Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den sedmdesátý šestý

Druhá plavba kolem světa – den sedmdesátý šestý

 

11.týden, do konce zbývá 51 dnů

Úterý 22.3.2016  - 11.týden

Trasa: Osaka (Kjoto), Japonsko

 

 

article preview

Druhá plavba kolem světa – den sedmdesátý šestý

 

11.týden, do konce zbývá 51 dnů

Úterý 22.3.2016  - 11.týden

Trasa: Osaka (Kjoto), Japonsko

Zajímavosti z Wikipedie: Prefektura Kjóto (japonsky: 京都府; Kjóto-fu) je jednou ze 47 prefektur Japonska. Je součástí regionu Kansai na ostrově Honšú. Hlavním a zdaleka nejvýznamnějším městem prefektury je Kjóto.

Historie. Po většinu své historie bylo město Kjóto sídlem císaře, a tedy hlavním městem Japonska. Historie města sahá až do 6. století našeho letopočtu. Hlavním městem se stalo roku 794, kdy se sem císař přesunul z dřívějšího sídla ve městě Nagaoka-kjó; a zůstalo jím až do roku 1868, kdy se po pádu šógunátu Tokugawa a reformách Meidži císař přesunul do Tokia.

Přestože značná část Japonska utrpěla při americkém bombardování během druhé světové války značné škody, Kjóto a jeho jedinečné kulturní historické památky zůstaly ušetřeny. Díky tomu je dnes Kjóto jedním z nejzachovalejších japonských měst.

Geografie. Kjóto se nachází téměř uprostřed Japonska. Prefektura má rozlohu 4 612,71 km², což je 1,2 % z území Japonska; v pořadí podle velikosti zaujímá 31. pozici. Ze severu je omývána vodami Japonského moře, tamtéž sousedí s prefekturou Fukui. Na východě sousedí s prefekturami Mie a Šiga, na jihu s prefekturami Ósaka a Nara a konečně na západě s prefekturou Hjógo. Prefektura je uprostřed rozdělena pohořím Tanba (丹波高地 Tanba kóči), proto je na jihu a na severu prefektury rozdílné klima.

Města

Města. V prefektuře Kjóto leží 15 velkých měst (, ši):

 

Náš poznatek z dnešního dne :

Dnes ráno jsme připluli do přístavu v Ósace. Osacká aglomerace je druhá největší v Japonsku. Hned u přístaviště je vysoké ruské kolo a byli jsme překvapeni nejen tím, že nás vítala velká skupina mladých hudebníků, ale také také tím, že nejméně tisíc obyvatel se přišlo podívat na naše přistání. Také se to zde jen hemžilo fotografy a novináři. V 9 hodin jsme vyjeli na radostně očekávaný celodenní výlet. 50 km od naší lodi leží jedna z největších historických atrakcí Japonska – město Nara. Zde jsme nejdříve navštívili Tódai-ji-Temple, což je největší dřevěná budova na světě, která se svojí výškou 49 metrů, šířkou 57 m a hloubkou 51 m je z dálky viditelná. V této svatyni je ukrytá největší bronzová socha Buddhy, která je největší sochou v Japonsku a zároveň největším odlitkem na světě. Její výška je 15 metrů a šířka přes pět metrů a pochází z 8. století. Dřevěná budova byla v 17. století rekonstruována. Poté jsme navštívili nedaleké starodávné rozsáhlé pohřebiště, kde místo náhrobků jsou tradiční japonské kamenné a bronzové lucerny. Všech je téměř deset tisíc a nachází se zde i svatyně, kde probíhají modlitby, svatby a křty. Byli jsme svědkem jednoho křtu a překvapilo nás, že dědeček, který nesl pokřtěné dítě, se s námi dal do řeči a věděl hned, že Česko má bohatou historii. Nesmírnou zajímavostí Nary je to, že se zde na veřejných místech, parcích i na hřbitově pohybují snad tisíce jelínků sika, kteří jsou zcela krotcí. Návštěvníci si mohou pro ně koupit krmení a takového člověka hned obklopí celá skupina zvířat a domáhají se dobroty. Luďa již toto místo navštívil před 14 lety a tehdy měli jelínci parohy a všechny stromy byly proti jejich trkání chráněny pletivem. Nyní se jelínkům parohy odstraňují.

Z Nary jsme přejeli do 50 km vzdáleného Kyota. Nara i Kyoto patří mezi turisticky nejnavštěvovanější lokality, které jsou zhlédnuty asi 17 miliony lidí ročně. Kyoto je známé tím, že zde měl v minulosti sídlo císař. Nyní sídlí v Tokiu, ale do Kyota a jeho paláců často zajíždí. My jsme svoji návštěvu v tomto městě zahájili obědem v pěkném hotelu, kde jsme dostali tradiční oběd sestávající z předkrmu s lososem, polévky z dýně hokaidó, smaženým řízkem s těstovinami a rajskou omáčkou. Následovalo suši, po něm jahodový pohár a káva.

Posilnění na další poznávání jsme se přemístili do Shokokuji Temple, což je nádherný park s jezerem a v něm je umístěn zlatý pavilon. Tento pavilon je prastarý šogunský palác potažený zlatem. Posledním cílem dnešního dne byl Kiyomizu Temple, velký a na vrcholu kopce umístěný klášter s mnoha sousedícími svatyněmi a pagodami. Tento obrovský areál se rekonstruuje, my jsme právě mohli vidět venkovní rekonstrukci jedné svatyně a práci tesařů v další z nich. K tomuto klášteru vede do kopce neuvěřitelně přeplněná nákupní ulička se suvenýry a sladkostmi všeho druhu. Průvodkyně nám vyprávěla, že sem jezdí mnoho Číňanů, kteří si v nedalekých půjčovnách kimon půjčují tyto tradiční japonské oděvy, aby v nich mohli klášter navštívit. Bylo zde samozřejmě také několik japonských dívek, jejichž kimona jsou na první pohled hezčí a svátečnější. Součástí tohoto oděvu jsou i bílé ponožky a tzv. „vietnamky“ a vždy je nutno také mít patřičný sváteční účes a ozdoby ve vlasech. Viděli jsme také mladé muže v pánských kimonech.

Dost nás šokuje skutečnosti, kterou pozorujeme po celou naši plavbu. Velmi mnoho zejména mladých lidí se neustále fotografuje na mobily a k vytváření selfíček s pozadím právě navštívených památek používají tyčky s držáčky. Připadne nám, že jim jde hlavně o jejich obličeje a ne o krásné památky za nim Ve večerních hodinách jsme se vrátili velmi frekventovanými dálnicemi do Ósaky. Jakmile jsme se blížili k přístavu, vítalo nás nádherně všemi barvami duhově svítící ruské kolo a naše jako vždy výrazně osvětlená loď.  S dnešním výletem jsme byli velmi spokojeni a zůstane nám mnoho vzpomínek. Ósaka bude dějištěm olympijských her a už jsme pozorovali velké přípravy na tuto velkou událost.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Yokohama - Osaka, Kjoto, Nara

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 43
Celkem: 3016101
Měsíc: 9922
Den: 1555