Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN ŠESTNÁCTÝ - LA GRACE – 8. KVĚTNA 2012

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Půvabná“
DEN šestnáctý – Wachta

_mg_8411.jpg

Úterý 8. května 2012 - 16.den, do konce zbývá 34 dní
La Grace – Wachta


Dnes je druhý květnový státní svátek u nás v České republice, ráno od 3 hodin do 6 hodin wachta, po snídani služba v kuchyni na mytí nádobí, ve kterém budu pokračovat i po obědě i večeři a zítra mě čeká mytí palub mořskou vodou, a to jednak z důvodu úklidu, ale hlavně, aby nesesychala a byla stále nepropustná. Zelený ptáček už není na palubě, slupl jej nad hladinou moře u lodi jiný pták a ten údajně jej na palubě vystřídal. V noci opět vítr byl mnohem menší jak včera po celý den a dále uvidíme.

Na odpolední naší wachtě jsme zahlédli na obzoru velikou námořní loď, když se přiblížila tak jsme na palubě viděli, že převáží jachty. Kapitán Martin tuto loď zná a každé jaro tato loď převáží jachty do Středozemního moře a zase z podzimu jachty do Karibiku. Tato přeplavba je ekonomická a velmi výhodná. Ale my jsme zase k večeru ztratili vítr a až v noci začalo foukat přímo do boku lodi, takže celou noc jsme byli příčně skloněni nějakých 20 až 30 stupńů. Včera jsme odpluli asi 110 NM – námořních mil což je asi 200 kilometrů a za 9 dnů naší plavby si myslím, že jsme od Dominikánské republiky neodpluli víc než 700 NM a tedy jsme v jedné čtvrtině od Azorských ostrovů- zřejmě vůbec není reálné, abychom včas tam přijeli.

_mg_8359.jpg
 

Celou noc se loď tak nesmírně houpá, že zase začíná mořská nemoc a obrovské vlny naráží na příď lodi takovou silou, že loď téměř zastaví a dostaví se vždy obrovská rána, při kterých se nedá ani spát.

Dnes jsem prováděl úklid- zametání chodeb a vnitřních prostor na lodi, kapitán Martin četl od účastníka Orla perfektní knihu – Idioti na plavbě kolem Světa. Měl jsem tu možnost hovořit s autorem této knihy o jejich plavbě a i kapitán Martin Stikar se s Orlem a jejich Viktorií na Martiniku setkal. Přišla řeč i na knížku Fořta – La Grace pluje! A je zajímavé, že Martin, Viky i Pepa lodník tuto knihu ani nečetli, tak jsem jim tu moji půjčil pro pročtení a požádal o jejich podpisy do knihy a tak se také stalo.

Od pátku si postupně půjčuji  literaturu, která se přímo váže k pirátství, námořnímu dobrodružství, konstrukci lodí a podobně. Je to mnohem lepší alespoň něco zde navíc dělat, než jen spát a čekat, zde velmi málo plyne čas a je třeba jej co nejlépe využít. A z této literatury, která je vesměs zaměřena k pirátství a lodím – plachetnicím a jachtingu. V těchto knihách už jsem se dozvěděl dost o velmi bouřlivé námořní době hlavně 17 století.

 

Náhledy fotografií ze složky Foto z přeplavby ATLANTIKU - La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 22
Celkem: 3039380
Měsíc: 33201
Den: 1490