Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN DVACÁTÝ ČTVRTÝ - LA GRACE – 16. KVĚTNA 2012

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Půvabná“
DEN dvacátý čtvrtý – Zázemí lodi

img_8508.jpg

 

Středa 16. května 2012 – 24.den, do konce zbývá 26 dní,
La Grace – Zázemí lodi


Vybavení lodi je do jisté míry  moderní, ne však příliš praktické. V této souvislosti mám na mysli záchody. V dřívějších dobách na lodi nebyly, posádka osobní potřebu vykonávala do moře a koupání také v moři. Zde jsou zbudovány splachovací záchody na mořskou vodu s podlahou vesměs obkládačkami vyspárovanými určené i pro sprchování, ale příliš praktické toto není, loď většinou ve vlnách má veliké boční i podélné vychylování a tyto nárazy jsou mnohdy tak silné, že při sprchování může dojít i k uklouznutí a i třeba k pádu a zranění.

Zcela zvláštní a také ne příliš pohodlné jsou vstupy a prostupy z palub do podpalubí po schodišti- spíše žebříku- zřejmě toto vychází z důvodů šetření místem i maximálním využití prostor pro ubytování, skladování na úkor komunikačních prostor a jejich minimalizaci.
img_8410.jpg

Pohyb po palubách také na lodi nemůže být zcela bezpečný hlavně při náklonech lodi, silných vlnách a kluzké palubě a ne příliš vysokém zábradlí a všude přítomných různých schůdcích a přítomnosti svazků a vedení lanoví.

Nanejvýš nebezpečné jsou práce pohyb v lanoví na provazových žebřících a v koších na stěžních, ráhnech a tady je nutnost pohybu zásadně se záchytným bezpečnostním systémem, protože pád z výšky může mít i smrtelné následky.

Loď La Grace má také záchranný motorový člun, záchranné kruhy a záchranné ostrovy i pro všechny na palubě záchranné vesty pro případ, kdyby došlo ke ztroskotání lodi. I přes toto všechno posádka plachetnice i její osazenstvo musí neustále dávat velmi pozor, aby k možnému zranění u žádného nedošlo.

Včera jsme sice pluli, ale stále vítr není dost silný a hlavně fouká skoro protivítr, takže sice plujeme, ne však tím směrem, abychom se přiblížili Azorským ostrovům. Zde nám chybí velmi mnoho 1 400 NM a je zcela jisté, že nejen, že utvoříme velikou snad týdenní ztrátu oproti plánovanému připlutí, ale budeme mít další potíže. V noci jsme ještě pluli nějakých 4 uzlů za hodinu a ráno se naše loď kolébá bez větru.

Snad jediné pozitivum je v tom, že včera odpoledne zcela těsně kolem lodi proplula velryba – vorvaň, ale nejsem si jist, zda některý z fotopřístrojů tuto událost zaznamenal. K večeru navíc hejno nádherných delfínů, které se prohánělo kolem naší lodi.

Včera druhým dnem Mikuláš vytvářel z dřevěného klínu postavu 40 cm ženy z fíkového dřeva, mnoho se mu tentokrát nedařilo, říznul se dlátem a nedokončený výtvor chtěl vhodit do moře, tak jsem se pokusil zachránit toto dílo, asi 3 hodiny jsem na něm pracoval, ale on měl poněkud jiný názor , tak nedokončenou sošku přece vhodil do vody a bylo po všem. Opět jsme pluli pokojně malou rychlostí za slabého větru a zase jiným nepříliš vhodným směrem do tlakové níže, to znamená, že zde vítr ustane a ztráta času plutí bude ještě větší.
 

 

Náhledy fotografií ze složky Foto z přeplavby ATLANTIKU - La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 19
Celkem: 3043500
Měsíc: 37321
Den: 1836