Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN TŘICÁTÝ PÁTÝ - LA GRACE – 27. KVĚTNA 2012

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Půvabná“
DEN třicátý pátý – Pět týdnů za námi

img_8476.jpg

Neděle 27. května 2012 – 35.den, do konce zbývá 15 dní,
La Grace – Pět týdnů za námi
 


Pět týdnů máme za sebou, pět týdnů zážitků, vzpomínání, bilancování, toužení i soužení. Patnáct chlapů na palubě poměrně malého plavidla tolik odkázaného na sílu a směr větru. Všichni dohromady se scházíme jen při snídani, obědu a na večeři, stále minimálně dva jsou u kormidla, ostatní spí, pracují, baví se. Kromě větrem ošlehaných zkušených námořníků jsme to my, kadeti, kteří něco takového jako dlouhá plavba trvající měsíc jsme ještě nezažili- je to naše premiéra a veliká zkušenost i pro naši budoucnost. Burácení, vibrace, lupání, nárazy na příď i boky lodě, náklony podélné i příčné, nemožnost dlouhého spaní jen stále přerušovaného, toto je opravdu dobrodružná plavba pro opravdové chlapy, není zde to opravdu snadné, všichni se této situaci osobně musí nějakým způsobem vyrovnat a toto všechno vydržet. Rozhodli jsme se k tomuto dobrovolně a palubu lodi nelze opustit, jsme součástí lodi při této složité plavbě.

V noci ještě vítr byl slabý, my máme vachtu od 9 hodin ráno, první hodinu kormidluji sám a měl jsem vítr maximálně 17 uzlů a rychlost lodi nejvyšší 9,4 uzlů, Petr má druhou hodinu a vítr zesílil až na 21 uzlů a plachetnice v asi 5 ti metrových mořských vlnách nejdříve dosahuje rekordních 11 uzlů a posléze i 11,4uzlů za hodinu, tak rychle ještě neplula, vítr studený, který leze přímo do kostí má směr od zádi lodi a pluje se na 2 přední plachty (hlavní a košová), prší drobně a vytrvale. Kurs udržujeme na 90 stupňů, což je přesný „východ „ ale vysoké vlny mnohdy La Grace vhodí i mimo tento ideální směr a musí se kormidlem otáčet naprosto včas, aby se loď neotočila, příliš tím by hrozilo převrácení či roztrhání plachet. Příčné rozkymácení lodi bylo také největší 40 stupňů na levobok a 40 stupňů na pravobok, toto jsou obrovské náklony, kdy protéká voda odvodňovacími otvory na střední palubu. Kdyby vítr i nadále foukal, tak zbývajících asi 210 NM a ostrov Horta v Azorách, jistě by se to zvládlo do zítřejšího večera.
img_8512.jpg
Stále čtu námořnickou literaturu a dozvěděl jsem se veliké množství informací o lodích, plavbách i mořích. Atlantický oceán je nejslanější oceán a slanější je jen Rudé moře a Perský záliv, také jsem se dozvěděl o složení mořské vody, kde je neskutečné bohatství a to 44 prvků, včetně zlata, stříbra, kobaltu apod., je jen složité toto bohatství získávat, dozvěděl jsem se mnoho o životě v oceánech, jeho vývoji i ekologických poznatků nejkvalitnější kniha je právě od Petera Freuchena – Kniha sedmi moří, sice byla napsána v 50 letech, u nás vyšla v 70 letech.

Poslední informace je také o lodi La Grace, možná už příští rok se zde bude konat reality show Slovenské televize JOJ právě na přeplavbě Atlantiku. Takže tato loď a její posádka společně s účastníky bude mediálně využita.

 

Náhledy fotografií ze složky Foto z přeplavby ATLANTIKU - La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 53
Celkem: 3016511
Měsíc: 10332
Den: 1810