Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den sto dvacátý třetí

 Druhá plavba kolem světa – den sto dvacátý třetí

18.týden, do konce zbývá 4 dny

Neděle 8.5.2016 - 18.týden

Trasa: Valencie, Španělsko – Southampton, Anglie

Celý den na moři (72)

article preview

Druhá plavba kolem světa – den sto dvacátý třetí

18.týden, do konce zbývá 4 dny

Neděle 8.5.2016 - 18.týden

Trasa: Valencie, Španělsko – Southampton, Anglie

Celý den na moři (72)

 

Zajímavosti z Wikipedie :

Navigační systém Galileo je plánovaný evropský autonomní globální družicový polohový systém (GNSS), který by měl být nezávislou obdobou amerického systému Navstar GPS a ruského systému GLONASS. Jeho výstavbu zajišťují státy Evropské unie prostřednictvím Evropské kosmické agentury (ESA) a dalších institucí.

Projekt byl pojmenován podle toskánského vědce Galilea Galileiho, který se mimo jiné zajímal i o problémy námořní navigace.

Historie

Původní plány na GNSS Galileo sahají do roku 1999, kdy byl plánován jako veřejný projekt financovaný soukromými investory PPP s odhadovaným rozpočtem 5 miliard EUR a spuštěním v roce 2008. Od tohoto finančního modelu však investoři pro příliš velká rizika odstoupili. Proto Evropská komise přišla s plánem, hradit projekt z rozpočtu EU v odhadované výši 6,9 miliardy EUR a posunula spuštění na rok 2014.

Sídlo

V roce 2004 bylo založeno administrativní centrum Galileo Supervising Authority (GSA) v Bruselu, technologické centrum Galileo Control Centre (GCC) v Oberpfaffenhofenu u německého Mnichova. Pro vývoj technologií bylo využito centra European Space Research and Technology Centre (ESTEC) ESA v holandském Noordwijk.

Bylo rozhodnuto, že administrativní sídlo GSA bude přesunuto z Bruselu do Prahy. V roce 2012 bylo nové sídlo v Praze uvedeno do provozu.

Postup uvádění do provozu

Dne 28. prosince 2005 byla do vesmíru vyslána první technologická navigační družice pro testování komponent tohoto systému, pojmenovaná Giove-A. Vynesla ji z kazašského kosmodromu Bajkonur ruská raketa Sojuz-FG/Fregat.

Druhá družice, pojmenovaná Giove-B, byla z Bajkonuru vynesena na oběžnou dráhu raketou Soyuz/Fregat 27. dubna 2008.

Dne 21. října 2011 vynesla raketa Sojuz ST-B z Guyanského kosmického centra na oběžnou dráhu dva satelity systému Galileo.

Dne 12. října 2012 vypuštěny další dvě družice, jedna z nich se jmenuje David – podle Davida Markarjance z Hradce Králové, českého chlapce česko-arménského původu, vítěze celostátní výtvarné soutěže, jež byla součástí soutěže celoevropské (ostatní družice mají též jména podle dětí z různých zemí EU).

Dne 12. března 2013 bylo provedeno zaměření prvního cíle na zemském povrchu. Podle ESA se tak stalo s přesností na deset až 15 metrů. To je v souladu s očekáváním. Přesnost se přitom bude zvyšovat s tím, jak bude přibývat satelitů, které jsou do systému Galileo zapojeny.

Dne 22. srpna 2014 přišel systém o dvě nové družice, které měl vynést ruský nosič. Kvůli selhání posledního stupně rakety se družice dostaly na špatnou oběžnou dráhu a je nemožné je dostat na tu správnou (i když s oběma navázalo řídící středisko agentury ESA v Darmstadtu spojení).

Dne 3. prosince 2014 evropská vesmírná organizace ESA oznámila úspěšné vystoupání první družice na správnou oběžnou dráhu. Druhá družice by měla provést stejný manévr. O začlenění obou družic do systému bude rozhodnuto později na základě testů.

Další postup

Systém Galileo měl začít poskytovat první služby do konce roku 2014, plně funkční měl být na přelomu let 2019/20. Systém bude kompletní, až bude na oběžné dráze 30 satelitů. V roce 2015 mělo být ve vesmíru 18 družic. Po selhání ruské rakety v srpnu 2014 budou další starty do vyšetření příčin nejspíše pozastaveny.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

Celou noc i celé ráno byly velké vlny, dokonce dopoledne byl zákaz vstupu na otevřenou palubu z důvodu velkého větru a kymácení lodi. Také občas velmi vydatně zapršelo a toto počasí se střídalo s hřejivým sluníčkem. Pro nás bylo celkem nezvyklé, že jsme se celé dopoledne nesetkali se Zdeňkem a Věrou, protože jinak nás vždy navštíví při soutěžích. Opět jsme se ale sešli u oběda a po večeři, abychom ještě co nejvíce využili společného času v posledních dnech, protože pozítří ráno už vystupují v Anglii. Po večeři jsme ještě byli pozváni na setkání našich známých a kamarádů, kteří se s námi zúčastňovali soutěží, výletů a bylo příjemné si s nimi ještě popovídat a vyměnit si kontakty. Naše dlouhá plavba pomalu končí a loučení je vždy smutné, tak to v životě bývá. Jak jsme se od Věry a Zdeňka dozvěděli, tak mnoho hostů se nemůže dočkat, až tato plavba skončí. Naproti tomu setkání našich spoluhráčů nasvědčovalo tomu, že se jim příliš tuto aktivní dlouhou dovolenou ještě nechce ukončit.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Valencia - Southampton, Anglie

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 31
Celkem: 3055637
Měsíc: 44340
Den: 2298