Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN DVACÁTÝ DRUHÝ - LA GRACE – 14. KVĚTNA 2012

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Půvabná“
DEN dvacátý druhý – Námořníci

_mg_8356.jpg

Pondělí 14. května 2012 – 22.den, do konce zbývá 28 dní,
La Grace – Námořníci

Jsem zařazen do 2. pracovní tříčlenné směny společně s Petrem Soukupem, 36-letým uměleckým kovářem a výrobcem loveckých zbraní žijících v malé vesnici na jihočeském- jihomoravském pomezí u Rakouských hranic na statku. Petr je vášnivým myslivcem a zřejmě chlapem do nepohody.

A naši trojici doplňuje ještě o něco starší jak Petr je Jirka Tlustoš, konstruktér tvářecích strojů ze Žďáru nad Sázavou. Jirka má umělecký vous a velmi dlouhé vlasy dobře upravené a volně vlající se na jeho zádech. Také jeho volné režné kalhoty či haleny dokonale imitují piráta na této pirátské lodi. S oběma mladými schopnými chlapci mě služba dobře probíhá, vzájemně si pomáháme a také ty dlouhé hodiny hlavně nočních služeb nám dost ubíhají vzájemným vyprávěním.
img_8474.jpg
Předpokládám, že se budeme i po této plavbě občas vídat nebo budeme, alespoň v písemném kontaktu.

Ještě k dalším členům naší plavby. Pepa Oškera z Krnova byl havířem a mistrem u hornických učňů a ve svých 55 letech odešel do důchodu. Olin Staněk, také důchodce a nejstarší účastník byl na letišti Praha řídícím letového provozu zřejmě nejen nad Prahou ale i nad územím České republiky. Novák Petr z Liberce s vrozenou pohybovou vadou (má jednu nohu a berle)velmi statečně snáší velmi špatné pohybové podmínky kolébání a náklonu lodi velmi statečně, povoláním je slaboproudý elektromechanik. Novák Michal z Teplic je v současné době je na rodičovské dovolené v USA v N.Yorku a jinak má firmu na výškové práce. Němec Jonas Beckens studuje na námořní škole. O Mikuláši Sovovi byla již zmínka, je narozený v Praze a od svých snad 16 let se pohybuje převážně v Anglii, je sqwoter, sochař pískových plážových výtvorů. Lahoda Roman z Prahy je majitelem prosperující autoopravny také v Praze, je motorkář a zřejmě si užívá života a dělá si pokud to jde, samé příjemné věci. Lodník Storzer Josef je šikovný mladý chlapec, který přerušil studia na technice v Plzni a stará se o strojový park na lodi, Ivo Pokluda z F. Místku je kuchař a člověk vysokých kvalit a bylo o něm již hovořeno. Viktor Viki Neuman, bocman,  je s lodí plachtami i lanovím srostlý. Kapitán Stikar Martin žije v Martiniku a Dominice a na naší lodi je kapitán lodi, je klidný rozvážný a jistě perspektivní kapitán. Zřejmě se vydělává přepravou lodí od někud někam, stejně jako na této naší lodi popluje 3 měsíce a zase se vrátí.

Většina těchto výše jmenovaných lidí již v uplynulém období měla co do činění se stavbou lodi, prvních plaveb La Grace v Rudém moři a Středozemním moři a také mnozí využívají nabízené zásady majitelů lodi – že za týden stavby v Egyptě dostanou týden pobytu zdarma na palubě La Grace.

Dnešní noční wachta byla vcelku klidná z měsíce je srpek, hvězd mnoho nebylo, protože zase byly mraky, viděl jsem opět 2 padající hvězdy a ta jedna byla jasná jako kometa a padala snad čtvrtinou nebeského obzoru. Vítr pro naši plavbu stěžejní veličina je nepříznivý buď slabý  nebo protivítr. Dokonce včera byl tak silný boční vítr, že boční náklon lodi byl snad 35 stupňů a jen kousek chyběl, abychom nabrali vodu na střední palubu.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Foto z přeplavby ATLANTIKU - La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 25
Celkem: 3042222
Měsíc: 36043
Den: 1843