Jdi na obsah Jdi na menu
 


CESTOPIS - SAE DUBAI 2017

 dscn2307.jpg

article preview

 

1.  den pátek 13. října 2017, začínáme odletem z ČR do Arabských emirátů,  zbývá 8 dní do konce

Brzy ráno vyjíždíme smět Praha, proto vstáváme už ve 3 hodiny ráno. Od včerejška jsme zabalili 2 zavazadla , jedno s váhou 23 kg a druhé s vahou 15 kg. Už v předstihu jdeme na autobusové nádraží v Boskovicích a  ve 4,32 hodin odjíždíme autobusem do Letovic a odtud rychlíkem do Prahy. Přijíždíme včas, trošku jsme měli potíže se sháněním zastávky na letiště Ruzyně, ale i toto jsme zvládli na poslední chvíli. Tento autobusový speciální expres je zřejmě nejlepší spojení města s letištěm, kde jsme přijeli podle plánu před 8 hodinnou ranní . Podle informace schůzka účastníků měla se konat v 8,20 h., nicméně jsme sami bez další pomoci se odbavovali. K našemu překvapení maximální váha zavazadla do letadla je snížená pouze  na 15 kg a abychom nemuseli platit nadváhu odebrali jsme z kufru čtyři dvoulitrovky vody a tímto zásahem jsme snížili váhu na požadovaný limit-S malým zpožděním jsme vyletěli s leteckou společností  TRAVEL Boingem 373-800, kde vejde 180 cestujících i přesto, že některá sedadla byla  neobsazena. Letadlo vzdálenost 4900 km zvládlo za 390 minut a do Dubaje jsme přietěli kolem 19 hodny do teplého počasí, kdy bylo asi 31 stupňů Celsia. Tady už na nás čekaly delegátky. Luďa měl při výstupu drobný problém, asi měl vstupní razítko z Emirátů a v pase neměl výstpní, kdy v roce 2015 zde byl jeden den se zastávkou při cestě kolem světa. Odjeli jsme autobusem do Royal Grand suite hotel. V  Dubai jsou jen luxusní hotely, ten náš je velmi moderní. Vstup je dveřní kartou do předpokoje, kde je obrovská sedačka s televizí a kompletně zařízená kuchyně. Ložnice je veliká, pohodlná postel, sedačka, stolky, další místností je šatna, kde nechybí žehlící prkno, žehlička, sejf, koupelna je také veliká s bidetem, vanou i sprchou.

Naše delegátka Petra je Ceška, ale je z Turecka a všechny muslimské státy dobře zná. Dala nám program na celý týden a tato schůzka byla úvodní a tím, že si každý z účastníků vybere podle svého zájmu i podle peněz- na zájezdu absolvujeme poznávání  zřejmě toho nejlepšího ze všech 7 sultanátů Spojených arabských emirátů. Náš hotel má asi 20 poschodí a zde budeme ubytováni 4 noci.

 

2.  den sobota 14. října 2017 , zbývá 7 dní

Vstáváme kolem 6 hodiny ranní. Časový posun oproti Střední Evropě je + 2 hodiny. Snídaně je od 7.30 hodin a nabízený sortiment jídla ve formě švédského stolu dostačující, jen spojení hotelového pokoje s jídelnou a recepcí dvěma výtahy je kapacitně nedostatečný, ale musíme se tomuto přizpůsobit a dále s tímto počítat.

Už včera večer jsme si z okna ložnice všimli čilého provozu , který jistě pokračoval až do půlnoci a zřejmě až do rána. Při probuzení, nás překvapila jednotvárná šeď na ulici, ani vycházející slunce neproniklo oparem prachu, navíc  svolávání muslimských věřících k ranní motlitbě nás  probralo dokonale a nenechalo nás na pochybách, že jsme ve zcela jiném, ve všech směrech odlišném světě.  Není tu slyšet ptáky, nešumí zde vítr v korunách stromů, jako je tomu u nás doma.

Výlet do Abu Dabi, který jsme dnes podnikli nás utvrdil ve skutečnosti, kterou jsme zjistili již po ránu- zcela odlišný svět, kde hrají hlavní roli peníze. Nádherné stavby, není žádná stejná, architekti se předhánějí v neskutečných nápadech, které ženou budovy do výšky, pod nimi mizí písek pouště a  začínají vznikat zahrady, ale bez zpěvu ptáků, ti zde vidět nejsou. Neskutečné horko i nyní v říjnu , venku a v autobuse či superobchodech , naproti tomu klimatizace a zima.

