Jdi na obsah Jdi na menu
 


costa.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – sto sedmý

107.den: 23.4.2015

Čtvrtek - 16.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 9 dnů

Časové pásmo: -1 hodinu

 

Astronomie patří k nejstarším vědám světa, je tak stará, že se neví, kdy vznikla. Její začátky leží pravděpodobně v kultovním uctívání nebeských těles a ve vytváření kalendáře. Astronomie zkoumá přírodně vědeckými prostředky vlastnosti objektů ve vesmíru. Jedná se o vesmírná tělesa (planety, měsíce, asteroidy, hvězdy včetně Slunce, hvězdné mlhoviny, galaxie) a jejich hmotu a záření. Pokouší se o pochopení vesmíru jako celku, jeho vznik a rozvoj. Většina lidí má dnes základní znalosti o světě, ve kterém žijí.

Průměr Země je asi 12 800 kilometrů. Země je jedna z devíti planet s oběžnou dráhou kolem Slunce. Pět planet : Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn jsou známy z dob antiky. Ty ostatní tři: Uran, Neptun a Pluto byly objeveny teprve v novověku. Největší z planet je Jupiter – Země by se do něj vešla asi tisíckrát. Ve srovnání se Sluncem je Jupiter ale maličký. Mnoho z hvězd se zdá vzhledem ke své vzdálenosti malými a bledými. Nejblíže k Zemi leží Měsíc, jeho průměr je asi čtvrtina průměru Země. Země se otáčí směrem na východ. Severní konec zemské osy ukazuje na bod na obloze, který leží necelý stupeň vedle hvězdy v souhvězdí Malý medvěd neboli Malý vůz.

Pro pozorovatele ze Země se zdá, že se kolem tohoto bodu Země otočí jeden krát za den. Proto se tento bod jmenuje „nebeský severní pól“ a jmenovaná hvězda je Polárka. Dnes jsou nám tato fakta známá, ale na začátku dějin lidstva se věřilo, že je Země plochá a nepohyblivá. Slunce a Měsíc byly uctívány jako bohové a změny na obloze byly považovány za boží hněv.

Egypťané a Číňané platili jako první astronomové, protože jejich národy rozdělovaly stálé hvězdy do skupin nebo souhvězdí a nazývaly je kometami a planetami. Neměli ale žádné skutečné vědomosti o stavbě vesmíru a Země samotné. Z tohoto důvodu je těžké je nazývat astronomy v pravém slova smyslu.

 

Velmi se ochladilo, je studený silný vítr, který odehnal opalující se hosty z horní paluby a ve všech prostorách při otevírání automatických dveří vzniká velký průvan. Také v 9. patře při otevřené střeše jsme si museli jako všichni obléknout svetry.

V devět hodin jsme si poslechli poslední přednášku profesora Scopellitiho na téma Herkulovy sloupy v Gibraltaru a legendy, s nimi spojené.

Dopoledne jsme hráli tzv. triatlon (hod do koše, hod pytlíkem a kuželky). Ještě, že je tu bazén s teplou mořskou vodou, a vířivky, kde jsme se alespoň hodinu ohřívali. Zůstali jsme po obědě v 9. patře až do odpoledních her, protože klimatizace v kabině je ještě horší než chladno. Téměř každý den máme také práci s tříděním a upravováním fotek a museli jsme vyřešit odjezd z Vídně domů.

Večer byla jedna z posledních gala večeří a v divadle vystoupil pár akrobatů s pěkným pořadem a také před tím bylo v divadle setkání s kapitánem lodi pro hosty, kteří už s Costou cestovali v minulosti.

Večer byl na programu tanec s důstojníky lodi, my jsme si chvilku popovídali se slovenskými hudebníky Janou a Peterem. Potom se za námi zastavila Vědunka s Albertem, vyprávěla nám, že v Sydney byla silná bouřka s desetimetrovými vlnami právě když přistávala velká loď mateřské americké společnosti Carnival a mnoho cestujících na lodi bylo zraněno při nečekaných pohybech lodi a nárazech na vlny, mnozí také ve strachu po přistání loď opouštěli.

Na této společenské akci byl nezvykle velký počet lidí. Součásti bylo předtančení skupiny tanečníků latinsko amerických tanců. Při nástupu důstojníků Jana s Vědunkou konstatovaly, že jsou všichni malí postavou a ani parádní bílá uniforma jim na atraktivitě nepřidala, takže se tance nezúčastnily.

dscn5568.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 41
Celkem: 3016522
Měsíc: 10343
Den: 1812