Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den čtvrtý neděle 30. srpna 2009

 

 

 

 

4.  den  - 30.  srpna 2009  neděle   - do konce zbývá  28 dnů

 

            Dnes opět jsme od božího rána až do večera v jednom kuse. Jedním mikrobusem jsme s čínskou řidičkou i mladou průvodkyní jeli za Peking - nejdříve jsme jeli do pohřebiště čínských císařů rodu Ming, kde je jich pohřbeno celkem 13 císařů nejdříve to byla svatá cesta, kudy vždy procházel pohřební průvod, tato cesta je lemována velikým množstvím soch bojovníků, ale hlavně soch zvířat či bájných tvorů, dále jsou zde svatyně, kam bohům pravidelně bylo obětováno mnoho pokrmů, zvířat .Je zde celkem 13hrobek císařů, z toho jsou 3 veřejnosti přístupné a my jsme navštívili jednu z nich, ale stejně pravý hrob jsme stejně neviděli, protože císař leží v mramorové rakvi a v prostoru několika arů - to co znali přesné místo, vždy toto tajemství si museli vzít předčasně do hrobu.

 

            Ráno jsme navštívili brusírnu polodrahokamů jaidu, kde zpracovávají kameny do roztodivných tvarů, vytvářejí sochy, obrazy, šperky a důmyslné předměty pro utváření krásy žen a domovů.

 

            Velká čínská zeď je vzdálena asi 8O km od Pekingu, navštívili jsme opravený úsek asi 10 km dlouhý a byl v nadmořské výšce asi 400 m a na začátek i na konci byla zřízena lanovková doprava- polovina z nás jela nahoru lanovkou a druhá polovina šla pěšky. Prošli jsme asi třičtvrtiny nabízené cesty kolosální stavby – když uvážím, že bylo zbudováno asi 7 tisíc km, naše cesta byla opravdu jen symbolická, ale úžasná a nezapomenutelná.

 

            Na závěr dne jsme byli ve výrobně-zpracovatelně hedvábí, kde vyrábí nejen přikrývky, látky, ale prodávají již ušité oblečení převážně pro utváření krásy a modernosti žen.

 

Obrazek

 

 

 

Ludvík Hart - účastník expedice a autor cestopisu

 

 

 
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 53
Celkem: 3016579
Měsíc: 10400
Den: 1844