Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN DVACÁTÝ DEVÁTÝ - LA GRACE – 21. KVĚTNA 2012

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Půvabná“
DEN dvacátý devátý – Východním směrem

_mg_8418.jpg

Pondělí 21. května 2012 – 29.den, do konce zbývá 21 dní,
La Grace – Východním směrem


Začínáme 5. týden našeho dobrodružství. Přistihuji se, že většinou píši o složitostech, zpoždění naší lodi, pocitech mých a věřím, že i ostatních, Většina, u kterých je čas rozhodující činitel, jsou zde jen 2 důchodci a jeden zcela svobodný chlap, a tito asi nemusí v plné míře řešit otázku KDY? Ostatní však ano, mají svoje zaměstnán, vyřízenou dovolenou na určitý termín anebo také podnikají a živnost jim stojí a tím ztrácejí….. Nicméně jsme tu, kolem nás voda a nikdo z nás to nemůže změnit nebo ovlivnit – jen vítr jeho síla a příznivý směr.
_mg_8425.jpg
Přesto všechno i dění kolem na moři je, občas poletují rackové je vidět ve vodě ryby i tu velrybu, která by jistě i zacvičila s naší lodí, i když je těžká přes 100 tun. V noci svítí měsíc, hvězdy i bývá zamračeno, že není vidět vůbec nic. Téměř každou noc je vidět meteorit,- neboli padající hvězda. Ale jsme dost na severu a tento vítr je studený a na palubě nepříjemný.

Už třetí den vítr duje čerstvý silný a pohání naši loď rychlostí kolem 6 uzlů, plujeme východním směrem, od včerejška vítr má sílu a rychlost i 20uzlů s stočil se západním směrem, tedy plujeme, vítr duje zezadu, ale zase přichází veliké vlny, které velice rozhupují loď, velmi obtížně se udržíme na posteli, všechno kolem lupe, práská, veškeré neupevněné věci se přesunují tam i zpět, není to moc příjemné, ale hlavně, že konečně jedeme rychlostí nad 5 uzlů a snad doháníme ztrátu, ale hlásí utišení větru,vlny jsou veliké, takže se budeme  houpat i nadále.

Den má dvě části, dopoledne foukal silný vítr ze zádi a loď překonala i 10 uzlů za hodinu a odpoledne u naší wachty se vítr otočil o 180 stupňů a foukal do přídě, tedy protivítr, celé odpoledne se natáčely plachty a nyní plujeme zase jen 3-4 uzle což je málo a přes noc ještě pomaleji. Dopoledne svítilo slunce, odpoledne déšť – první větší déšť na naší plavbě. To jsou změny počasí, které asi nemá na pevnině obdoby. Vlny tentokrát byly vysoké i kolem pěti metrů a jejich délka téměř taková jako je délka naší lodi, to znamená, že jsme se naráz ocitali uprostřed vln, a toto je dost svízelná situace. Ale stále naštěstí jsme neprožili tu pravou oceánskou bouři, bohudík.

 

Náhledy fotografií ze složky Foto z přeplavby ATLANTIKU - La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 18
Celkem: 3043603
Měsíc: 37424
Den: 1764