Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – závěrem

dscn0835.jpg

 

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa –  závěrem 

Všechno jednou začíná a také všechno jednou končí. Před 116 dny jsme vyjeli na dlouhou plavbu kolem celého světa a nyní tato plavba končí. Před čtyřmi měsíci jsme jen předpokládali, s čím se asi setkáme, ale v konečné fázi konstatujeme, že jsme získali prožitky a tím i zážitky,  o kterých jsme neměli sebemenší tušení.

 

Vrátili jsme se s tisíci fotkami a ještě mnoho hodinovými natočenými filmy, které se i v další době budou zpracovávat, psali jsme deník a jak jen to bylo možné, tak jsme se snažili jej společně s fotkami zasílat na cestovatelské stránky. Našimi kamarády podepsané cestovatelské tričko nám bude také připomínat společně a příjemné strávené hodiny a dny.

  

Tato cesta si zaslouží provést nějaké vyhodnocení, ale z důvodu stručnosti si jej dovolíme jen heslovitě sepsat. Každý z těchto jednotlivých bodů by si jistě zasluhoval bližší rozvedení, ale to by bylo tak dlouhé, jak už byl psán tento cestopis a mnohé by se v něm opakovalo.

 

Všechno bylo zcela jiné, než jsme prožívali oba před naší plavbou, tak například :

 

Ubytování:

Celou tu dobu jsme byli ubytováni v malé vnitřní kabině bez oken a denního světla, v klimatizaci, která občas na nás působila i nepříznivě- nachlazením, kašlem i teplotou. Kvalitní osvětlení umožnovalo veškerou činnost, skříně, skříňky byly dostatečně prostorné, součástí byla i kvalitní televize s interaktivními lodními programy i programy zahraničních televizních stanic, kterou jsme ale prakticky nikdy nevyužívali.  Koupelna  se sprchovým koutem, umyvadlem s velkým zrcadlem, zvětšovacím polohovacím zrcátkem, fénem, vysouvací šňůrou na prádlo,  věšáky a poličkami byla stále vybavena čistými osuškami i ručníky, kapesníčky i sprchovým mýdlem. Doma nebývá zvykem, abychom si nemuseli uklízet a ustýlat. Zde na lodi jsme měli „Honzíka“ z Bali, který také nosil vyprané ručníky a dodával každodenně večer noviny Today, abychom věděli s čím se můžeme setkat příští den. Čistotu a pořádek v naší kajutě udržoval vždy ráno a i večer, měl pro nás vždy milý úsměv a pozdrav.

dscn5758.jpg

 

 

Stravování:

O stravování by se také mnoho dalo napsat.

 

Snídaně:

Byla vždy od 6 do 10 hodin, my jsme chodili většinou na snídani mezi prvními. Sortiment stravy byl téměř po všechny dny stejný, celou škálu jsme stejně nevyužívali, ani nechtěli. Nebývá zvykem, abychom doma měli každý den výběr dvou sýrů, uzené plátky z lososa, sardinky, volská oka nebo omelety s možností příměsí (šunka, sýr, cibule, paprika, salám), šunku, salámy, klobásu, párky, opečené brambory. Vždy čerstvé pečivo, celozrnný chléb, bulky, veku, opečené toasty a úžasný výběr z buchet, lívanečků, crossaintů, šátečků nejméně 10 druhů. Také zdravá výživa jako 5 druhů jogurtů, marmeláda, med, vlašské ořechy, hrozinky, sušené švestky, lupínky několika typů, teplé i studené mléko a ovesná kaše. Z nápojů tři druhy džusů – pomerančový, grepový a ananasový, mnoho druhů čajů, káva, kakao, voda, led.

Vždy byl připraven velký výběr ovoce – tři druhy melounů, ananas, jablka, hrušky, blumy, broskve, grepy, pomeranče, mandarinky, banány, kivi, mango, papaya a hrozny. Také zelenina – rajčata, okurky, paprika, cibule.

dscn8453.jpg

Oběd:  

Možnost oběda v restauraci jsme vyzkoušeli jen dvakrát, nechat se obsluhovat je samozřejmě příjemné, ale stejně jsme raději chodili do bufetu a sami zkoumali, jaký je ten den výběr jídel. Pravidelně byla k mání pizza, několik druhů těstovin s přílohami i těstovinové saláty, lasagne, záviny a taštičky z lístkového těsta se zeleninovou i masovou náplní. Polévky, mnoho druhů zeleniny a přísad k přípravě salátů, grilovaná i mletá masa, plátky, zelenina, zelí se špekem, bramborové placky, krokety, hranolky, opečené brambory. Vždy byla na výběr ryba, pokrmy s mořskými plody, několik druhů masa – guláš, kuře, rolády, masové kuličky, pečené nebo vařené maso, žebra. Ale po velmi dobré a syté snídani jsme spíš oběd jen ochutnali a spokojili se s dostatkem ovocných salátů a zeleniny. Zákusků k obědu bylo vždy nejméně pět druhů a byly tak krásné a chutné, že jsme neodolali a vždy jsme nějaké společně ochutnali. K pití se k obědu roznášely bílé, růžové a červené víno, pivo a mnoho nealkoholických nápojů – voda perlivá i neperlivá, cola, sprite, džusy.

