Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den sedmdesátý první

Druhá plavba kolem světa – den sedmdesátý první

 

11.týden, do konce zbývá 56 dnů

Čtvrtek 17.3.2016  - 11.týden

Trasa: Nagasaki, Japonsko

article preview

Druhá plavba kolem světa – den sedmdesátý první

 

11.týden, do konce zbývá 56 dnů

Čtvrtek 17.3.2016  - 11.týden

Trasa: Nagasaki, Japonsko

 

Zajímavosti z Wikipedie : Japonsko 1. část.  (japon-sky: 日本国, Nihonkoku/Nipponkoku) je císařský ostrovní stát ve východní Asii. Na západě ho Korejský průliv odděluje od pobřeží Koreje, Japonské moře ho odděluje od Severní Koreje a Ruska. Japonské ostrovy Rjúkjú z východu ohraničují Východočínské moře a na jihu sahají až k Tchaj-wanu.

Jméno Japonska doslova znamená Země vycházejícího slunce: (ni, slunce) (hon, původ) (koku, země). Čínsky se tytéž znaky čtou Ž'-pen-kuo, odtud zřejmě pocházejí názvy v  evropských jazycích (francouzské Japon [žapon], anglické Japan [dž'pen]).

Symbolem Japonska je sopka Fudži (Fudži-san), které nerodilí mluvčí někdy nesprávně říkají Fudži-jama, což vzniká špatným čtením znaku pro horu (japonské čtení "jama" zaměněno za sinojaponské čtení "san").

Historická období. Historie Japonska se dělí na jednotlivá dílčí období:

  • Džómon (縄文時代 10  000 – 300 př. n. l.)
  • Jajoi (弥生時代 300 př. n. l. – 710 n. l.)
  • Nara (奈良時代 710 – 794)
  • Heian (平安時代 794 – 1185)
  • Kamakura (鎌倉時代 1185 – 1333)
  • Muromači (室町時代 1333 – 1568)
  • Azuči-Momojama (安土桃山時代 1568 – 1600)
  • Tokugawa (nebo také Edo) (江戸時代 1600 – 1868)
  • Meidži (明治 1868 – 1912)
  • Taišó (大正 1912 – 1926)
  • Šówa (昭和 1926 – 1989)
  • Heisei (平成 od 1989)

Prehistorie . Archeologické nálezy ukazují, že Japonsko bylo osídleno ranými humanoidy přibližně před 500 tisíci lety v průběhu starší doby kamenné. V opakujících se ledových dobách, které probíhaly v posledním 1 milionu let, bylo Japonsko pravidelně spojováno s asijským kontinentem pevninskými mosty (přes Sachalin na severu a pravděpodobně přes Kjúšú na jihu), čímž byla umožněna migrace lidí, zvířat a rostlin z oblastí dnešní Číny a Koreje na japonské ostrovy.

S koncem poslední doby ledové a globálním oteplením se na přelomu střední a mladší doby kamenné – kolem roku 11 tisíc před naším letopočtem – objevila kultura Džómon (Jomon), která byla charakteristická polo-kočovnou společností lovců a sběračů a výrobou nejstarší známé keramiky na světě. Předpokládá se, že příslušníci kultury Džómon jsou předchůdci prvních Japonců a dnešního národa Ainu.

Začátek období Jajoi kolem roku 300 př. n. l. je spojený s příchodem nových technik z asijského kontinentu, jako je pěstování rýže, stejně jako s masivní migrací z nejrůznějších částí Asie – z Korey a Číny), především pak z oblastí Pekingu a Šanghaje, a z jihu po moři. Nicméně několik současných studií ukazuje, že období Jajoi je o 5 až 6 století delší, než se původně předpokládalo, neboť masivní migrace je nutná k vysvětlení razantního vzrůstu populace. Ze 3. století př. n. l. pochází první historicky doložitelný název Japonska, čínský znak Wa.

Nagasaki (japonsky: 長崎, Nagasaki-ši) je japonské přístavní město, které má 447 419 obyvatel (údaj z roku 2004). Nagasaki bylo druhým městem, na které byla v průběhu 2. světové války svržena atomová bomba. Je hlavním a největším městem prefektury Nagasaki.

