Jdi na obsah Jdi na menu
 


costa-deliziosa-lido-azzuroblu.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – sto osmý

 

108.den: 24.4.2015

Pátek - 16.týden                      

Trasa:  na moři

Do konce plavby zbývá: 8 dnů

Časové pásmo:

 

Dnes po půlnoci jsme posunuli hodinky o hodinu dopředu, takže máme stejný čas, jako čas u nás v zimním období tzn. v současné době o hodinu méně.

 

Je 8,30 hodin ráno a asi za půl hodiny překročíme obratník Raka. Existují dva obratníky a sice obratník Raka (severně od rovníku na šířce 23 stupňů 27 minut) a obratník Kozoroha (jižně od rovníku na šířce 23 stupňů 27 minut). Jejich poloha není náhodná – odpovídá přesně průběhu roku při maximální deklinaci Slunce. Mezi oběma obratníky vanou celý rok stálé větry, takzvané pasátové větry. Tyto větry představovaly pro svůj stálý směr něco jako šipku pro lodě na moři. Jsou to větry, které pomohly Kolumbovi při jeho pokusu doplout do Indie, objevit nový svět Ameriku.

Od obratníku Raka až k rovníku vanou tyto větry hlavně jihozápadním směrem, zatím co od jižního obratníku Kozoroha až k rovníku mají větry především severozápadní směr a společně dosahují k americkému pobřeží.

 

Dnešní program byl poměrně bohatý, to asi proto, že už za týden končí tato dlouhá cesta a některé události ještě neproběhly. Ráno a odpoledne byly soutěže opět se střídavými úspěchy se nám dařilo stejně jako ostatním. Před polednem pro nás už známý filipínský kuchař, který studoval 7 let na škole, kde se naučil vyřezávat z různého materiálu, tentokrát z ledového bloku o rozměrech asi 120 x 60 x 30 cm vytesal různými dláty postavu ženy. Tento výtvor zvládl do půl hodiny a socha byla velmi dobře vypracována i s jemnými detaily. Tesání z ledu je velmi složité, protože jde o velmi křehký materiál a každý nesprávný pohyb dlátem nevratně dílo ničí. Toto předvedení mělo velký divácký ohlas.

Zde na lodi každodenně vytváří několik uměleckých děl z ovoce a zeleniny a nejčastěji provádí vyřezávání do melounu, protože plastický obraz je trojbarevný a tento materiál je snadno opracovatelný. Před večeří jsme vyslechli v divadle velmi zdařile provedené vystoupení pěveckého sboru, který sestával z asi 30 hostů lodi, kteří pod odborným vedením dva měsíce nacvičovali hodinový pořad z velmi známých písní. Největší úspěch měla árie z opery Nabucco, klavírní doprovod zajistil Aldo Nicollini.

 

U večeře jsme se dozvěděli velmi smutnou informaci, že 87 letý „pan O“ z Německa, který seděl více jak dva měsíce u vedlejšího stolu a velmi dobře jsme si rozuměli, zemřel. Onemocněl v Austrálii  a léčil se v lodní nemocnici. Odtud byl převezen na ostrově Mauricius do nemocnice, odkud měl po zlepšení zdravotního stavu odlétnout do Hannoveru. Doprovázela ho manželka. Jeho zdravotní stav však byl tak vážný, že k letecké přepravě do vlasti už nedošlo a zemřel daleko od vlasti.

 

V divadle vystupovali dva mladí umělci Alessandro Lanzini a Simone Mario v pořadu Symfony of the Shadows, což byla velmi zdařilá produkce stínohry, doprovázená filmovými snímky známých osobností a hudbou známých zpěváků, které stíny svých rukou a drobnými rekvizitami dokonale napodobovali.

Dnešní večer byl vyhlášen v ležérním bílém stylu. V baru Mirabilis proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů fotografické soutěže s tématy Zvířata, Černobílá a Momentky. V hlavní hale lodi jsme si prohlédli výstavku rukodělných prací hostů. Byly zde krásné obrázky s africkou tématikou, vějíře, čepice, květiny, trička, polštářky a jiné.

 

Po celý den bylo opět chladno a hlavně větrno. Snad se počasí ještě zlepší na ostrově Tenerife, kam připlujeme zítra.

 

Před večerním programem v divadle se promítal reklamní šot o lodní společnosti Costa, která má celkem v provozu 14 lodí, na kterých pracuje 19 tisíc lidí ze 70 různých zemí světa, převážně z asijských států. Pro jejich vzdělávání, školení, doplňování volných míst slouží po celém světě školy Costa.

 

09-08-2010-img_5082-navigazione-costa-deliziosa.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 27
Celkem: 3052783
Měsíc: 42896
Den: 1579