Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den padesátý třetí

Druhá plavba kolem světa – den padesátý třetí

 

8.týden, do konce zbývá 74 dnů

Neděle 28.2.2016  - 8.týden

Trasa: Yorkey´s Knob (Cairns), Austrálie – Rabaul, Papua Nová Guinea

Celý den na moři (32)

article preview

 

Druhá plavba kolem světa – den padesátý třetí

8.týden, do konce zbývá 74 dnů

Neděle 28.2.2016  - 8.týden

Trasa: Yorkey´s Knob (Cairns), Austrálie – Rabaul,Papua Nová Guinea

Celý den na moři (32)

 

Zajímavosti z Wikipedie :

 

Smluvní stát

 Austrálie

 

Souřadnice:

18°17′10″ j. š., 147°41′ v. d.

Typ

přírodní dědictví

Velký korálový(bariérový) útes

Světové dědictví UNESCO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velký korálový (bariérový) útes (angl. Great Barrier Reef) je největší korálový útes světa. Táhne se podél pobřeží Queenslandu (severových. Austrálie). Je přes 2000 km dlouhý, má asi 600 ostrovů a jeho velká část je chráněna jako Great Barrier Reef Marine Park. Od roku 1981 je celý útes pod ochranou UNESCO.

Nejdelší korálový útes na světě se rozkládá při severovýchodním pobřeží Austrálie v Korálovém moři. I když jej nazýváme útesem, není to jeden souvislý útes, ale jedná se o síť útesů, která má více než 2000 km na délku a 2 — 150 km na šířku, na severu je místy vzdálen i jen 50 kilometrů od pevniny. Z útesu vystupuje nad hladinu nepřeberné množství ostrovů a ostrůvků, z nichž na některých se lze i ubytovat. Je to jediná stavba živých tvorů na Zemi viditelná i z Měsíce. Původní obyvatelé jej nazývali Waga Gabú. Poskytuje útočiště stovkám druhů ryb a sám je tvořen až 350 druhy korálu. Místa, kde se dostává nad hladinu, slouží jako útočiště ptákům. 4 tisíce druhů ryb, 350 druhů korálů, desítky druhů mořských hadů, plži, mlži apod. tvoří bohatý a složitý ekosystém, který je možno srovnat jen s tropickým deštným pralesem.

Útes se každoročně zvětšuje a roste zevnitř i zvenku, neboť polypi, kteří jej tvoří, se neustále množí a vytváří nové jedince. Každý polyp je živočišnou tkání vázán se svým sousedem, což přispívá k jejich vzájemné soudružnosti. Každý druh korálu má svůj vlastní tvar růstu, čímž vzniká značná rozmanitost útesu, nejrůznější kopce, plošiny, tabule, větvičky i paroží.

Pohled na Velký bariérový útes pod vodou.

Útes představuje jednu z biologicky nejbohatších oblastí světa. Již dlouhou dobu se biologové snaží nejrůznějšími metodami odhadnout jeho stáří. Úspěch se dostavil teprve letos, kdy geologický vrt dospěl do míst, kde se masa korálů stýká s podložím, tedy tam, kde koráli kdysi začali růst. K všeobecnému překvapení se ukazuje, že útes je starý pouze 600 000 let.

V říjnu 1981 byla část Velkého bariérového útesu prohlášena mořským parkem a v roce 1981 jej UNESCO prohlásilo světovou přírodní rezervací.

V současné době zde existují tzv. „zelené zóny“, kde je zakázán jakýkoliv rybolov. Týká se to asi 5% útesu, což je plocha o rozloze 16 000 km2. Zelené zóny se mají v budoucnu dále rozšiřovat. Rybářům se to ale nelíbí. Hrozí jim však vysoké pokuty, v přepočtu asi 19 milionů korun pro společnost a 3 miliony pro soukromého rybáře. Ekologové však upozorňují, že má- li útes zůstat v budoucnu zachovalý, je třeba ho chránit z 30 - 50%.

