Jdi na obsah Jdi na menu
 


PROGRAM  ZÁJEZDU – Tibetské dobrodružství 2009

 

 

 

 

1.                DEN ( 27.8.2009- Čt) :

 

Odlet v 18:25 z Prahy-Ruzyně Turkish Airlines, přílet Istanbul 21:55 – přestup a odlet 23:45, přílet Peking 28.8. ve 14:00 hod- všechny časy jsou místní.

 

 

 

 2. – 4.    DEN ( 28.8. – 30. 8. Pá- Ne) :

 

První a další dva dny budeme trávit v hlavním městě Číny – Pekingu a jeho okolí. V centru poznáme Zakázané město u nás proslavené filmem Poslední císař. Dnes již přístupné sídlo panovníka, jeho žen, konkubín a eunuchů nám dá možnost nahlédnout do nádhery života císařského dvora. Nedaleko ležící náměstí Tian-an- men je nejen největším náměstím na světě se vzpomínkou na krvavé události studentských protestů v r. 1989 a svým stavebním stylem připomínající nejtužší čínský socialismus. Protikladem je nedaleko ležící chrám Tian – kde čínští císaři uctívali nebesa.

 

Z centra se přesuneme do okrajů města, kde nalezneme mnohé z dalších zajímavostí . Dalším císařským sídlem byl Letní palác. Starý, z velké části zničený za opiových válek, dnes slouží k zábavě a odpočinku. Nový letní palác je ukázkou harmonie staveb s parkovým a zahradním uměním. Navštívíme Konfuciánský chrám a Chrám harmonie a míru – první z budhistických svatyní naší cesty. 

 

Po shlédnutí tohoto nejvýznamějšího se vydáme na sever od města. Navštívíme některou z 13 hrobek císařů z mingské dynastie s posvátnou cestou, bránami, vyhlídkovými věžemi a podzemním palácem. Túra po Velké čínské zdi bude perlou zdejšího pobytu. Jediné lidské dílo, které je viditelné z vesmíru pouhým okem – 8 div starověkého světa 7300 km dlouhý obranný systém proti kočovníkům, stavěný mnoha generacemi od 7.stol.př.n.l. do 17.stol.n.l. je dnes bohužel již z větší části v rozvalinách. Pohledem do okolní krásné krajiny se rozloučíme s Pekingem.  

 

5. – 7.    DEN (31.8. – 2. 9. Po – St ) :

 

Naší další zastávkou bude Xian, výchozí místo proslavené Hedbávnou stezkou. Ve městě se zachovalo mnohé z jeho historie. Mohutné- 14 km dlouhé opevnění chrání dodnes jeho střed. Část z jeho hradeb se pokusíme zdolat na kolech. Velká a malá husí pagoda, největší a nejstarší uchovaná mešita na území Číny – jsou jen některá z dalších lákadel.

 

Nedaleko města se nachází neolitická vesnice Banpo – osídlení matriarchálního klanu Banpo yizhi. Připomene nám Lantiánského člověka – jeden z vývojových typů homida, jehož pozůstatky byly nalezeny nedaleko Xianu. Světovým unikátem je Hliněná armáda, kterou si jako svůj pohřební doprovod nechal zhotovit císař Qin Shihuang. Dnes po desítkách století, můžeme obdivovat umělecké ztvárnění individuality bojovníků, jejich výzbroje a vybavení.

 

8. – 9.   DEN ( 3. 9. – 4. 9. ,Čt – Pá ) :

 

Přes Lanzhou se lehátkovým vlakem dopravíme do města Xining. Nejdůležitější památkou Xiningu je Kumbum – budhistický klášter asi 25  km jižně od města. Na místě, kde dnes stojí klášter, se měl narodit Congkhapa – jeden z největších budhistických učenců, zakladatel sekty Žlutých čepic, která je do dnešních dnů vůdčí sektou tibetského buddhismu.   

 

Zajímavý je i taoistický skalní chrám Beishansi, nacházející se na okraji města. Ten bude naším výchozím bodem na túře, kde bychom se měli začít adaptovat na následný pobyt ve vyšších nadmořských výškách. 

 

10. – 12.   DEN ( 5.9. – 7. 9. , So – Po ) :

 

Tyto dny budou ve znamení přesunů. První den budeme ještě moci z okénka vysokohorského vlaku obdivovat krajinu provincie Qinghai. K vidění bude postupně se zvedající horská krajina i planiny se solnými jezery.  

 

Přes město Golmund (3000m) se vydáme na „Střechu světa“. Čeká nás jízda při které přes horská úbočí a průsmyky (Tangu-la,5180m)vystoupáme do výšky 4500 m.n.m., která je průměrnou nadmořskou výškou Tibetské plošiny. Při trošce štěstí můžeme zahlédnout některého z tibetských jelínků, nebo alespoň supy vzdalující se od své hostiny. Setkáme se i s prvními yaky. Po cestě překročíme tok Dlouhé řeky, jež je nám spíše známá pod jménem Yang-c-tiang. Přesun zakončíme příjezdem do Lhasy (3595m).  

