Jdi na obsah Jdi na menu
 


Království Nepál

Království Nepál

 

Nepál sousedí s Tibetem - autonomním územím Čínské lidové republiky na severu, indickými státy Sikkim a Západním Bengálskem na východě, Biharem a Uttar Pradesh na jihu a na západě. Celková plocha Nepálu zaujímá 147 181 km2.Nadmořská výška se pohybuje od 60 m až po nejvyšší bod na světě, Mt. Everest, s výškou 8 848 m. V tomto pásu existují dramatické topografické i klimatické rozdíly, které se mění od subtropických až po arktické. Podle nadmořsko výšky lze zemi rozdělit do tří regionů. ObrazekHimalájský region: Tento region leží mezi 4 877 m a 8 848 m, se sněžnou čárou ve výšce kolem 4 877 m. Nepál je střechou světa, leží zde 800 kilometrů nejmladšího a nejvyššího pohoří Himaláje. Nacházejí se zde vrcholy přes 6000 m vysoké a osm ze čtrnácti nejvyšších 8 tisícových obrů. Tyto terasovité hory se vinou dolů do svěže zelených údolí s dravými řekami a tropickou džunglí s množstvím divoké zvěře.  

 

V Nepálu se nachází 15 národních parků a chráněných území, do seznamu světového dědictví UNESCO byly zařazeny parky Royal Chitwan National park a Sagarmatha National Park.

 

V Nepálu vládne klasické monsunové počasí, ale topografické rozdíly mají velký dopad na klima. Nejjižnější část - region Tarai - leží v tropickém pásmu a má horké a vlhké klima, zatímco zbytek země má typické subtropické podnebí. Himalájský region má od výšek nad 4000 metrů vysokohorské klima s podstatně nižšími teplotami v zimě.

 

Nepál má okolo 20 milionů obyvatel zahrnujících různé etnické skupiny, rasy a kmeny. Základní dělení je na Indoíránce, Tibeťany, Mongoly a Tibeto-Barmánce . Tyto skupiny se dále dělí na různé etnické skupiny a podskupiny žijící v různých regionech, nosící rozdílné oblečení a hovořící různými jazyky a dialekty. Obyvatelé indoíránského původu žijí hlavně v Terai a nižších hornatých oblastech, zatímco Mongolové a Tibeto-Barmánci obývají údolí a střední Himalájský region. Lidé tibetského původu žijí převážně v Himalájském regionu.

V Nepálu jsou nejvyšší hory na světě (včetně vrcholu Mt. Everest) vypínající se nad obydlenými údolími a zalesněnými nížinami, v nichž žijí tygři a nosorožci. Himaláje byly odjakživa známy jako místo, kde ”bydlí Bůh”. V dávných dobách to byla tajemná oblast svatých a mudrců, kteří přišli z dalekých končin, aby našli věčný mír a boží požehnání. Himaláje skrývají mnoho chrámů a svatyní, klášterů a posvátných jezer v divokých a odlehlých částech regionu.

Nepál je jedinečným místem pro všechny vyznavače Buddhismu, protože je rodištěm velkého Buddhy, apoštola míru a odpuštění.

ObrazekNepál je zemí slavností. Nepálci uctívají různé bohy a bohyně, navštěvují kaple, dodržují půst a hodují během svátků. Nejdůležitějším aspektem nepálské kultury je náboženská harmonie a vzájemné soužití mezi Hindy, Buddhisty, Muslimy a ostatními náboženstvími v této překrásné zemi. Mezi nejvýznamnější svátky patří Dasain (říjen), který se slaví v celém Nepálu a obětují se při něm stovky zvířat. Opakem je pak svátek Tihar (listopad) při kterém jsou zvířata oslavována.

 

Náhledy fotografií ze složky Kátmandú, Nepál

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 10
Celkem: 3006263
Měsíc: 84
Den: 84