Problémem útesu se stává to, že dostává bílou barvu. Přírodovědci se obávají, že umírá. Vybělení korálů způsobují vysoké teploty vody. Jednobuněčné organismy, které žijí s korály v symbióze a dávají jim zbarvení, v takových podmínkách korály opouštějí. Pokud zmizí všechny tyto jednobuněčné řasy, korály umírají a útesy se drolí. Intenzivním několikaměsíčním pozorováním Velkého bariérového útesu vědci zjistili značný nárůst vybělených míst. Tragédie je způsobena globálním oteplováním.

Další katastrofou pro Velký bariérový útes je hvězdice trnitá, která ho v posledních desetiletích doslova rozežírá. Jednou z příčin této katastrofy je úbytek přirozených nepřátel jejích planktonních larviček - ryb ploskozubců a malých druhů žraloků. Také nepřátel velkých hvězdic - měkkýšů tritonek - značně ubylo. Lastury tritonek jsou totiž vyhledávaným suvenýrem pro turisty.

Více nebo méně je poškozeno 70 % korálových útesů . Každý rok doplave do moří 35 miliónů tun draslíku, 4 miliónů tun fosforu, těžké kovy a DDT. Podmořské pouště jsou už součásti naší generace. Např. v Baltském moři od 150 m neexistuje vůbec život.

Káceni lesů způsobuje eroze půdy, která omezuje přístup světla do vod útesu a způsobuje postupné vymírání různých druhů flory a fauny. Na některých místech se útes mění v mrtvou masu. Znečištění prostředí a bezohlední turisté zřejmě ničí jedno z výjimečných společenstev organismů na světě

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Dnes pro nás byl úspěšný den. Začneme od rána. Po probuzení jsme šli do vířivky, kde byla tentokrát z neznámých důvodů voda chladnější než v bazénu, ale bylo krásné teplé počasí a nám to tak moc nevadilo. Jako vždy, když celý den plujeme, jsme se účastnili všech soutěží. Podle toho, který sportovní animátor nás má na starost, hrajeme buď spolu nebo proti sobě. Luďa zahájil úspěšně hned první disciplinou, kterou byl golf – tentokrát na způsob minigolfu a ne do terče. Dostal se až do finále, ale vyhrála rychlejší dvojice. Následovaly velké kroužky, kde jsme hráli společně a to tak, že jsme převálcovali naprosto všechny. Ve finále jsme se utkali s příjemnou irskou dvojicí a z vítězství jsme měli opravdu radost, přestože Jana s Luďou nerada hraje v jednom týmu. Odpoledne v neskutečném vedru na nezastíněné palubě proběhla soutěž v šoupátkách a zde Luďa s mladým spoluhráčem doslova v potu tváře opět dosáhli výhry. Bylo pro nás docela nové, abychom v jednom dni získali 3 razítka za vítězství, ale ještě nebyl konec. Následovala soutěž v křivých koulích, kde jsme opět hráli spolu. Za velké účasti hráčů jsme se postupně probojovali do finále a tam opět zvítězili. Jana hrála tradičně dobře, ale Luďovi se napřed vůbec nedařilo a celý průběh byl takzvaně na hraně, ale potom se Luďa zapřel a jeho poslední a úspěšný hod rozhodl pro nás. Další disciplinou byl kroket, kde se pro změnu do finále dostala Jana s pohodovým spoluhráčem Fredem, s kterým tuto disciplinu už jednou vyhrála. Dnes však byl soupeř silnější. Unavení ze sluníčka jsme šli na gala večeři po které následovala party s kapitánem a po ní divadlo. Několikrát jsme se neplánovaně setkali s Elenou a Danielem. Přišly nám podrobné dotazníky na naši spokojenost a u nich průvodní dopis v angličtině. Poprosíme Inga s Lenkou o překlad, abychom se vyvarovali chyb.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 44
Celkem: 3046267
Měsíc: 39711
Den: 2517