 

13. – 15.    DEN ( 8. 9. -  10. 9., Út – Čt )  :

 

Lhasa – město bohů, je správním centrem Tibetské autonomní oblasti. Zde vstoupíme do centra tibetského budhismu. Objedeme Barkhor – malý poutní okruh, v jehož centru se nachází Jokhang. Dům pána, jak zní přibližný překlad je nejposvátnějším místem celého Tibetu. Zažijeme tajemnou atmosféru svatyně, shlédneme motlitby poutníků mířících zde stovky kilometrů ze svých sídlišť. Potala je původně pevností tibetských králů, následně sídlem dalajlámy. Dnes je muzeem s obytnými místnostmi dalajlámů, jejich náhrobky, modlitebními síněmi a kaplemi. Norbulinka byla dalajlámovým letním palácem a i dnes můžeme obdivovat v 40 ha          parku některé z těchto rezidencí . V okolí Lhasy navštívíme kláštery Drepung a Sera.       

             

16.                     DEN ( 11. 9. Pá )  :

 

Vypravíme se na návštěvu kláštera Ganden a túru v přilehlém okolí. V minulosti jeden z největších a nejvlivnějších klášterů byl založen samotným Congkhapou. Dnes je po letech čínské devastace intenzivně obnovován a znovu osídlen. Po prohlídce absolvujeme túru, která bude i výchozím bodem k třídennímu horskému treku, ovšem dovolí – li to počasí.

 

                  Tento den budeme mít polovinu celé  expedice za sebou.

 

17              -  19.  DEN ( 12. 9.  – 14. 9. , So – PO ) :

 

Třídenní túra, nocovat budeme ve stanech- v případě špatného počasí náhradní program. Třetí den se autobusem přesuneme k Brahmaputře, pomocí člunu ji překonáme a končí se u kláštera Samye- zde byly překládány první budhistické texty do tibetštiny a tibetský budhismus  získal  svoji podobu.

 

 

20. – 22. DEN ( 15. 9. – 17. 9. , Út – Čt ) :

 

Naše další cesta bude směřovat kolem Štířího jezera na jihozápad. Nad městem Gyantse (3950m) se na malém vrcholku tyčí malebná pevnost Dzong, u jejíž paty se rozkládá klášter Palkhor. Dominantou kláštera je stupa Kumbum, postavena v nepálském stylu. Stupa je se svými šesti patry největší v celém Tibetu.

 

Shingatse (3900m) – druhé největší město Tibetu. Zde se nachází klášter      Tashilhunpo, sídlo pančelámy, který je druhým nejvýznamnějším představitelem tibetského budhismu. Uvnitř je 26 m vysoká socha Budhy budoucnosti.

 

Sakya je klášterní  centrum sekty Sakjapa, která byla v 13. století vedoucí sektou v Tibetu. Klášter byl postaven v podobě mongolské pevnosti.

 

23. – 24.  DEN ( 18. 9.  -  19. 9. , Pá - So ) :

 

Pomalu se přes Lhatse začneme přesouvat k nepálské hranici  po vysokohorské himalajské silnici a před námi se na obzoru snad vynoří nádherné panorama Himalají. Dojedeme ke klášteru Rongbuk, odkud budeme mít možnost výstupu do Base Campu a ještě dále za něj podél ledovce Rongbuk do výše 5300m. Za jasného počasí se nám naskytnou úchvatné pohledy na Mt.Everest i okolní himalajské velikány. Od kláštera Rongbuk vedly až do 2. světové války první expedice k nejvyšší hoře naší planety. Roku 1924 zde nastoupili svou tragickou cestu Mallory         s Irvingem( před smrtí dosáhli 8572 m a možná i vrcholu ).Roku 1960 tudy poprvé zdolali vrchol Číňané a po dlouhém přerušení se zde v 70. letech objevili Evropané - 1975 dosáhl vrcholu zcela sólově a bez kyslíku R. Messner.

 

25. – 26.  DEN ( 20. 9. – 21. 9. , Ne- Po ) :

 

Od Everestu se vydáme směrem do Nepálu a pomalu se rozloučíme s Tibetem. Hranice přejdeme pěšky a nasedneme do autobusu směřující do Káthmandú. Po značně asketickém pobytu v Tibetu se před námi otevře tato rušná metropole Nepálu. Město se nám představí po stránce kulturně- historické : královský palác, příbytek živé bohyně Kumari(mladé děvče)četné budhistické svatyně (Boudhanath a Swayambunath) ,  ale spalovací gháty lidských ostatků (Pašupatináh) na okraji města. Jsou zde exotické suvenýry. Svůj pobyt v blízkosti nejvyššího pohoří světa lze korunovat raftovým výletem po řece Trisuli nebo vyhlídkovým letem okolo Mt.       Everestu. Já budu preferovat let, protože jistě je veliký zážitek být u nejvyšší hory i když ne pěšky , tak alespoň letadlem.

