Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN TŘICÁTÝ ČTVRTÝ - LA GRACE – 26. KVĚTNA 2012

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Půvabná“
DEN třicátý čtvrtý – Vlny

img_8420.jpg

Sobota 26. května 2012 – 34.den, do konce zbývá 16 dní,
La Grace – Vlny


Dnešek pro mě a naši wachtu nezačal šťastně. O půlnoci jsme začínali službu Jirka a já, Petrovi jsme dali volno. Ovšem před půlnocí začalo pršet a protože v naší kajutě je světlík a z něho kape, všechny věci jako polštáře, deky, spacák jsem dal tam, kde jsem předpokládal sucho a odešel jsem na službu v nepromokavém obleku Tchibo - na wachtě jsem v dešti kormidloval hodinu a půl, všechno se zdálo být v pohodě, vítr byl o síle 12 – 18, rychlost loďě zhruba poloviční, ale Jirka střídal v době, kdy vlny byly veliké, takže příď lodi velmi stěží zvládala rozrážení obrovských vln a Jirka velmi obtížně dokázal udržet stanovený kurs kapitán Martin byl s námi na palubě a s bocmanem rozhodli stažení - skasání - 2 nosných plachet na předním stěžni. S lany ve velikém větru a dešti nám pomáhal i Petr, který přerušil spaní. Vítr se otočil od zádi do protisměru.

Promokl jsem za 3 hodiny tak dokonale a velmi jsem se těšil, že ve tři ráno zalezu do spacáku a trošku si užiji tepla a sucha, ale vše na posteli je mokré, spacák, polštář a také matrace. Jak se říká, v takovém dešti ani nitka nezůstala suchá. Až do rána jsem nezamhouřil oči a snažil jsem se, alespoň velmi malé místo na mokré dvojposteli svým zbytkovým tělesným teplem ohřát a přečkat do rána. Musel jsem si najít ponožky, rifle a boty, abych byl schopný se pohybovat. Snad tato příhoda dlouhého prožití silného deště na palubě a vlhké postele nebude mít za následek moji nemoc – no uvidíme. Potíž je i v tom, že i suché prádlo a oblečení vlhkostí vlhne a mokré zase se obtížně suší a co ty moje tenisky,snad se usuší až doma.

Stále jsme od Azorských břehů dost vzdáleni asi 350 NM, vlastně ani netušíme, kdy připlujeme. Myslím si, že za 4 až 5 dnů to je buď v úterý či ve středu, záleží na větru a jiných okolností. Nicméně kapitán nám sdělil, že připlujeme v úterý 29. května ráno – no tedy uvidíme.
haack_a11_n_atlantik_10.jpg
Většina osazenstva včetně i mne, zřejmě už nepopluje z Azor do Gibraltaru právě z důvodů veliké časové ztráty, protože jejich na přeplavbu stanovený čas se už naplňuje, mají vyřízené dovolené či zástup a nemohou si dovolit přijet domů třeba o měsíc později, jaký je předpoklad tohoto přeplutí Atlantiku. Na Azorech se pokusíme zajistit letenky směrem k našim domovům, také všichni jsme zarostlí, neumytí, unavení, prochladlí, máme velmi málo jídla i pitné vody…………….

 

Náhledy fotografií ze složky Foto z přeplavby ATLANTIKU - La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 44
Celkem: 3018413
Měsíc: 12234
Den: 2681