Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den padesátý šestý

Druhá plavba kolem světa – den padesátý šestý

 

8.týden, do konce zbývá 71 dnů

Středa 2.3.2016  - 8.týden

Trasa: Rabaul, Papua Nová Guinea – Puerto Princesa, Filipíny

Celý den na moři (34)

article preview

 

Druhá plavba kolem světa – den padesátý šestý

8.týden, do konce zbývá 71 dnů

Středa 2.3.2016  - 8.týden

Trasa: Rabaul, Papua Nová Guinea – Puerto Princesa, Filipíny

Celý den na moři (34)

 

Zajímavosti z Wikipedie : Korál je označení pro některé mořské žahavce z třídy korálnatci (Anthozoa). Hodně lidí si myslí, že korál je rostlina, to ovšem není pravda. Je pro ně typické potlačení metageneze, což znamená, že zůstávají ve stádiu polypa. Všech asi 6000 druhů žije přisedle v mořích, obvykle v koloniích. Mezi korály patří známí původci korálových útesů v tropických mořích, kteří vylučují uhličitan vápenatý pro tvorbu svých tvrdých vnějších schránek. Během milionů let se tyto schránky vrství a někdy vytvoří i ostrov. Na budování korálů se podílejí zejména šestičetní koráli ze skupiny Hexacoralia, kromě nich ale také dírkonošci, měkkýši, řasy (zejména vápencem inkrustované ruduchy).

Anatomie

Jedna „větev“ korálu není oproti všeobecnému pohledu jen jeden jedinec, ale miliony geneticky identických polypů. Rozlišují se živočišní koráli (stromově se větvící), jakožto organismy skryté uvnitř korálové trubičky a např. pomocí vějířků filtrujících vodu na jedné straně, a rostlinné stromatolity, které nejsou nijak skryté, ale žijí na povrchu svých vlastních minerálních výměšků, tvořící tak naopak kulovité kolonie.Korály se dělí na Tvrdé a Měkké, u Tvrdých korálů se dělí ještě na SPS (Small Polyped Stony) a LPS ( Large Polyped Stony).

Symbióza

I když se mohou koráli živit planktonem, většinu jejich potravy jim obstarávají symbiotické řasy, zooxantely. Proto koráli většinou rostou v slunných mořích (do 60 m), aby zajistili dostatek světla pro řasy. Někdy je však možné najít zvláštní korály bez endosymbiontů i v hloubce 3 000 m a dokonce i na arktických Aleutách. Korály s endosymbionty označujeme jako hermatypické, bez nich jako ahermatypické. Ahermatypičtí koráli se musí uživit samostatně, mohou ale pronikat do jiných míst než hermatipičtí.

Symbionty korálů jsou obrněnky, které mohou tvořit až tři čtvrtiny biomasy korálu. Od svého endosymbionta získávají koráli až 90% organických látek, díky čemuž se mohou bohatá korálová společenstva tvořit i v živinami chudých tropických vodách.

Odumírání obrněnek je příčinou jevu známého jako bělení korálů, které se projevuje zbělením korálu. Korál bez endosymbiontů je výrazně oslaben, neroste a hrozí nebezpečí jeho úhynu, což má za následek destrukci celého útesu. Obrněnky odumírají nejčastěji z důvodu zvýšení teploty vody, znečištění či infekce patogenem.

Šperkařský korál (Alžír)

Využití ve šperkařství

Tvrdé vnější schránky některých druhů korálů různých odstínů typické červené barvy se již od pravěku využívaly jako oblíbený šperkařský materiál, a to jak k výrobě jednotlivých částí náhrdelníků (z toho český výraz korál, korálek), tak k výzdobě předmětů z jiných materiálů (především kovových) vykládáním.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Vzpomínáme na včerejší den. Rabaul nás velice překvapil. Dohadujeme se i o tom, z čeho místní obyvatelé vůbec žijí, zda si po generace nezaslouží lepší život. Nejdříve byl mezi nimi kanibalismus, potom je dobývali kolonisté, jistě moc také zkusili ve 2. světové válce, ale i nyní jejich život není o mnoho lepší. Práce zde není mnoho, že by alespoň jeden z rodiny byl zaměstnán, na tržišti  sice prodávají potraviny z místních zdrojů, ale tyto stejně nikdo nekupuje, jistě mají existenční starosti jak uživit a ošatit svoje děti, kterých jsme zde viděli mnoho. Do malého městečka včera připlula veliká loď a stejně asi mnoho svých rukodělných výrobků mezi turisty neprodali. Zabývali jsme se touto otázkou proto, že jsou tito kreolové velice přátelští a nejsou dotěrní. Ano včera jsme konstatovali, že pro nás to byl velice příjemný den a Papua Nová Guinea bude pro nás krásnou vzpomínkou.

Dnes opět plujeme, není takové horko jak před několika dny, v noci, ale i přes den pršelo a dost toto počasí negativně ovlivnilo i naše hry ve kterých se nám dařilo. Dnes po poledni se zase  na lodi pořádala okázalá oslava pro lidi, kteří překonali poprve rovník, této „oslavy“ jsme se nezůčastnili, protože jsme tuto nejdelší rovnoběžku překonali již počtvrté. Tohle se dnes stalo mezi 16 až 17 hodinou a překonávání rovníku doprovázel velmi silný vítr, který navíc vytvořil vlny na do té doby naprosto klidné vodě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 32
Celkem: 3044679
Měsíc: 38422
Den: 1943