Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den dvanáctý pondělí 7. září 2009

Obrazek 

 

 

12. den -   7.  září  2009   pondělí -   do konce zbývá  20  dnů

 

 Obrazek

 Tibetská plošina, qing Zang Gaoyuan, Čching-cang kao-juan - rozsáhlá neobydlená horská oblast, největší a nejvyšší horská oblast na světě, v Tibetské oblasti asi 2 mil. km2 střední výška n m. 4000 – 5000, horské hřbety s výškou 6 000 - 8 000 metrů n m m.Vysokohorské kontinentální podnebí, sněžná čára ve výšce 5 000 – 6 000 m n m.  Projíždíme Čin chaj, kde nejsou až tak rozsáhlé planiny, na počátku Tibetu spatřujeme jeleny  kekešili v nadmořské výšce cca 4500 – 4700 m n m a následují volně žijící yaci.

 

ObrazekŽeleznice po které projíždíme je jednokolejová, tažená lokomotivami na naftu, vagony jsou luxusní, na displeji se ukazuje venkovní teplota, nadmořská výška, čas a rychlost jakou momentálně jedeme, škoda jen že celou noc jsme museli se spokojit ve vagoně jen se sedadly po straně 3+2, ale to bychom nebyli češi, kdyby jsme nezjistili jak se prospat i v tom velikém provozu v uličce, nejhorší na tom bylo, že celou noc se svítilo a ani sedadla nejsou příliš pohodlná.

 

ObrazekKrajina je nezvyklá, dochází asi k častým záplavám, kopce kolem 5000 mn m jsou lehce zasněžené, silnice, která v několika částech celé dlouhé trasy jde souběžně se železnicí se stále opravuje. Provoz na silnici je hlavně nákladními auty, ale viděli jsme i šílence na kole. Na několika místech silnice do Lhasy se pracuje, dělají se mostky, aby nebyl podemílán násep silnice a také se provádí asfaltování povrchu. Z toho důvodu celá silnice není průjezdná, někde lze auty provést objížďku, ale viděli jsme auta zapadlá, po celou naši cestu občas prší a hornina je blátivá.

 

Obrazek       Překonání výškového rekordu: v 13.37 hod. vlak překonal nadmořskou výšku blížící se 5100 m nm a více jak půl hodinu a cca 50 km jsme jeli v nadmořské výšce vlakem přesahující magickou hodnotu 5000 mn m.Toto se může poštěstit na světě jen tímto vlakem nazývaným „Tibetspring 5100!“. Eva na počest našeho překonání nalila každému štamprli dobré slivovice. Právě v tomto čase, zrovna v tento  významný čas Jirka provedl při fotografování velice nešťastný krok - vymazal si všechny dosavadní nafocené fotky z foťáku a asi začne od nuly.

 

Obrazek        Ve vagonu cestovalo asi 100 lidí, nás 13 z ČR, 50 mnichů z tibetského kláštera a ostatní číňané a tibeťané, na jedné z přístupních stanic přistoupili starý omšelý tibeťan s manželkou a malou holkou asi 8 let, jeli s malou holkou k lékaři do Lhasy, Arnošt ráno tibetské holčičce dal nafukovací balonky, já jeden červený nafoukl a stalo se to co nikdo nečekal. I když tibeťané dostali od mnichů potraviny, balonek byl ihned středem pozornosti nejen holčičky, ale i ostatních - pinkalo se a tím se zlepšila nálada všech přítomných.

 

        Tibet , Xizang -  Autonomní oblast v západní Číně, 1 228 000 km2, 2,5 mil. obyvatel, hlavní město Lhasa. Tibet - náhorní plošina 4 500 m n m. Podnebí suché a chladnější od 18. stol. ovládnut Čínou, v roce 1951 prohlášeno za autonomní oblast, 1959 bylo protičínské povstání, potlačeno, dalajlama nucen odejít do indického exilu. Od 80.let 20 stol.částečné uvolnění(obnova klášterů a kultu).

 Obrazek

 

 

Náhledy fotografií ze složky Cesta železnicí Tibetspring 5100 do Lhasy

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 30
Celkem: 3017261
Měsíc: 11082
Den: 2218