Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den šedesátý šestý

Druhá plavba kolem světa – den šedesátý šestý

 

10.týden, do konce zbývá 61 dnů

Sobota 12.3.2016  - 10.týden

Trasa: Hongkong, Čína – Shangai, Čína

Celý den na moři (41)

article preview

 Druhá plavba kolem světa – den šedesátý šestý

 

10.týden, do konce zbývá 61 dnů

Sobota 12.3.2016  - 10.týden

Trasa: Hongkong, Čína – Shangai, Čína

Celý den na moři (41)

Zajímavosti z Wikipedie :

东海
シナ
동중국해
Tang-hái


Východočínské moře

Maximální hloubka

2 719 m

Šířka

800 km

Délka

1 100 km

Rozloha

836 000 km²

Zeměpisné souřadnice

30°0′ s. š., 125°0′ v. d.

Nadřazený celek

Tichý oceán

Sousední celky

Žluté moře, Japonské moře, Filipínské moře, Jihočínské moře

Podřazené celky

Žluté moře

Světadíl

Asie

Státy

 

 

 

Čína, Jižní Korea, Japonsko, Tchaj-wan

Přítoky

Jang-c’-ťiang

Východočínské moře (TZ: 東海, ZZ: 东海, hanyu pinyin Dōng Hǎi, tongyong pinyin Dong Hǎi, český přepis Tung-chaj, tchajwansky Tang-hái, japonsky 東シナ海, romaji Higashi Shina Kai, korejsky 동중국해, transliterováno Dong Jungguk Hae) je moře mezi Čínou, Koreou, japonskými ostrovy Kjúšú a Rjúkjú a Tchaj-wanem. Čínský název znamená prostě „Východní moře“, někdy se používá též 中国东海 (Zhōngguó Dōng Hǎi), „Čínské Východní moře“.

Východočínské moře zabírá plochu 836 000 km². Některé prameny sice udávají i 1 249 000 km², v tom je však zřejmě zahrnuto i Žluté moře, které je se světovým oceánem spojeno pouze jeho prostřednictvím. (Hranici mezi oběma moři tvoří zhruba spojnice Šanghaje a jižního konce Korejského poloostrova.) Největší hloubky 2 719 m (podle jiných pramenů 2 999) dosahuje na jihovýchodním okraji v příkopu u souostroví Rjúkjú. Většina plochy nicméně nedosahuje hloubek větších než 400 m (dno je zde geologicky součástí asijské pevniny).

Průměrná teplota vody v únoru se pohybuje mezi 7 a 16 °C, v srpnu mezi 27 a 28 °C. Slanost vody činí 30 – 34,5 ‰, v ústí řek 5 – 10 ‰. Výše přílivu je do 7,5 m.

Nejdůležitějším přítokem je Čchang-ťiang (ústí u Šanghaje)

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Dnes opět celý den plujeme, výrazně se změnilo počasí je silný studený vítr a venku to vyžaduje dlouhé kalhoty a bundu i čepici, ale i tak je počasí nepříjemné. Ráno jsme se chvíli ohřívali ve vířivce, v bazenu je studená voda a nikdo jej proto nevyužívá. Ráno jsme zaslali cestopis a fotky až po Hongkong a tím nám ubyla jedna ze starostí. Zůčastnili jsme se všech soutěží, ale zatím jsme s Janou nezískali žádná razítka, která se přidělují jen vítězům. Opět přibyli noví sportovní animátoři a také složení zájemců o sport se výrazně změnilo. Přibylo mnoho Asiatů. Sledovali jsme z horní paluby až na obzor vzdálený asi 15 km, že kolem naší velkolodi pluje v různých vzdálenostech veliké množství lodí, vesměs rybářských. V jednom okamžiku jsme jich napočítali snad 30. V poledním hlášení z kapitánského můstku jsme se dozvěděli, že v 9 hodin večer naše loď přijme lodivoda a ve 3 ráno zakotvíme v Šanghaji.

Na zítra máme naplánovaný výlet, na který se obzvlášt těšíme. Snad nám počasí bude tentokrát víc přát. Jsme trochu zklamaní z programů divadla, které se vzhledem k několika etapám plavby a střídání lidí na palubě lodi, dost často opakují. Proto si už preventivně sedáme poblíž uličky, abychom mohli kdykoliv odejít a nerušili tím ostatní. Tentokrát vystupovali dva mladí pianisté, kteří předvedli opravdu hodnotný výkon hudby od klasiky až po vlastní tvorbu. Právě dokončili v Londýně nahrávání nového alba původních písní Elvise Pressleyho a také na pódiu zahráli s filmovým doprovodem svoji hudbu v krátkém filmu o výrobě klavírů. Toto představení se nám líbilo.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Hongkong - Shanghai

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 44
Celkem: 3017952
Měsíc: 11773
Den: 2574