Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den patnáctý

Druhá plavba kolem světa – den patnáctý

 

3.týden, do konce zbývá 112 dnů

Čtvrtek 21.1. 2016  - 3.týden

Trasa: Gran Canaria – Walvis Bay, Namíbie

(proplouváme kolem ostrova Svatá Helena, Velká Británie)

article preview

Zajímavosti z Wikipedie :

Svatá Helena je od roku 2009 součást britského zámořského území s vlastní ústavou a názvem Svatá Helena, Ascension a Tristan da Cunha (anglicky Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha), jehož guvernér spravuje i uvedené okolní ostrovy. Žije na něm (podle sčítání z roku 2008) 4 255 obyvatel. Správním střediskem ostrova sopečného původu je Jamestown, ve kterém žije přibližně 1 500 obyvatel.

Ostrov Svatá Helena (122 km²) se nachází v jižním Atlantiku 1 930 km západně od břehu Angoly. Ostrov má mírné podnebí. Ostrov se zapsal do historie zejména jako místo, kde byl internován Napoleon Bonaparte po své porážce u Waterloo v roce 1815; Britové ho zde drželi šest let až do jeho smrti v roce 1821.

Ostrov byl prý objeven 21. května1502portugalským navigátorem João da Nova. Portugalští mořeplavci objevili ostrov neobydlený a postavili na něm kapli a několik domů. Stálé obyvatele ale ostrov i přes tuto výstavbu neměl. Prvním Angličanem, který ostrov v roce 1591 navštívil, byl mořeplavec a pirátThomas Cavendish. V letech 16451659 patřil ostrov Holandsku. Po roce 1651 připadl ostrov do britské sféry vlivu jakožto majetek britské Východoindické společnosti, přerušené jen v roce 1673, kdy ostrov získali na dva měsíce Holanďané. Po otevření Suezského průplavu v roce 1869 ztrácelo toto území na významu.

V průběhu druhé búrské války byl na ostrově vybudován zajatecký tábor, kde bylo internováno přes 5 000 lidí. V průběhu II. světové války byl ostrov Ascension převeden pro potřeby americké armády pod její správu a bylo zde vybudováno vojenské letiště.

Dnešní hospodářství ostrova je velmi slabé, konkurence neschopné a zcela závislé na pomoci z Londýna. Britská vláda se snaží podpořit ekonomiku ostrova, proto se mělo v květnu roku 2005 začít stavět letiště, které mělo být dostavěno roku 2010. V roce 2011 byly plány obnoveny a mělo by být zprovozněno v roce 2015.

Částečný příjem přináší turistický ruch, spjatý především s prezentací Napoleonova života, jeho pobytu ve vyhnanství na Svaté Heleně od roku 1815 do jeho smrti v roce 1821. Až v roce 1858 měl ostrov své definitivní emise s označením ST. HELENA, předtím zde platily známky britské. Zdejší známky platily i v dependencích Svaté Heleny, známkových zemích Tristan da Cunha a Ascension, kde byly zprvu opatřeny přetiskem. V UPU (Světová poštovní unie) byl ostrov nepřímo od 1. října 1879.

Náš poznatek z dnešního dne :

Ráno jsme u bazénu potkali Allana, který právě dokončil ranní plavací rozcvičku a byla mu zima. Má zářivě oranžové plavací kraťasy, které jsou naprosto nepřehlédnutelné. S nimi absolvoval i křest na rovníku. V soutěžích družstev v desetiboji pro naše družstva, tentokrát  dobře nedopadly, protože stolní tenis a golf nepatří mezi naše silné disciplíny.

Loď odpoledne kolem 16 hodiny přímo plula směrem na Jamestown – všichni hosté na lodi za silného větru sledovali jak se příď loďi přibližuje k ostrovu Svaté Heleny, ale už asi pět kilometrů před možností přistání se naše velkoloď odklonila levým směrem a plula dál směrem na pevninskou Afriku. Za veliké pozornosti všech účastníků lodi na horní palubě nebo na přídi jsme zavzpomínali na loňskou naši návštěvu tohoto zvláštního, historií opředeného ostrova a všichni jsme zalitovali, že je to veliká škoda jen tak bez větší pozornosti plout kolem ostrova, aniž se neuskutečnila alespoň malá zastávka. Ostrov Svaté Heleny leží v Angolské pánvi, která má hloubku až šest kilometrů, nejvyšším místem na ostrově je 823 m vysoký Diana´s Peak a dalším vrcholem na ostrově je pevnost  přes 500 metrů, na kterou jsme loni ve velikém vedru dorazili.

Po gala večeři jsme se přesunuli na „Kulaťák“, kam bylo 250 účastníků celé trasy plavby kolem světa pozváno na party s kapitánkou. Slavnostně vyzdobenému sálu vévodily krásné sochy vyřezávané z ledu, obří dort s částí zeměkoule a vlajkami států, které navštívíme a mnoho květin. Samozřejmě zde bylo postaráno o jídlo a pití, mnoho členů posádky mělo za úkol se věnovat hostům. S námi chvíli rozprávěl čtyřicetiletý lodní důstojník, který se už 21 roků plaví na mořích. Jeho první lodí byl parník pro tisíc pasažérů. Po našem odchodu se sál zaplnil tanečníky v benátských maskách.

Potom jsme v opět zcela zaplněném divadle shlédli vydařenou taneční šou La Dance a následně ještě chvíli povídali s Lenkou a Ingem.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Gran Canaria - Walvis Bay - Cape Town

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 27
Celkem: 3042681
Měsíc: 36502
Den: 1919