Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den třináctý úterý 8. září 2009

Obrazek

 

13. den -   8.  září  2009   úterý    -    do konce zbývá  19  dnů

 

ObrazekOpět i dnešní den byl poměrně náročný, celkový denní výkon poznávání bývá téměř pravidelně téměř 12ti hodinový. Nejdříve jsme se seznámili s historickým centrem Lhasy, toto centrum bylo vystavěno uprostřed hor na místě kde bylo jezero, které bylo zavezeno a zde měli v svoje sídlo tibetští císaři  Joghang temple, kolem starého města Barkor, kde místní muslimové se modlí, tato cesta měří asi 2km a téměř všichni obyvatelé s modlitebními mlýnky ji projdou, někteří i mnohokrát. Na centrálním náměstí i v okolních uličkách jsou tisíce trhovců, prodávajících naprosto všechno od masa yaků, přes pečivo, turistické předměty až po bazarové a historické předměty.

 

ObrazekOdpolední zastávka byla v nejmocnějším buddhistickém klášteře SERA ve Lhase, který se liší od předešlých tím, že tamní mniši veřejně hovoří o náboženských otázkách a pravosti víry takovým způsobem, že připomíná velkou rozepři, a nebo jde o divadlo k pobavení návštěvníků. Následoval výstup na sousední žulovou horu, kde je např. poustevna a odloučené objekty klášteru. Část výpravy poprvé zažila jak působí výstup  o cca 100 výškových metrů ve vysoké nadmořské výšce.

 

ObrazekV pozdním odpoledni jsme za pěkného slunečného počasí nafotili a kousek obešli nejvýznamnější budovu ve Lhase palác Potalu sídlo tibetských dalajlámů, kterou uvnitř navštívíme zítra. Zpět jsme šli pěšky kolem Potaly až k ubytovně přes celé historické centrum.

 

Co se týče cen zde v čínských i tibetských obchodech a restauracích oproti ČR je zde velice levně.  1 čínský juan = 2,53 Kč a nyní ceny:

dobré pivo 600 ml stojí od 2,50 do 4 juanů, arak z rýže 0,28 l. stojí 8 juanů,

dobrá čínská večeře - 8 až 15 janů, ale vstupné do místních památek od 40 do 80 juanů,  jízdenka na městský autobus 1 juan, chleba asi 2,50 juanů, spotřební materiál, hračky, turistické zboží, poštovné, taxislužba je mnohem levnější jako u nás – tedy přepočet je velice výhodný - tedy není zde pro nás draho a dá se zde levně nakupovat a stravovat.

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Lhasa - město a kláštery

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 53
Celkem: 3015874
Měsíc: 9695
Den: 1426