V 8,30 odjíždíme do Abu Dhabi, všechno je zde v luxusu, tento emirát je ze všech nejbohatší a návštěvou jsme uviděli, co dokáže ropa a jak v krátké době se za ni vystaví luxus z malé beduínské vesnice. Projeli jsme krásnou 8 km promenádu při pobřeží lemovanou mrakodrapy. Výlet pokračoval přejezdem na ostrov Yas Island, kde se nachází známá závodní dráha Formule 1 a první  tématický park Ferrari, kde je mimo jiné i horská dráha, po které se jezdí i rychlostí 260 km/hod.

Pospíchali jsme na jednu z nejdražších, nejmodernějších největších mešit na světě Shejka Zayeda, kde jsme byli oslněni nádherou islámské architektury. Do mešity se vejde na 41 000 věřících, je zde největší koberec, největší a nejtěžší lustr na světě. Dále jsme viděli sídla sheikhové rodiny i luxusní hotel, kde se všichni sheikhové ze sedmi sultanátů scházejí. Dnešní den jsme zakončili v Maríně na nákupech a při fotografování moderní místní architektury. Přes  2 hodiny nám trvala cesta autobusem k návratu do hotelu v Sharjahu.

 

3.  den neděle  15.října 2017, zbývá 6 dnů

Ano, dnešní ráno bylo o mnoho lepší, protože jsme už na snidani šli o půl hodiny dříve a tudíž jsme si jako první mohli vybrat z plné nabídky švédského stolu, nemuseli jsme také spěchat, neboť  až v 9 hodin jsme odjížděli autobusem k Indckému oceánu  na východní pobřeží Perského zálivu. Jak bylo napsáno  v průvodci, čeká nás koupání  v křišťálově čisté vodě, popřípadě i šnorchlování či potápění. Tohle se nám vyplnilo – asi kilometr dlouhá pláž, kde uprostřed z moře vyčnívalo mohutné skalisko. Pláž byla písková, ale pokračovala dále korálovými plotnami, voda byla velice teplá, sluníčko pálilo Vybavení jako boty, osužky, stíněná lehátka byla k dispozici. Po poledni jsme měli oběd také ve formě švédského stolu i s možností nealkoholického pití. Tady jde o sultanát ortodoxní  Fujairah, kde jsou velmi přísná pravidla hlavně v oblasti alkoholu, sázek a hazardu. Tam a zpět jsme projížděli členitou kopcovitou krajinou po silnici kaňonovitého typu. Tyto hory také patří k těžbě surovin, které se dopravují do Dubaje k vytváření umělých ostrovů jako jsou ty v palmovém zálivu. Unaveni, opáleni a spokojeni jsme k večeru dorazili k našemu hotelu. Cestou jsme měli možnost i zakoupit nějaké upomínkové předměty a ovoce.

 

4.  den pondělí  16.října 2017,  zbývá 5 dnů

Dnes je takový odpočinkový  den, po snídani jsme poprvé  vyzkoušeli  bazén umístěný na hotelové střeše. Hotel funguje tak, že asi 7 pater je zázemí  hotelu tj. recepce, jídelna , sklady apod. , 14 pater slouží pro ubytování hostů, poslední 2 patra je vzduchotechnika pro klimatizaci a nahoře je bazén o přibižné velikosti 10x20 metrů , hloubka je 1,60m. Hned ráno po snídani se kvalita vody upravovala asi do 8,30 hodin a poom bylo možné si vzít osužku, vybrat některé z lehátek  buď se opalovat nebo střídat pobyt na slunci a koupat se. Ze střechy je poměrně dobrý rozhled, kousek od našeho hotelu stojí už nový jednou tak vysoký hotel a toto je vlastně předměstí velikého města Dubae. Ovšem charakter zaprášeného šedivého města s tropickým počasím se nemění. Dnešní program bude večerní a proto každý z hostů využil tuto možnost se ochladit v čisté bazénové vodě a opálit se.

V 15,45 jedeme do pouště terenními vozy a projíždíme písečné duny. V programu bude návštěva beduínské vesnice, kde na nás čeká i orientální večeře. V této zemi Spojených arabských emirátech z nynějšího počtu asi 10milionů lidí je pouze snad desetina původních obyvatel a z nich ještě menšina, která dodržuje kočovnictví a stejně už je to jen lákadlo pro turisty. Rodiny dnešních 7 emirátů jsou  také vícepočetné a v jednotlivých emirátech tvoří horní menšinu původních obyvatel a jsou snadno rozpoznatelní, že na jejich autech jsou speciální poznávací značky s číslem od 1 do 99- čím je to menší číslo, tím více významá osoba v něm jede.

