Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den třináctý

Druhá plavba kolem světa – den třináctý

 

2.týden, do konce zbývá 114 dnů

Úterý 19.1. 2016  - 2.týden

Trasa: Gran Canaria – Walvis Bay, Namíbie

Celý den na moři (8)

article preview

Zajímavosti z Wikipedie : Dějiny kolonialismu část 1.

V obecném pojetí začínají dějiny moderního kolonialismu s objevením Ameriky (respektive Amerik: Jižní, Střední a Severní) po roce . Už kolem poloviny 15. století ale Portugalci objevovali a navazovali první kontakty na západním pobřeží Afriky. Počátek kolonialismu je tak spojen s dobou tzv. objevných plaveb, ve kterých od konce 15. až do poloviny 16. století dominovali právě Portugalci a Španělé. Pod španělskou vlajkou se vylodil Kryštof Kolumbus na ostrovech Karibiku. Španělští a portugalští conquistadoři během zhruba 50 let postupně objevili většinu Jižní, Střední Ameriky a jih Severní. Již v roce 1494smlouvou z Tordesillas došlo ke geografickému rozdělení sféry vlivu mezi Španělsko a Portugalsko, a to podél severo-jižního poledníku, 370 mil od Kapverdských ostrovů. Toto dělení umožňovalo Portugalcům kontrolu nad zhruba dnešní Brazílií. Zatímco Španělé se zaměřovali téměř výlučně na Ameriku (s několika výjimkami jako byla například Španělská Východní Indie), Portugalci měli od 15. století zájmy také v Africe a v Asii (například Goya na Indickém poloostrově, misie v Japonsku, Macao).

Objevení Ameriky a počátek jejího kolonizování byl významný také z hlediska kulturního a biologického. Během relativně krátké doby došlo díky kolonizaci k revoluční výměně mezi Starým a Novým kontinentem, který se týkal zemědělských produktů respektive biologické změny (výměna se týkala rostlin, zvířat ale také nemocí), tato kulturně-biologická výměna je odborně nazývána Kolumbovskou výměnou. V tomto smyslu změnilo objevení Ameriky a její kolonizování evropskou ale i americkou a následně i asijskou, africkou či australskou krajinu, jídelníček i kulturní zvyky.

Zatímco první polovinu 16. století dominovali evropskému kolonialismu jako novému jevu v evropských dějinách Španělé a Portugalci, situace se změnila po polovině 16. století s postupným nástupem dvou nových velmocí Anglie a Francie. Španělsko a Portugalsko si své kolonie nicméně udržely do začátku 19. století a v některých případech až do poloviny 20. století. Od počátku 17. století se k Anglii a Francii připojuje třetí významný hráč, kterým bylo Nizozemí. Anglie a Francie se nejprve zaměřily na osídlovací kolonialismus v Severní Americe (tzn. na sever od Španěly kontrolovaného Nového Španělska). V Severní Americe se setkáváme během 17. století také s několika pokusy o kolonizaci ze strany Švédů (stát Delaware) a Nizozemců (Nový Amsterdam, dnes New York). Tyto pokusy ale neuspěly tváří v tvář anglicko-francouzské konkurenci. Naopak Nizozemci byli relativně velmi úspěšní v oblastech především jihovýchodní Asie, ale na rozdíl od Španělů nebo Angličanů dávali přednost spíše kontrole obchodní výměny a dovozu do Evropy, než budování rozsáhlých více či méně centralizovaných koloniálních administrativ. V 18. století vedl konkurenční boj o kolonie v Severní Americe a v Indii k několika krvavým konfliktům mezi Velkou Británií a Francii se spojenci. K nejvýznamnějším patří sedmiletá válka, která byla bojována na celkem třech kontinentech - v Evropě, Asii (Indie) a v Severní Americe. Výsledky sedmileté války předznamenaly nástup Velké Británie jako největší koloniální říše v moderních dějinách, ke kterému došlo v 19. století.

Náš poznatek z dnešního dne :

Dnes kolem poledne překračujeme rovník, již po několik dnů jsme v tropickém pásmu a  sluneční paprsky pěkně hřejí, hrozivě spalují kůži návštěvníků lodi a také se krásně odleskují od zvlněné mořské hladiny. V loňském roce jsme tento rovník na lodi COSTA překročili 2 krát a několikrát i koprikony Raka i Kozoroha.

Ráno pokračujeme v pátrací akci pod krycím názvem Čech na palubě. Hned se nám po informaci od Allana podařilo vypátrat Ivu Štouračovou, která žije asi 6 let v Irsku a pracuje v Royal spa. Ta nás zavedla do Lida bufetu za další Češkou Hanou, která je od Prostějova, z Kostelce na Hané a je taky velmi příjemná. Obě holky měly radost, že slyší češtinu a každá nám pověděla nějaké další, pro nás zajímavé i užitečné informace. Dopoledne opět bazén, vířivka a soutěž v házení malých kroužků. Také jsme se přihlásili do lodního desetiboje a jsme zvědaví, jak to bude probíhat.

V poledne za velkého zájmu cestujících proběhla oslava přeplutí rovníku. Ti, kteří dosud nikdy rovník nepřepluli se mohli přihlásit ke křtu od vládce moří Neptuna. Proběhl průvod křtěnců a Neptun a jeho družina v pěkných maskách pronesli slavnostní řeč. Každý musel políbit rybu a potom byl člověkem k tomu zvoleným a oblečeným popatlán různými potravinářskými barvami od vlasů přes plavky a celé tělo. Následoval skok do bazénu a výsledkem byla nechutně zbarvená voda a zapatlané okolí bazénu a tím pádem práce navíc pro posádku na celé odpoledne. Celkový smysl této akce moc nechápeme, nebylo to ani příliš vtipné ani slavnostní.

Dostali jsme, coby jedni z 250 účastníků celé plavby kolem světa, (někteří plují třeba jen měsíc) pozvánky na party s kapitánkou – bude opět gala večer a tak to asi bude přípitek šampaňským.

Sportování odpoledne přineslo obrovský úspěch Janě, která se nejen dostala v křivých koulích do finále při velkém počtu startujících, ale dokonce porazila i profesionály, kteří zřejmě tuto anglickou hru hrají celý život. Právem si vysloužila další razítko, o které se Luďa zatím marně snaží a Jindra ho kvůli tomu pořád popichuje.

Luďa zatelefonoval Allanovi a sešli jsme se opět v divadle. Tentokrát byla na programu velká šou zpěvačky Annette Wardell, kterou doprovázelo lodní smyčcové kvarteto Tiffany. Koncert byl úžasný, zpěvačka zpívala nejznámější arie z oper, operet a muzikálů a její vystoupení bylo opravdu velkým posluchačským zážitkem pro naprosto zaplněné divadlo. Potom nás Allan seznámil se svou dlouholetou příjemnou přítelkyní Susanne.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Gran Canaria - Walvis Bay - Cape Town

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 45
Celkem: 3046280
Měsíc: 39724
Den: 2525