Jdi na obsah Jdi na menu
 


Xi´an - Terakott Armee

Obrazek

 

Obrazek

Terakotová armáda císaře Qin Shihuanga bývá nazývána osmým divem světa. Muzeum, které zde bylo zřízeno, se nachází nedaleko vesničky Xiyang, asi 30 km východním směrem od Xi’anu. V blízkosti terakotové armády (asi 2km) je mauzoleum císaře Qin Shihuanga, který je vystaven v hale číslo 1. Je to největší ze tří hal, kde se na celkové ploše 12 600 m2 nachází 6 000 válečníků, jejich koně a 50 bojových vozů. Hliněné figury jsou v životní velikosti válečníci mají výšku 1,8m, jsou vybaveni zbraněmi a každá postava je originálem a liší se svojí mimikou. Druhá a třetí část armády byla objevena v roce 1976. Ve druhé hale se nachází 1 300 válečníků a koní a také 89 bojových vozů. V této druhé hale jsou bojové jednotky přesně seřazeny podle svého druhu; zvlášť jsou sešikováni lučištníci, kavalérie, pěšáci i vozové jednotky (na rozdíl od haly číslo 1, kde jsou jednotlivé jednotky vzájemně promíchány). Nejmenší je hala číslo 3. V ní se nachází 69 figur s obrannými zbraněmi a dřevěný vůz tažený čtyřmi koňmi.

ObrazekTato impozantní armáda dokládá obrovskou moc císaře Qin Shihuanga. Ten stál v čele silného státu Qin a sjednotil Čínu, která byla do té doby rozdrobena na mnoho mezi sebou válčících státečků. Období vlády Qin bylo velmi krátké, ale co do významu jedno z nejdůležitějších (mj. stavba Velké zdi, výstavba zavlažovacích kanálů atd.).

Objevení terakotové armády patří bezesporu mezi nejdůležitější archeologické objevy 20. století. Návštěva tohoto místa patří mezi největší zážitky každého návštěvníka. Terakotová armáda působí giganticky, ale také překvapivě autenticky, kdy občas získáváte dojem, že je tato hliněná armáda opravdu živá.

ObrazekV roce 1987 byla terakotová armáda císaře Qin Shihuanga přidána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

 

Náhledy fotografií ze složky Xiang - Terakott armáda

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 44
Celkem: 3047506
Měsíc: 40746
Den: 2884