Večeře:

Se podávala ve dvou turnusech. Jsme rádi, že jsme se přihlásili na 18. hodinu, protože ve 20.30 je na večeři dost pozdě. V restauraci je krásné prostředí a lidé se sem oblékají společensky a ve dnech, kdy jsou gala večeře je nutný elegantní večerní oděv. Obsluha je také oblečena pěkně a slavnostně,  i oni mění obleky podle programu. Naši číšníci se starají v každém turnusu o 16 až 20 hostů, za dobu na lodi se samozřejmě vytvořil příjemný neformální přátelský vztah a také dostali od nás přezdívky. John z Filípín má dlouhé jméno, ale my mu od začátku kvůli úpravě vlasů říkáme Gelík. Druhý je z Indie, jmenuje se Jason a říkáme mu Delon. Oba jsou velmi milí a pozorní.

Jídelní lístek je velmi bohatý, obsahuje dva studené předkrmy, polévku, dva teplé předkrmy a 4 hlavní jídla, z toho jedno vegetariánské a zeleninové saláty. Dále je k dispozici celé italské menu, z kterého lze samozřejmě také objednat i jednotlivá jídla. Cokoliv jsme si kdy objednali, nám vždy chutnalo, jídla jsou krásně upravená a ozdobená a také se střídají rybí, masové i sýrové kreace. Jako dezert je možné jíst sýr nebo ovoce, ale je i výběr ze tří druhů zákusků a zmrzlina. I k večeři jsme rádi ochutnali dezert nebo zmrzlinu.

 dscn5812.jpg

 

Kulturní program:

Nikdy v životě jsme v tak krátké době nezažili tolik kultury. Snad ani za celý náš život jsme nebyli tolikrát v divadle, jako na této plavbě, nenavštívili jsme tolik koncertů s nejrůznějšími žánry, představení komiků, kouzelníků, žongléřů, akrobatů, silových gymnastů. Také soutěže hostů typu „hledáme nové talenty“ byly jedinečným zážitkem. Na lodi je trvale zaměstnána taneční skupina, která příležitostně vystupuje jako doprovod v divadle i při jiných akcích. Také jsou zde trvale zpěvák a zpěvačka.

Zábavné soutěžní večerní programy s našimi animátory na nejrůznější témata motivovaly některé z hostů k aktivní účasti. My jsme využili zejména akcí v kostýmech, které jsme si po oznámení v časopise Today během krátké doby vymysleli a z dostupných materiálů vyrobili. Dvakrát jsme se oblékli do námořnického a vymýšleli jsme si i oblečení ve stylu kontinentů, kde jsme se právě nacházeli a snad největší úspěch sklidil Luďa v kostýmu zraněného sportovce na sportovním večeru.

 

Hudba:

Na lodi je 10 barů, z nichž v 6 hraje živá hudba. V diskotéce se od 23.30 střídají dva discjokeyové,

kteří mají přes den práci hlavně u ozvučování kursů tance a gymnastiky, ale také u soutěží. V ostatních veřejných  prostorách – v bufetu i na chodbách hraje během dne náladová reprodukovaná hudba. V některých barech jsou parkety k tanci a zde se většinou od 18 hodin do půlnoci střídají dvě hudební kapely různých hudebních žánrů.  V jiných barech hraje večer klasická hudba doprovázená zpěvem, jinde hudba poslechová. Někteří hudebníci se prezentují i koncerty v divadle. Hosté mají příležitost se přihlásit k výuce hry na hudební nástroje, zpěvu, či tance u maestra těchto oborů. Našimi favority v této oblasti byli Aldo a Pietro i Leonid na klavír, polská houslistka, kterou následně překonalo trio Divina i hudební skupiny Spaziani Band, duo Mistery i duo Gregory.

 

Zábava:

V druhém patře na velmi frekventovaném místě, kudy lidé prochází do divadla i do barů a na diskotéku je herna, kde je mimo stolu na poker a na biliard a 4 stolů na ruletu se nachází velké množství asi 30 hracích automatů. Vedle je herna s bojovými videohrami, která byla za dobu plavby snad využita jednou. Provoz heren je nepřetržitý, to znamená, že svítí, hraje a bliká celý den i noc.

