Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den Pátý - "Krok za krokem " Expedice Jižní Afrika 2013

Den Pátýstředa 10.7. 2013 – do konce zbývá 37 dní

 150.jpg

Den Pátýstředa 10.7. 2013 – do konce zbývá 37 dní

Hlavním cílem dnešního dne je Cango Caves jeskynní perla Jižní Afriky, a také nejznámější jihoafrické jeskyně. Vchod do jeskyní se podobá spíše menšímu obchodnímu domu. Větší jeskynní prostory jsem ještě v životě neviděl a už asi neuvidím, snad jen v USA, Itálii a Postojenskou jeskyni ve Slovinsku.

cangocaves.jpg

Je zde velké množství stalaktitů, stalagmitů a podobných přírodních krás. Za 90 randů tu nabízejí i "adventure" prohlídku. Při ní se výprava podívá hlouběji do nitra země a místy se musí lidé i spouštět úzkými průrvami či se plazit. Kdybych tu byl sám, tak bych to rozhodně zkusil.

guide-map-of-cango-caves.jpg

V 19. století, stál vstup do jeskyní 5 RIX dolarů – dnešní ekvivalent je asi R500. V této době bylo zničeno část krápníkové výzdoby – zejména drobné stalaktity a stalagmity, které končili v muzeích a soukromých sbírkách. Guvernér Cape Colony, lord Charles Somerset vydal v roce 1820 první zákon k ochraně životního prostředí v Jižní Africe, který ukládal vysoké pokuty pro každého kdo by ničil výzdobu jeskyní. Nejvýznamnější objevy v jeskyním komplexu CangoCaves prováděl Johnnie van Wassernaarský, který objevil mnoho vedlejších jeskynních útvarů. Jeskyně byly známi dávno předtím, než Evropané přistáli v této části světa, našli se jednoduché nástroje v ohništích v ústí jeskyně při archeologických průzkumech, lze věrohodně prokázat, že lidé zde měli útočiště před více než 80000 lety. Část stěn jeskyní jsou pokryty starověkými rytinami - sloni, antilipopy.

cangocaves1.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 28
Celkem: 3044099
Měsíc: 37920
Den: 1852