Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den třicátý pátý - neděle 6. března 2011 - KARNEVAL Rio de Janeiro

sambodrom-rio-de-janeiro.jpg

Den třicátý pátý – neděle 6.března 2011

do konce expedice zbývají 2 dny, máme za sebou 5 týdnů
KARNEVAL v Rio de Janeiro
Největší atrakce zábavy na Světě
Počasí: vytrvalý teplý déšť
Čas. pásmo: stejné
Přeprava: jen pěšky
 
Krok   za   krokem „
 
 
 
Ano je to tady!!!
 
Dnes je ten nejslavnější den pro Rio – KARNEVALOVÁ NOC - její historie pochází ještě z dob otrokářství, kdy jestli otrok měl nějaké nároky, tak takový, že pouze jeden den v roce před masopustem nemusel pracovat a mohl se volně bavit. A na tento den se vlastně pořád těšili, vyráběli si různé kostýmy a všichni chtěli ten jediný den v roce prožít naplno, zcela uvolněně, proto bylo dovoleno naprosto všechno, alkohol, rozkoš, nespoutané veselí a tohle všechno přešlo i do dnešních dní s tím, že jednotlivé skupiny školy samby nacvičují téměř hodinový program po celý rok, odborná komise hodnotí jednotlivé skupiny, musejí mít jistý počet alegorických vozů, hodnotí se choreografie, nápaditost, přesnost i barevnost a zřejmě i jiné hodnotící požadavky, které jsou známy jen hodnotitelům. Program je sestaven po celou noc až do příštího dne a soutěží školy samby asi z celé Brazílie, je stanoven i počet jednotlivých vystupujících a v každé sestavě i počet alegorických vozů a také počet bubeníků.
 img_1232.jpg
My jsme byli na tribuně č. 11, tj. úplně na závěr celé sestavy, o půl osmé jsme odcházeli za drobného mžení na sambadrom asi půl hodiny. Při příchodu jsme se museli podrobit přísné kontrole v bezpečnostních rámech a namátkově prohlíželi zavazadla. Program začal v 8 hodin večer - všichni jsme byli celou hodinu nadšeni jednak pestrostí tanečníků a tanečnic, nápaditostí alegorických vozů, kterých je asi pět v každé hodinové sestavě, tedy na 50 celkem. Všichni fotili a filmovali a přišel   vytrvalý drobný déšť. První skupinka v teplém a vytrvalém dešti vydržela na tribuně tancovat, sledovat, ale už nefotit a nefilmovat do 23 hodiny. Zcela promočeni, spokojeni, skupinka nás 6 odešla do hotelu - po celé cestě jsme procházeli v neskutečném nepořádku, odhozených částí masek, pivních plechovek, obrovských kaluží vody a lidí spěchajících do sucha,lidí ovlivněných alkoholem a možná i drogy, prostě o půlnocí jsme byli v hotelu, horká sprcha, rozložení mokrého oblečení, asi za dobu zde v Riu nemáme šanci všechno img_1325.jpgusušit. Dlužno říci, že většina návštěvníků byla umístěna na nekrytých tribunách a tedy všichni mokří, zdaleka nepomohla pláštěnka či deštník, prostě vytrvalý hustý déšť se dostal na oblečení, do zavazadel i elektroniky, ať se člověk chránil čímkoliv. O karneval jsme i po příchodu do hotelu a odchodu ze sambadromu nepřišli – vysílala to místní televize a já koukal až do rána - v mnohých fázích to bylo i lepší - ty detaily z dálky nebyly zřejmé, pohledy televize byly stříhány zcela perfektně, jen chyběla atmosféra a i té jsme si užili do syta za 4 hodiny pobytu v dešti.
Nepřízeň počasí ovlivnila tentokrát karneval, ale i tak asi se vydařil a co je důležité, byl jsem při tom. Ale stejně jako sobotní noc bude probíhat i neděle, ale tentokrát už bez naší přímé účasti, ale budu koukat na televizi, ale viděli jsme na dnešní noc již nachystané alegorické vozy zase jiné jako při naší přímé účasti na sambodromu.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

NORA - Šílenost

Nazdar bazar! Právě koluje mezi lidma ojedinělá metoda, jak vydělat peníze - skvělé na jaro, když je hodinka, dvě času :-) Vydělávám si takto bez práce už nějaký čas a penízky přibývají :-) Stamiliony tím nevydělám, ale i tak, dokud můžu, tak jsem vděčná za každé přilepšení. Více info na Nadhled.Web2001.cz

Pepa z depa - závidím

Tak Luďo závidím Ti celou tu nádheru, kterou viděls, ten karneval je asi velký lákadlo a divadlo, rád bych také něco podobného zažil.
Pepa

Luďa Hartl - Re: závidím

Pepo, ale i ostatní příznivci, kteří "závidí" . Prosím jeďte tam, takovým způsobem - expedicí, aby jste viděli nejen karneval v Riu, ale abyste poznali víc států Jižní Ameriky a dovedli pozorovat, porovnávat a zažívat mimořádnosti na vlastní oči. Celá expedice nejen karneval v Riu byl super, chce to zkusit, zážitky se dostaví. Díky, že se vám všem stránky líbí a možná se ještě na těchto stránkách někdy setkáme i s jinými zážitky. Zdraví a děkuje za pozornost Luďa

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 21
Celkem: 3039647
Měsíc: 33468
Den: 1502