Další atrakcí, která je spíše pro mladší ročníky je trenažer Formule 1, který simuluje závodní jízdu v tomto vozidle. Čtyřdimenzionální kino je denně v provozu, ale bez velkého využití a zájmu. Příznivci televize a filmů mohou sledovat oblíbené programy hlavně italské televize, ale i dabované filmy, které se periodicky celý den i noc opakují na televizních přijímačích v každé kajutě. Čtenáři si mohou vypůjčit knihy v místní knihovně, kde jsou k dispozici i hry, puzzle a jiné.

 

Sportovní vyžití:

Na horní palubě v 11. patře je umístěno hřiště pro košíkovou a volejbal. Hřiště je včetně stropu zasíťované, aby míče nepadaly do moře. Tuto palubu využívá také mnoho lidí k opalování. K dispozici jsou polohovací lehátka a polohovací křesla, kterých je na celé lodi takové množství, že nikdy nejsou zcela obsazená. Divíme se lidem, které vidíme v pravé poledne, i přes celý den se doslova opékat na slunci. O kus dál je ovál pro chodce i běžce, kde si každý může vybrat délku trati, která mu vyhovuje. Výhodou je, že tato sportoviště jsou na čerstvém mořském vzduchu, oproti zařízením ve fitnesscentru. Mnozí v rámci udržení kondice chodí pěšky po schodech, ale i tyto jsou v klimatizovaných prostorách. V 10. patře jsou 3 stoly na ping pong, které jsou nepřetržitě využívány. Pokud je otevřená zasouvací střecha, je zde také zdravé prostředí pro pravidelné cvičení, gymnastiku i strečing  a tance, které probíhají v 9. patře u bazénu. Pro plavce jsou na lodi 2 bazény s mořskou vodou a 4 vířivky. Tyto jsou k našemu velkému údivu velmi málo využívány. K udržení fyzické kondice, která je na tak dlouhé plavbě nezbytná, je pro chodce a běžce 570 metrů dlouhý běžecký a chodecký okruh na otevřeném zastřešeném ochozu 3.patra.

Luďa a Jana získali v soutěžích jednotlivců v průběhu plavby asi 20 vítězství  a 8 medailí v závodech družstev - 1 zlatou. 5 stříbrných a 2 bronzové. V kvalitě medailí byla Jana úspěšnější, v individuálních soutěží zase Luďa. Každý získal 4 medaile, Jana 1 zlatou a 3 stříbrné, Luďa 2 stříbrné a dvě bronzové.

 dscn5976.jpg

 

Zdravotnictví:

Na lodi v prvním patře je malá lodní nemocnice, kde pracuje několik lékařů a k dispozici mají potřebné zdravotnické zařízení včetně léčiv. Naštěstí tuto část neznáme osobně, protože drobné nachlazení či úrazy jsme schopni si vyléčit sami. Jak je nám známo, je toto zařízení dost využíváno, protože staří lidé, kterých je tu velká většina, hůře snášejí virózy a bez lékařské péče se neobejdou. Známe několik případů, kdy úrazy  nebo nemoci jsou takového rázu, že lidé musí být převáženi na pevninu k doléčení. Pro rehabilitaci či zlepšení tělesné kondice jsou na lodi v 10. patře k dispozici masáže, vířivky, elektroléčba a fitnesscentrum.  Během dlouho trvající plavby dochází na lodi i k úmrtím.

 

Fotocentrum a obchody:

Fotocentrum zaměstnává několik fotografů, kteří v průběhu každého dne na lodi i na výletech fotografují i ty, kteří o to nestojí a nikdy si fotky nekoupí. Tím vzniká obrovské množství fotek ve formátech nejméně A4, které se nějaký čas skladují a pak skartují. Samozřejmě se tato neefektivnost pak promítá na cenách. Stejně tak jsou některé akce a výlety filmovány a jsou z nich vytvářeny části filmů My movie. Těchto je ale nepřehledný počet a tak lze předpokládat, že nákup dvd  s tímto programem není pro hosty příliš atraktivní.

V 3. patře jsou obchůdky s parfumerií, oblečením, šperky, hodinkami, alkoholem, sladkostmi a cigaretami. Vzhledem k malému zájmu v obchůdcích se pravidelně vyhlašují akce a slevy a prodej probíhá i pultově v jiných částech lodi. V 10. patře jsou služby kosmetiček, kadeřnictví, manikúra, pedikúra a masáže. Pro tuto činnost je stále vytvářena reklama v Today i praktické nabídky v prostorách lodi.

 

Výlety:

Za dobu naší plavby jsme absolvovali celkem 20 výletů. Patnáct autobusových výletů bylo součástí ceny plavby, zbývající 3 jsme si přikoupili v cestovní lodní kanceláři a dva jsme podnikli taxíkem.

