Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den padesátý devátý

Druhá plavba kolem světa – den padesátý devátý

 

9.týden, do konce zbývá 68 dnů

Sobota 5.3.2016  - 9.týden

Trasa: Rabaul, Papua Nová Guinea – Puerto Princesa, Filipíny

Celý den na moři (37)

article preview

 

Druhá plavba kolem světa – den padesátý devátý

9.týden, do konce zbývá 68 dnů

Sobota 5.3.2016  - 9.týden

Trasa: Rabaul, Papua Nová Guinea – Puerto Princesa, Filipíny

Celý den na moři (37)

 

Zajímavosti z Wikipedie : Tichý oceán nebo Pacifik je největší oceán na Zemi.

Rozprostírá se od Arktidy na severu po Antarktidu na jihu (např. podle Národní zeměpisné společnosti; podle Mezinárodní hydrografické organizace však sahá pouze k jižní 60. rovnoběžce) a ze stran je ohraničen Asií a Austrálií na západě a Severní a Jižní Amerikou na východě. S celkovou rozlohou 165,25 milionů km² (resp. 155,6 milionů km² při uvažování Jižního oceánu) bez okrajových moří zabírá 46 % (43 %) vodních ploch a 32 % (30,5 %) celkového povrchu Země. V nejširším místě v tropech měří přes 20 000 km, což je přibližně polovina obvodu zeměkoule, od severu k jihu jeho délka přesahuje 16 000 km. Rovník oceán rozděluje na Severní pacifický oceán a Jižní pacifický oceán. Mariánský příkop, při západní části Severního Pacifiku, je s hloubkou 10 994 metrůnejhlubším místem na Zemi. Nachází se v něm asi 25 000 ostrovů (více než ve všech ostatních oceánech dohromady), většina ostrovů je situována na jih od rovníku. Na západě je lemován prstencem činných sopek – Pacifický ohňový kruh. Pro Tichý oceán jsou typická častá zemětřesení, které mají většinou za důsledek tsunami. V letech 1900 – 2004 bylo zaznamenáno přibližně 800 vln, 17 % u pobřeží Japonska.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Dnes se od rána konal druhý den desetiboje a poslední disciplína byla ukončena před 17 hodinou a tedy celkové výsledky dosud nejsou známy. V dalších dnech konečné výsledky zveřejníme. Zatím po 7 disciplínách byl bílý tým , kde Jana startovala dokonce na 2. celkovém místě s 23 body, hnědý tým s Luďou  byl na 8. místě s 11 body – jak zbylé 3 disciplíny promíchaly celkové pořadí se dozvíme. I tak všichni ještě večer dostali o absolvování diplom a pěknou těžkou klíčenku s logem Cunard a šampaňské.

Tedy celý dnešní den jsme byli na 10 a 11 venkovní palubě a celý den bylo horko a slunečno. I když mnohdy byla obloha chvíli zatažena černými mraky, vždy jsme jim odpluli a nezmokli jsme. Moře stále je inkoustově modré, ale zastíněné mraky je změní na šedou barvu. Celé odpoledne plujeme kolem množství filipínských ostrovů a ostrůvků, z nich je však jen několik obydlených. Každé poledne zatroubí na  lodi siréna a všemi ampliony na lodi hovoří kapitán, co nového je na řídícím pracovišti – tedy na kapitánském můstku, dozvídáme se informace o souřadnicích,  kde se momentálně nachází naše loď, popřípadě informace o teplotě na palubě a teplotě vody, také se dává informace o hloubce moře. Německý komentář ve zkrácené verzi  se také vysílá.

Oba jsme připravovali scénář pro zítřejší den. Místo ostrova Cebu ráno připlujeme do přístavu Puerto Princesa na ostrově Palavan. Už víme, že přímo ve městě je podzemní řeka s jeskynním systémem, která je zapsána jako přírodní dědictví UNESCO. Po této řece jsou turisté dopravováni čluny až k jejím ústí do moře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 35
Celkem: 3044223
Měsíc: 38044
Den: 1878