Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN ČTRNÁCTÝ - LA GRACE – 6. KVĚTNA 2012

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Půvabná“
DEN čtrnáctý – Lodní strava

img_8422.jpg

Neděle 6. května 2012 - 14.den, do konce zbývá 36 dní
La Grace – Lodní strava


Ano dnes je to týden, co jsme na naší plachetnici „LA GRACE“. A před tím jsme týden prožili cestováním letadly a pobytem v New Yorku. Dnes se událo dost věcí i nadále jsme bez větru, došlo ke koupání v hloubce cca 6 km s hladinou jako na rybníku, k polednímu přiletěl nějaký žlutozelený ptáček, asi trošku nemocný a zraněný a zůstal na palubě a k večeru se objevily ve vodě kolem naší plachetnice ryby a tentokrát rybáři ulovili celkem 4 kousky a ty budou v příštím dnu v polévce. A čtveřice Michal Novák, Petr Soukup, Mikuláš Sova a já jsme začali využívat volného času hraním žolíků.


Strava zde na lodi. Kuchař Ivo je velmi zajímavý človíček - je zkušený, srandista, pohodář a svoje kuchařské umění dokáže denně naplnit. Stíhá všechno - umýt nádobí, navařit, opalovat se, zakouřit si, poklábosit, poležet si. Přes den v podpalubí má veliké teplo z vaření a pečení a ochlazuje se obvykle spaním na lavici na střední palubě. Už asi třetí den je poměrně chladno, v noci na službě to vyžaduje teplou bundu.

Ráno je na snídani vždy sladký čaj, také místní tousty - chleby, pomazánková rama, nějaký ten salám, sýr, ale možno si vzít i med či marmeládu, jednou se zde objevily i erární lupínky a nějaký ten jogurt. Kuchař také dokáže péci cokoliv.

Kolem 2 hodiny odpolední je oběd, do misky z umělé hmoty si každý naběračkou vezme hutnou polévku s masem, rybím masem, zeleninou, velmi chutně přichystanou, každý si může vzít chlebík nebo placku a množství , které každý spořádá.

Večeře je kolem 7 hodiny večerní a bývá nachystaný talíř a v něm všehochuť, např. vařené brambory, osmažený lilek,osmažené zelené banány jiného druhu, než  kupujeme Evropě, nějaký ten páreček či klobása a zelenina, paprika, cibule, mrkev apod. Hlavní jídlo bývají ovšem převážně těstoviny.

Běžně je k dispozici voda se sirupem, protože ta stará voda bez příchuti by nebyla nejchutnější. Jen čas ukáže, zda zásoby, které máme, vystačí, zda vyjde na celý měsíc pitná voda. Je velká škoda, že tato loď nemá odsolovaní zařízení, které obvykle funguje jako protlačování mořské vody přes mikroskopické síto a toto je promýváno opět mořskou vodou a přes síto se dostane jen bez soli zbavená voda, která je pitná.

_mg_8406.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Foto z přeplavby ATLANTIKU - La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 46
Celkem: 3016303
Měsíc: 10124
Den: 1684