Každý z těchto výletů měl svoje kouzlo a všechny se vydařily. Neabsolvovali jsme žádný z vícedenních výletů, protože byly finančně náročné a vlastně bychom přišli o jiné zážitky a platili dvakrát pobyt a stravu. Asi patnáckrát jsme vyrazili na vlastní pěst s našimi elektrokoly a to se nám velmi osvědčilo, protože se proti pěším výpravám náš akční rádius asi ztrojnásobil a z kola je také úplně jiný pohled na krajinu, než z auta nebo autobusu. Na zbývajících zastávkách jsme využívali přístavní autobusy k cestám do centra, kde jsme se pak pohybovali pěšky. V práci cestovní kanceláře a v celkové organizaci zájezdů nebyla žádná nepříjemná překvapení, i služby místních německy mluvících průvodců byly na velmi dobré úrovni a ceny v průměru odpovídaly nabízeným službám.

 dscn5687.jpg

 

Pobyt na lodi a plavba:

Zařízení lodi je tak rozmanité a členité, že z dvou tisíc hostů si jistě každý může najít ten svůj koutek s oblíbenou činností či programem. Je zde několik kursů, jak jazykových, tak i tanečních a dovednostních, pořádají se kvízy s nejrůznějšími tématy, velmi často probíhají přednášky na zajímavá témata profesora Scopellitiho ve všech jazycích. Věřící mají možnost navšívit každodenní katolické mše, protože na lodi je kněz. Tyto aktivity jsou pořádány intenzivněji ve dnech, kdy loď pluje a všichni jsou na palubě.

dscn5641.jpg

 

Jižní Amerika:

Po proplutí Středozemního moře a Atlantiku jsme navštívili města v Brazílii, Uruguai a Argentině. Velký zážitek nám poskytlo proplutí kolem Hornova mysu a návštěva Ohňové země. Proplouvání nádhernou scenérií chilských fjordů a pohled z lodi na ledovce se nám moc líbil. Velmi vydařený výlet jsme uskutečnili do Santiaga de Chile.

dscn7475.jpg

 

Oceánie:

Velikonoční ostrov a naše putování po něm na kolech v nás zanechaly nezapomenutelný dojem. Tichomořské ostrovy jako Pitcairn a jeho historie nás velmi zaujaly, stejně jako Tahiti, Moorea a Bora Bora. Velmi nádherným zážitkem byla i návštěva království Tonga. Také Nový Zéland na nás velmi kladně zapůsobil.

dscn8398.jpg

 

Austrálie:

V Austrálii jsme kotvili u tří velkých měst. V Sydney a Melbourne se nám velmi líbily poznávací zájezdy z lodi. Nádherný pocit v nás vyvolaly i Modré hory a pěkná zoologická zahrada s místními zvířaty. V těchto dvou městech, ale i v Perthu byly krásné botanické zahrady i vkusná architektura a cítili jsme se zde velmi dobře.

dscn9852.jpg

 

Afrika:

Před doplutím do Afriky jsme navštívili ostrovy Mauritius a Réunion. První africkou zastávkou měl být Mosambik, ale pro nepříznivé povětrnostní podmínky jsme pluli rovnou do Jihoafrické republiky a zde navštívili města Richards Bay, Durban a Kapské Město. I přes poměrně chladné a mlhavé počasí jsme měli štěstí s viditelností při návštěvě Stolové hory. Tak jako například v Riu nebo Sydney, i zde v Kapském Městě jsme měli pocit, že právě toto město patří mezi nejkrásnější na světě. Návštěva Namíbie byla krátká, ale přesto jsme viděli to, co dělá Afriku Afrikou – hory písku přírodou přetvořené do dun.

Evropa:

dscn0290.jpg

 

V Evropě jsme začínali a také končili celé čtyřměsíční putování kolem naší matičky Země. Všechny zastávky byly příjemné, ale tomuto kontinentu bylo věnováno nejméně pozornosti,  protože většinou pocházíme z Evropy a je dobré, že jsme se na naší cestě víc věnovali jiným vzdáleným kontinentům.

Elektrokola:

dscn1380.jpg

 

Velmi důležitým pomocníkem na naší cestě byla elektrokola Spirit, která nám pomáhala při přepravě v jednotlivých přístavech a umožnila nám rychlé a příjemné poznávání měst i ostrovů. O co to bylo pro nás příjemnější a jednodušší, o to složitější to bylo pro našeho kabinového stewarda „Honzíka“ z Bali. Naše kola stále překážela při úklidu i převlékání postelí v kabině, ale on se stále jen usmíval, byl zdvořilý, milý a vstřícný. Naše elektrokola nám umožnila překonat celkem vzdálenost asi 600 km.

 

dscn8785.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba kolem světa 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 38
Celkem: 3016443
Měsíc: 10264
Den: 1774