Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý pátý

Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý pátý

13.týden, do konce zbývá 42 dnů

Čtvrtek 31.3.2016 - 13.týden

Trasa: Hongkong – Nha Trang, Vietnam

Celý den na moři (49)

article preview

Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý pátý

13.týden, do konce zbývá 42 dnů

Čtvrtek 31.3.2016 - 13.týden

Trasa: Hongkong – Nha Trang, Vietnam

Celý den na moři (49)

 

Zajímavosti z Wikipedie

Válka ve Vietnamu byl ozbrojený konflikt, který mezi lety    a 1975 probíhal na území Vietnamu (dnes jediného státu) a v příhraničí sousedících zemí (Kambodža a Laos). Na jihu Vietnamu se jednalo o pozemní válku, na severu pak měl konflikt podobu bombardování. Spojené státy americké a některé další země (Austrálie, Nový Zéland, Jižní Korea, Thajsko a Filipíny) pomáhaly jižnímu Vietnamu, který bojoval proti svému severnímu komunistickému sousedovi. Toho podporovaly zase státy východního bloku, významnou roli měla i partyzánská komunistická organizace Národní fronta osvobození Jižního Vietnamu (známá pod názvem Vietkong), materiální podporu zajišťovala i Čína a Sovětský svaz.

Ve Vietnamu je tento konflikt známý jako „americká válka“. Intervence USA ve Vietnamu znamenala vlastně poslední eskalaci třicetiletého ozbrojeného konfliktu, který začal v letech 1945 a 1946 odporem vietnamských komunistů a jiných skupin proti setrvání, resp. návratu francouzské koloniální nadvlády (viz Válka v Indočíně). Proto se často udává i dřívější začátek vietnamské války, nejčastěji rok 1957.

Válku poznamenala hlavně internacionalizace konfliktu a rostoucí odpor v řadách americké veřejnosti. Pro zastánce války to byla jen zástupná válka, jeden z projevů napětí mezi Východem a Západem; odpůrci poukazovali na neřešitelnost celé situace, vysoký počet obětí a extrémní míru násilí postihující jak bojující strany, tak civilisty. Během války v USA vzrostla popularita různých mírových hnutí, konaly se demonstrace a nakonec převážil odpor k válce. Vláda USA nakonec své vojáky stáhla, vítězem se stal Severní Vietnam a došlo k sjednocení země v jeden socialistický stát.

Válka byla vedena se značnou krutostí; trpěli civilisté (masakr v My Lai, ale i povraždění 3 000 osob Vietkongem během dočasné okupace města Hue v únoru 1968) a bylo ničeno životní prostředí. USA použily proti rostlinným porostům defoliant Agent Orange, aby po odlistění prales přestal partyzánům sloužit jako bezpečný úkryt. Použity byly i další chemické látky, např. kyselina dimethylarsinová (Agent Blue) na zničení úrod rýže.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Opouštíme čínské moře a za zlepšeného počasí plujeme směrem k Vietnamu, abychom pokračovali cestou západním směrem. Předtím ale ještě v Asii nějaký čas pobudeme. Od rána jsme hráli v soutěžích jako obvykle, když se celý den pluje. Opět sledujeme, jak se střídá osazenstvo lodi. Vystoupilo i nastoupilo mnoho lidí. Po dlouhé přetržce se vrátila sportovní animátorka Karen, která nás doprovázela při prvním desetiboji. Přichází nyní velké ucelené skupiny hostů, kteří jsou na lodi jen na krátkou dobu, snad jen od jednoho přístavu ke druhému. Mají s sebou průvodce, který je seznámí s celou lodí a je jim nápomocen, aby v tak krátké době zažili co nejvíc a svoji plavbu si užili. Například Japoncům nebo Číňanům pomáhá při výběru jídla i nápojů. Už podruhé jsou zde filmaři, kteří filmují život na lodi. Infekce podle informace v deníku stále trvá a jsme nuceni při jídle využívat obsluhu u výdeje stravy a pití. Dosáhli jsme nároku na získání „platinové“ lodní karty, také jsme obdrželi platinový odznak Cunard. Tato karta je pro nás přínosem v tom, že získáváme zdarma více minut na internetu. Dnes jsme také po delší době využili vířivku, což byl příjemný začátek dne. Luďa byl také docela úspěšný v soutěžích, v padel tenisu s Rolfem z Německa došli až do semifinále a stejně se mu vedlo v křivých koulích se spoluhráčem Derrickem. Dnes jsme při hrách opravdu postrádali Jindru a jsme také smutní z dalšího plánovaného rozloučení s Lenkou a Ingem, kteří vystoupí už za pár dnů v Singapuru.

Gala večery jsou nyní velmi často, už nám to připadá, že budeme muset chodit s motýlkem i do bazénu. Občas ale máme trochu obavy, že se ušpiníme, protože čistota na některých místech lodi, zejména na palubách není ideální.

Doufáme, že si zítra za pěkného počasí aspoň trochu užijeme Vietnamu, když jsme viza do této země museli získávat tak složitě.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Hongkong - Nha Trang, Vietnam

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 59
Celkem: 3016569
Měsíc: 10390
Den: 1840