Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – šedesátý třetí

dscn8815.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – šedesátý třetí

63.den: 10.3.2015

Úterý - 10.týden                      

Trasa:  Auckland (Nový Zéland)

Do konce plavby zbývá: 53 dnů

Časové pásmo: +12 hod.

                                                 

Nový Zéland má celkem 4,5 milionů obyvatel a hlavním městem je Wellington. Státní zřízení je konstituční monarchie. Královna Alžběta II. je zastoupená generálním guvernérem sirem Jerrym Mateparaem. Má svoji vlastní vládu, kterou vede John Key.

Nový Zéland se maorsky jmenuje Aotearoa a je státem v jihozápadní části Tichého oceánu. Tvoří ho dva velké ostrovy – Severní a Jižní a další menší ostrůvky. Nejbližší sousední stát je 2000 km vzdálená Austrálie a na jihu je Antarktida, na severu se nacházejí souostroví Nová Kaledonie, Fidži a Tonga. Nový Zéland není součástí australského kontinentu, protože se nenachází na jeho kontinentálním šelfu – je však částí ponořeného kontinentu Zélandie. Zélandie společně s Austrálií tvoří širší region Australasie, jenž je součástí Oceánie. Severní ostrov je také označován jako Aotearoa, což znamená „Země bílého dlouhého oblaku“. První evropský objevitel ostrovů Abel Tasman zde přistál v roce 1642 a ostrovy pojmenoval Staten Landt. Tasman si však myslel, že objevil část Jižní Ameriky, objevenou v roce 1615 nizozemským námořníkem Jacobem Le Mairem. Název Nový Zéland pochází od nizozemských kartografů, kteří ostrovy nazvali Nova Zeelandia po nizozemské provincii Zeeland. Britský cestovatel James Cook následně poangličtil název na New Zeeland.

Nový Zéland je vyspělá země a patří mezi země s vysokou životní úrovní. Je také zemědělskou zemí, protože na každého obyvatele připadá podle odhadů asi 20 hospodářských zvířat. Ovce jsou zdrojem proslulého jehněčího a vlny, které se vyváží do celého světa. Kvůli dalším hlavním položkám vývozu státu se zde navíc chovají velká stáda skotu. Nedílnou součástí nadstandartní živočišné výroby na Novém Zélandu jsou i početné farmové chovy jelení zvěře. K pěstovaným plodinám patří kromě obilovin i jablka a v zemi vzrůstá počet vinic, z nichž pochází vysoce kvalitní víno. Původní stále zelené lesy Nového Zélandu jsou většinou chráněné, přesto papírenský průmysl je zásobován rozsáhlými kulturami jehličnanů a eukalyptů. Ve vodách se loví ryby jako například hoki, pražmy a barakudy a při pobřeží se chovají korýši, včetně slávek. Novozélandský průmysl je založen hlavně na zpracování mléčných výrobků, plodin, masa a ryb. Země zužitkovává své přírodní bohatství (zemní plyn, ropa, uhlí, zlato, stříbro a železnou rudu) a využívá zdejší prudké řeky na výrobu elektrické energie.

Dnes jsme měli další z předplacených výletů a autobusem jsme jeli kolem pobřeží Aucklandu, ulicemi s velmi vkusnou architekturou, domy byly krásně udržované, stejně jako zahrady, živé ploty a podobně. Nikde jsme nezahlédli stopy po výtvorech spreyerů a všude bylo úžasně čisto. Dorazili jsme k botanické zahradě, která zaujímá plochu 150 ha. Jsou zde skleníky s mimořádně krásnými květy, parky s jezírky v kráterech bývalých sopek, nádhernými starými stromy a stylovými stavbami a sochami. Celá zahrada je na návrší, kterému dominuje stará pěkná budova muzea. Potom jsme po dlouhém mostě jeli do starého přístavu v Davenportu. V této malebné historické části města je přes moře výhled na centrum Aucklandu včetně 367 m vysoké vyhlídkové věže. V Davenportu je mnoho krásných domů ve viktroriánském stylu, které jsou pečlivě udržované a uvnitř zmodernizované. Projížděli jsme i částí, kde jsou zakotveny stovky, možná i tisíce různých jachet. Jak nám průvodkyně vyprávěla, stojí tam jachta, která patří ruskému podnikateli s vodkou. Jachta je 5. nejdražší na světě a je tomu úměrně vybavena. Například má na palubě dvě helikoptéry.  

V Aucklandu jsou zimy mírné, bez sněhu a mrazu. Několik týdnů bývá v noci 6 – 8 stupňů, ale přes den se zejména, když svítí slunce teplota vyšplhá i nad 15 stupňů. Zahrádky v restauracích zůstávají po celou zimu v provozu. Restaurace jsou vzhledem k různorodnosti národností specializované na jídla a nápoje čínské, japonské, thajské, indické, italské a podobně.

dscn8821.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< květen / 2024 >>


Statistiky

Online: 58
Celkem: 3076101
Měsíc: 51565
Den: 2834