Jízda v dunách trvala asi jednu hodinu. Byla to obrovská atrakce, protože jízdy vesměs TOYOTOU džípem  se zúčastnilo  na 50 vozidel a v každém sedělo kromě zkušeného řidiče 6 osob. V předu jeden s řidičem, za nimi 3 a vzadu 2 osoby. Toyota má uvnitř masivní konstrukci, která i když dojde ke kutálení auta, tak posádka by nebyla zraněna. Zajímavé bylo, že  do terénu se za sebou postupně seřadilo cca 10 vozidel a projížděly terenními nerovnostmi místní rozpálené pouště. Aby auta mohla se snáze pohybovat v terénu, bylo nutné odpustit vzduch ze všech pneumatik, aby styčná plocha pneumatiky a písku byla co největší a tolik neklouzala. Zážitek o to větší byl pro mnohé, kteří ještě tuto adreálovou jízdu nezažili. Vždy po asi čtvrt hodině jízdy byla chvíle , kdy cestující si z vozů vystupili a měli možnost fotografovat a filmovat. Po dokončení divoké jízdy v terénu po dunách pro všechny byla v upraveném beduínském kempu připraveny pro ty, kterým jízda nestačila ještě čtyřkolky a několik velbloudů. 

Očerstvení bylo připraveno formou  nachystaných stolů pro všechny, my seděli na polštářích na kobercích u nízkého stolku a na podiu se představila břišní tanečnice , pánský dervišní tanec ( točení mnoho minut  různými překvapeními) a moc hezká ohňová shou . Byl to velmi zajímavý a vydařený kulturní program a dobře prožité odpoledne a večer v oblasti Sarjah.

 

5.  den úterý  17.října 2017, zbývají 4 dny

Pátý den hned z rána jsme zabalili svoje zavazadla a odjeli jsme do Dubaje, kde jsme absolvovali autobusový výlet do staré Dubaje, známé jako město ze zlata. V muzeu arabské kultury jsme viděli historii tohoto zvláštního města. Muzeum se nachází v historické pevnosti Al Fahidi staré skoro 200 let. Poté jsme se přepravili k převozu Abra, kde jsme nasedli do dřevěných historických člunů a projeli část starého přístavu. Také jsme navštívili výrobnu luxusní kožené výrobny oděvů , výrobnu  zlatnictví, kde je mnoho krásných výrobků ze zlata a perel, která vždy byla tradičním zpracovatelem tohoto zboží.

 Odpoledne jsme se přesunuli  na ubytování do dalšího hotelu v Dubaji Algavare garden hotel. Jde o hotel luxusnější, ale pokoj není tak veliký jaký byl v hotelu, který jsme opustili. Dokonce zde musíme zaplatit pobytovou  taxi 4,5 EUR nebo USD za den. Po krátkém odpočinku jedeme autobusem večer na projížďku lodí po zálivu. Jde o výletní loď krásně a bohatě osvětlenou. Do lodi vešlo cca  200 lidí , v přízemí bylo nachystáno občerstvení a nealkoholické nápoje. Krátce od nastoupení byla večeře, přízemí bylo sice klimatizováno, ale na horní palubě bylo moc krásně. Teplý větřík nahoře byl pro všechny příjemný, každý využíval příležitost, aby si nafotil a nafilmoval osvětlenou Dubaj, hlavně starý přístav a část Marine Dubaj, která se vyznačuje výškovými budovami – mrakodrapy. Noční atmosféra je vždy kouzelnější jako v denní dobu, zvláště, když mnohé mrakodrapy měly speciální blikací výzdobu. Navíc se zrcadlily ve vodě a to umocňuje  zvláštní dojem a náladu. Potom na horní palubě bylo představení derviše. Toto umění vzniklo v arabském světě a tuto kulturu přdstavují i na jiných výletních lodích, které jsme v tento den míjeli. Večer jsme spokojeni přijeli na hotel.

 

6.  den středa  18.října 2017, zbývají 3 dny

Dnešní den dopoledne nás čeká moderní část Dubaje, ovšem z autobusu. Krátká zastávka byla na pláži u nejluxusnějšího hotelu na světě Burj Al Arab a projeli jsme hlavní silnicí palmového ostrovu , ovšem jezdí se jen po kmeni palmy, do   bočních listů k luxusním vilám se už normální smrtelník nedostane. Tam mají zakoupeny rezidence světoznámé hvězdy filmového plátna a dokonce jsou zde jako majitelé i dva Ceši, V době naší návštěvy byl požár a proto do zadní části se už návštěvníci nedostali.

