Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - dvanáctý

dscn5964.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - dvanáctý

12.den:  17.1.2015

Sobota  -   2.týden                      

Trasa:  na moři

Časové pásmo: – 4 hod.

Večer v 20 hodin -  tedy v 8 hodin večer překročíme rovník a tuto noc zase budeme posouvat čas o 1 hodinu zpět- tedy budeme mít o 4 hodiny méně než je čas u nás na Moravě.

Zamýšleli jsme se, jaké obrovské množství prádla se musí denně prát. Nejméně 2 x týdně se mění povlečení, dvakrát denně ručníky a osušky a příbory k veškerému jídlu jsou zabaleny do látkových ubrousků. Personál je vždy perfektně a velmi čistě oblečený včetně profesí jako natěrači, údržbáři a další. Neustále se uklízí a natírá loď. Paluby jsou umývány pozdě večer a časně ráno, aby byly pro hosty připraveny. Mořská voda v bazénech je vždy čistá, v posledních dnech zde zapínají i umělé vlnobití. Na všech odpočinkových palubách je nespočetné množství lehátek.

Připojení k internetu je stále problematické, včera se nám podařilo odeslat jen část fotek a pak spojení  vypadlo a až do teď celou dobu nefunguje.

Ráno po snídani jsme se opět věnovali cvičení a soutěžním hrám. Kolektiv hráčů se jen mírně zvětšuje, ale zdravé jádro zůstává stejné. Dnes poprvé byla otevřená část pojízdné střechy nad bazénem, ale hned vzápětí začalo pršet, což byly první srážky za naši cestu. Ihned nastoupila skupina utíračů podlah, kteří plochu na cvičení mopy hned vytřeli do sucha. Kolem bazénu se po celý den nejméně jeden človíček s mopem pohybuje stále a utírá zem, aby nedošlo k uklouznutí.

Začala sportovní soutěž – střílení na branku pěnovým míčem, kdy jeden ze dvojice chytal, druhý střílel a potom se vyměnili. Bod získával ten, kdo míč chytil nebo kdo dal gól. Soutěž byla až do závěru, kdy Luďa a druhý nejlepší Ivan rozstřelovali o vítězství. A Luďa nečekaně svým vítězstvím zajistil do své sbírky další mezinárodní trofej a to kšiltovku s nápisem Costa! Doufali jsme, že se nám někdy podaří vyhrát nad ostřílenými borci a už je to tady! Následovala další soutěž – házení malých kroužků na kužely,  kde jsme již nebodovali, ale i účast se cení.

Před polednem začala velkolepá oslava překonání rovníku, (který ve skutečnosti budeme překračovat ve 20 hodin), ale to již jsou kulturní programy, večeře atd., proto přišel bůh Neptun pokřtít nové námořníky již v poledne. Popřál zdar a štěstí při plavbě a naběračkou poléval zájemce modrou vodou. Jeho kostým byl perfektní, bohužel nemáme fotku, protože jsme celou akci pozorovali z vířivky kde bylo v té chvíli nejméně lidí a také nejlepší výhled. Této party se zúčastnili téměř všichni cestující.

Dokud ještě jsme na severní polokouli, udělali jsme pokus s vodou napuštěnou do umývadla. Při odtékání se otáčela proti směru hodinových ručiček. Ve dvacet hodin provedeme stejný pokus na rovníku a potom i na jižní polokouli. O výsledcích se zde dočtete.

Je kolem osmé večer, jsme po večeři a před divadlem a napouštíme umyvadlo. Sledujeme jak se chová voda při odtékání. Nyní téměř žádná rotace. Po divadle zkoušíme znovu. Voda se zcela zřetelně pohybuje jinak než na severní polokouli a sice po směru hodinových ručiček.

Tedy Luďa měl pravdu, že to takhle na rovníku funguje – zkoušel to již před třemi lety v Equadoru u hlavního města Quita, kde je rovník přesně zaměřen. Těch míst vhodných k zaměření rovníku na světě moc není, protože převážná část protíná moře a nebo nepřístupná místa v divoké přírodě.

Divadlo opět nezklamalo, ovšem není celé na kamerovém záznamu. Program začal zajímavým vystoupením akrobata na kole, ve střední části na akrobatku nepříliš štíhlá dívka prováděla náročné cviky na obruči zavěšené na laně. Bylo až k nevíře, že i při své mohutnosti zvládla vše tak bravurně.

Před závěrem se bohužel vybila baterka na kameře. Dva akrobaté v maskách gladiátorů prováděli neuvěřitelně efektní a náročné silové provedení cviků pomalým, téměř statickým způsobem, čímž ještě víc vynikla originalita a cit pro rovnováhu. Je třeba napsat, že jeden z nejnáročnějších cviků se jim úplně nepovedl, ale po bouřlivém závěrečném potlesku tento cvik divákům zopakovali už bez chybičky.

dscn5991.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Aktivity na lodi

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 45
Celkem: 3016904
Měsíc: 10725
Den: 2016