647 000 km²

Celková rozloha Země - 510 066 000 km²

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Nyní je před námi velmi dlouhá plavba přes 3 tisíce námořních mil. Stále pokračujeme kolem Afriky jižním směrem a až 21.1. uvidíme ostrov Svaté Heleny, kde zřejmě nepřistaneme, ale stejně si velmi zavzpomínáme na naše překonání velice obtížného stoupání do 700 strmých schodů a na naši náročnou cestu k pevnosti na vrcholu ostrova. Až za 8 dnů dorazíme do Namibie do přístavu Walvis Bay. Tuto dlouhou dobu strávíme také aktivně hrami, které se nám líbí a poznáváme při nich další cestující. Dnes jsme hned ráno po plavání a vířivce zkusili zahrát pinec, což se daří hlavně Luďovi a během dne jsme se zúčastnili golfu do terče, který není tak snadný, jak by se zdálo, protože je nutné šikovně podebrat míček a trefit se co nejblíže středu terče. Mezi profíky jsme samozřejmě neměli šanci, naše sportovní animátorka je velmi schopná a příjemná a také hráči si mezi sebou vzájemně fandí a výkony odměňují potleskem, což vyvolává dobrý pocit, i když se zrovna nedaří. Následovalo házení kroužků z lan na očíslovaný trojúhelníkový terč namalovaný na palubě. Ve hře, kde se dřevěné disky posunují vidlicemi po palubě na nakreslená pole a vzájemně se soupeři vyhazují mimo bodovaná místa, se dostal Luďa nejdřív do semifinále a pak i do finále, kde mu vítězství o vlásek uniklo. Také proběhl kratičký pinec Luďa versus Jindra. I když Jindra je, jak nám prozradil, je od 12 let starší, na jeho výkonu to nebylo vůbec znát. Odpoledne byl turnaj v křivých koulích, kde se nám oběma dařilo. Poslední hrou dne nazvanou Hopla bylo házení malých kroužků na 5 očíslovaných tyček a zde Jana zúročila praxi z Costy a slavila své první vítězství s více než 100 body. Obdržela průkazku, kterou každý hráč dostane po své první výhře a do ní se sbírají další razítka za vítězstvi. I když je loď obrovská, potkáváme například Jindru s Marií velmi často. Po večeři nás překvapila neznámá blondýna českým oslovením.

Je to rodilá Brnačka, žijící se svým americkým přítelem střídavě v Německu a Americe. Dověděla se o nás od polské stevardky. V divadle byl sólový koncert kytaristy Byrona Johnstona, který zahrnoval moderní hudbu např. od Beatles i španělskou klasiku ve velmi energickém podání.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Madeira - Gran Canaria

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 52
Celkem: 3057960
Měsíc: 45813
Den: 2909