Vrcholem týdenní návštěvy Dubaje byla možnost navštívit nejvyšší budovu světa Burj Kalifa, který je vysoký 828 metrů a my jsme vyjeli do 128 podlaží asi do poloviční výšky. Vedle  této budovy je obrovské nákupní centrum s mnoha nej jako je obrovské akvárium a obchody světoznámých značek a podobně.

Odpolední a večerní program byl opět autobusem. Nejdříve jsme jeli do oblasti, dřívějšího bydlení šejka . Jde o zavřený okruh opravených budov, které jsou pro návštěvníky otevřeny. Zvláštnost v době před zhruba 50 lety byla důmyslná tehdejší primitivní komínová klimatizace, která spočíala v proudění vzduchu komínem a její ochlazování. Další zastávka byla v luxusní restauraci, kde opět jsme měli možnost povečeřet . Odtud jsme jeli z jiné strany výškové budovy Burj Kalifa. Kde v jezírku, každý večer probíhají stříkající fotány podle hudby.Tyto fontány jsou po půlhodině. Viděli jsme první podle arabské hudby a po jejím skončení jsme chtěli se svést replikou staré kalifornské tramvaje, která zde jezdí na dráze asi jednoho kilometru a má celkem 3 zastávky a je zcela zdarma. Projeli jsme celou tuto vzdálenost, návštěvníci sedí na  otevřené střeše tramvaje v prvním patře, tedy zde je hezký pohled fotografovat a filmovat nejvyšší budovu světa a krásně osvětlenou ulici. Kolem 22 hodiny jsme se dostali na hotel.

 

7.  den čtvrtek  19.října 2017, zbývají 2 dny

Někteří z hostů ráno odjížděli do Ománu, my zůstali v hotelu. Trošku se nám podepsalo na zdraví místní horké počasí a strava. Jsou dvě možnosti – zakoupit si jízdenku na Big bus, který jezdí ve třech variantách po celé Dubaji na 24 hodin, nebo se věnovat koupání v místním hotelu na střeše. Protože jsme několikrát projížděli městem a nafotili mnoho obrázků a záznamů na videokameru , rozhodli  jsme tentokrát zůstat v hotelu až do zítřejšího dne, kdy se nabalíme, do 12 hodin předáme hotelový pokoj a vyčkáme dobu, až nás odvezou autobusem na letiště.

 

8.  den pátek  20.října 2017, den poslední, odlet z Arabských emirátů a přílet do ČR

 

Den poslední jsme prožili v hotelu, lépe řečeno na koupání v místním hotelovém bazénu. Vlastně od snídaně až do poledne jsme se pohybovali jen  u bazénu, poté jsme odnesli naše zavazadla k recepci a opět jsme až do pozdního odpoledne se opalovali, sluníčko svítilo, voda příjemně teplá , jen ten hluk z hotelové klimatizace, která právě je nahoře u bazénu.  K večeru jsme se přemístili k odbavení na letiště Dubaj a tam jsme čekali na nástup do letadla skoro 4 hodiny, let , který trval více jak 5 hodin znamenal, že jsme do Prahy přiletěli do chladného počasí v 2,30 hodin v sobotu, z letiště jsme jeli na Florec na autobus, opět čekání 2 hodiny, takže až kolem 10 hodiny jsme se dostali domů.

 

Když máme možnost hodnotit  týdenní zájezd do Spojených arabských emirátů, tak dopadl dobře, užili jsme si sluníčka, teplého moře, pohody, seznámení s místním životem i lidmi, koukali jsme dost nadšeně na výškové budovy, ale chybělo nám zde dost zeleně, pohody a klidu. Klimatizace dost zdravotně nám ubližovala, snad nejvíc hluk z dopravy a klimatizací, také hlučné motlitby z muslimských svatyní brzy ráno a večer. Jídlo bylo vesměs kvalitní v dostatečné pestrosti, jaké máme u nás v Evropě. Snad jen zvláštní jemný písek a prach z pouště a vnímali jsme také spěch a stres života zde hlavně v velkých městech.

 

Náhledy fotografií ze složky Spojené Arabské Emiráty - DUBAI 2017

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 44
Celkem: 3046431
Měsíc: 39852
Den: 2570