Historie, Novověk. Z historického pohledu nebyla lokace důležitá až do roku 1542, kdy poblíž zakotvily portugalské lodě, čímž se stalo místo důležitým pro import evropských výrobků (tabák, chléb, textil, atd.). Portugalci sem též dováželi velké množství zboží z Číny. To vedlo k transformaci v roce 1568 nevelké rybářské osady Fukaeno Ura, jejíž počátky sahají do 12. století, na město Nagasaki (volně přeloženo jako dlouhý mys).

II. světová válka

II.světová válka. 9. srpna 1945 se Nagasaki stalo po Hirošimě druhým cílem amerického atomového bombardování. Město bylo shodou okolností vybráno jako záložní cíl, protože nad primárním cílem, městem Kokura, byla příliš velká oblačnost. Jaderná puma s názvem Fat Man explodovala ve výšce 550 m nad městem a při výbuchu uvolnila energii odpovídající výbuchu 21 000 t TNT tedy 88 TJ. Výbuch způsobil devastaci větší části města a okamžitou smrt asi 40 000 obyvatel. Dalších 25 000 lidí bylo zraněno a tisíce dalších později zemřely na následky radioaktivního ozáření. Celkem zahynulo asi 74 000 obyvatel města.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

Dnešní den jsme společně s Lindou a Brunhildou, Petrem a Helmutem zahájili podrobením se japonské celní a vizové kontrole, kdy byli všem odebrány otisky prstů z obou ukazováčků a pořízena fotografie. Následně jsme se pěšky vydali do Glover Garden, což je botanická zahrada se stavbami domů jejích tvůrců. Bohužel je teprve jaro a tak rozmanitost květin nebyla příliš velká, ale různé stromy z nichž byly některé upraveny do typicky japonských tvarů se nám velmi líbily. Luďa si už včera vzpomněl na sbírání krásných razítek při jeho návštěvě Japonska v roce 2002 a rozhodl se pokračovat. První dvě razítka jsme získali u východu z botanické zahrady, další v kostelech a v muzeu atomové bomby. Odtud jsme se již sami vydali na prohlídku města. Vzali jsme to trochu nečekanou oklikou, protože se nám podařilo opustit úsek města, který jsme měli na mapě. Po dlouhém stoupání do kopce mezi domky těsně vedle sebe vystavěnými nepravidelně do svahů lemující naši cestu jsme se dostali k moderním budovám vysoké školy s velkým sportovním areálem. Po celé cestě se před námi stále objevovaly nejenom hřbitovy, ale i osamělé náhrobky u jednotlivých domků a menší svatyně se soškami oděnými do látkových červených nebo bílých přehozů. V okrajových částech města jsou domky velmi blízko u sebe, spojovány úzkými uličkami se schody a příkrými cestami a také silničky mezi nimi jsou mnohdy tak úzké, že zde auto už neprojede. Po delší cestě v krásném počasí se nám až odpoledne podařilo dojít do míst, kde 9. srpna 1945 v 11.02 hodin dopadla atomová bomba z amerického bombardéru B-29 a při tomtúderu přišlo o život statisíce lidí ať už hned při výbuchu nebo později na následky zranění nebo silného ozáření. Zde je památník, muzeum a nedaleko odtud velký hřbitov. Také jsme zde navštívili kostel ve zvláštním stylu a dále svatyni Fokusai-ji. Budova této svatyně je vystavěna ve tvaru želvy a na jejích 18 metrů vysokých zádech stojí socha bohyně Kannon.

Z těchto míst jsme také zahlédli další ze zvláštností Nagasaki a sice most s dvojitým obloukem. Až po třetí hodině odpoledne jsme se vrátili na loď sice unaveni, ale naplněni mnoha nejrůznějšími zážitky. Večer naše loď odrazila od břehu v 19 hodin a plujeme k dalšímu našemu zítřejšímu cíli, kterým je japonské město Kagoshima. Před přístavem je vybudován vysoký lanový most, pod kterým naše velkoloď jen s rezervou snad dvou metrů projela.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 55
Celkem: 3063219
Měsíc: 49123
Den: 3463