Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den dvacátý devátý čtvrtek 24. září 2009

Obrazek

 

 

29. den -  24. září  2009  čtvrtek -  5. týden

do konce zbývají  3 dny

 

ObrazekJe čtvrtek a už od půlnoci sedíme ve vlaku směr Agra - železnice je širokorozchodná jako v Rusku, vagony spíše připomínají dobytčí, kde jsou umístěni lidé na třípodlažních úzkých lehátkách a protože jsou vagony širší asi o 60 cm dokázali vedle uličky umístit další lehátka. Co je účinné tak ventilátory, které dodávají a honí vzduch, takže jsme z toho trošku nachlazeni. Lehátka jsou koženková a dál nic. Stále se potíme, pijeme balenou vodu a potem se lepíme ke všemu i toto je Indie. Na nádražích přespává veliké množství lidí, asi jsou bez domova. Je sice pravda, že některým účastníkům tento nepořádek se zdá být přiměřený a tvrdí, že Indie je nejdemokratičtější stát na světě, ale já vidím bídu, chaos a také veliké množství ozbrojených četníků a vojáků s puškami, všechno stráží a nevím co, jestli ten nepořádek a chaos či co.

 

Ráno po 7 hodině jsme dorazili do Agry, města, které má 3 miliony obyvatel, odjeli jsme 2 taxíky do hotelu, okna místností má do vnitřního atria, Obrazekuvidíme jak se zde vyspíme a hlavně jaký budu mít přístup na internet. Agra je nejznámější Tájdž  Mahal. Je to jeden z divů světa a jistě na nás zapůsobí tím správným hlubokým dojmem.

 

Nejdříve jsme nafotili Tádž Mahal z druhé strany od řeky, kde i zde provádějí spalování mrtvých a odjeli na malý T. Mahal, kde je hrobka panovníka z 14století,Obrazek i toto místo je obkladem z bílého mramoru a vykládaný tmavším mramorem, poté jsme navštívili červený palác krále, emíra a sultána, je vystavěn v 16 století z pískovce, jde o rozsáhlý komplex, přijímacích sálů, nádvoří, svatyň i míst pro služebnictvo a harém krále včetně popraviště, provedení je v úžasném architektonickém umění.

 

Dále na nás čeká Tájdž Mahal, který patří mezi nejvýznamnější stavby planety, je umístěn v historickém sídle panovníků Indie a už v dálky vypadá skvostně a v tomto městě a státě, které jsem popisoval v minulém dni působí významně a mě se zdá,že za několik století Indie spíš upadá jak kvétá a dnes asi není možné něco tak krásné a působivé vytvořit. Ještě jsme nahlédli k řece na praní a sušení prádla a asi za několik století toto se nezměnilo.

Obrazek

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ágra, Tadž Mahal

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mirek Kremlička - Díky

Díky za super zprávy z vaší expedice. Kontakt mám od Míry Šafaříka. V roce 1988 jsem jako námořník u ČNP strávil v Bombaji 3 měsíce a od té doby mám Indii v lásce a hrozně rád bych se tam ještě někdy podíval. Asi už to nikdy nevýjde, ale vzpomínky mi nikdo nevezme. Zdravím a přeju mnoho dalších krásných zážitků. Mirek Kremlička

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 34
Celkem: 3045707
Měsíc: 39247
Den: 2267