 

 

27. – 29.  DEN ( 22. 9. – 24. 9. , Út – Čt  ) :

 

Z hlavního města Nepálu se přesuneme do druhé nejlidnatější země světa a poslední z navštívených států – Indie. Navštívíme jedno nejposvátnější hinduistické místo v zemi Varanásí. Městem protéká nejposvátnější indická řeka Ganga, na jejíchž březích se nacházejí nesčetné spalovací gháty. I my budeme moci vstřebat něco ze zvláštní atmosféry tohoto místa. Projedeme se po řece při východu slunce a budeme sledovat ranní  motlitby a očistné koupele v posvátném veletoku.

 

30. – 32.   DEN  ( 25. 9. – 27. 9. , Pá – Ne ) :

 

Z Varanásí odjedeme vlakem do Agry, kde se nachází jedna z nejkrásnějších staveb světa – hrobka Tádž Mahal. Tento architektonický skvost nechal postavit panovník Šáh Džahán pro svoji zesnulou manželku. Navštívíme také zachovalou Červenou Pevnost, která byla sídlem královské rodiny.

 

Pobyt v Indii završíme návštěvou hlavního města – Dillí. Místní pamětihodnosti nám připomenou dobu dávno minulou ( nadvládu britského impéria nad jednou z jejich největší kolonií – Connaught place, guvernérské správní budovy, hrobky rodiny Gandiů, ale i časy zlatého věku Indie ( královská Červená pevnost, Kotub Minar s zázračným ocelovým nerezavějícím sloupem apod.).

 

Z  Nového Dillí odletíme letadlem v neděli 27. 9. ve 4:20 místního času opět přes  Istanbul ( přílet 8:45 hod., odlet 11:20 hod.) a na letiště Praha Ruzyně je přílet ve 13:00 středoevropského času.  A tímto ukončíme naši  náročnou expedici.

 

Toto je program zájezdu – je to skutečná expedice, je extrémně náročná, bude velice obtížné dosáhnout všeho, co je sice vyzkoušené, ale organizačně velmi složité – účastníci expedice spoléhají na vynikajícího průvodce Honzy Košťála z CK  NOMÁD  ze Žďáru nad Sázavou , který takové expedice provázel již dříve několikrát . Tento program je převzat  z  informačního dopisu  účastníkům expedice CK  NOMÁD.

 

                                   A jaká bude skutečnost ?

Snad se dozvíte na těchto stránkách, až v průběhu celé  dlouhé expedice !

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mončičák - Zajímavost

Děcka, pozorte. Letos koluje po internetu unikátní finta, jak snadno vydělat peníze - vhodná pro lidi, co jsou doma! Vydělávám si takto už od půlky ledna a je to až neuvěřitelné. Milionářka přes noc se ze mě sice nestala, ale i tak se mi hodí každá snadno vydělaná kačka!! Více info na www.CervenaCerna.cz

Franz Porizka - Malo fotek na prani :-)

Sakra, chlape tak skoro kazdej den sleduju jak postupujes a doted jsem nenasel zpusob jak k jednotlivym clankum pridat komentar. Mimo teto sekce to jde jeste u 1. dne kroku za krokem a tam jsem Ti psal at fotis a na stranky davas nejake pekne mistni baby. Je pravda ze jednu uz jsem objevil, ale to je malo :-) Tak se snaz, uz na to mas jen par dni. A uzivej si to. Musi to byt parada a fakt zavidim ty uzasny zazitky.

Luba Straka - Pozdrav

Tak konečně jsem přišel na to kde ti můžu poslat vzkaz do dalekých krajů: Lúďo, drž se a nezapomeň se na všechno co mě zajímá pořádně zeptat, ať tam za rok máme na všechny služby slevu. Ahoj a ať vás zdravíčko a štěstí neopouští.

Luba

Pavel Král - Zajímavé postřehy.

Ahoj Ludvíku, každý den kouknu na web a se zájmem si přečtu nové zprávy z cesty, které jsou okořeněny i postřehy z běžného života místních obyvatel. Přeji Tobě i ostatním cestovatelům zdárný průběh expedice a těším se na nové zprávy z cesty.

Milan Ševčík - Zdravím z domova.

Ludvíku, přeji Tobě i všem spolucestovatelům očekávaný průběh expedice s příjemnými momenty překvapení. Dle možností budu sledovat popisované zajímavosti s fotkami. Ještě jednou "Hodně zdaru se šťastným návratem!"

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 42
Celkem: 3056172
Měsíc: 44662
Den: 2353