Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý osmý

Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý osmý

 

13.týden, do konce zbývá 39 dnů

Neděle 3.4.2016 - 13.týden

Trasa: Singapur

article preview

Druhá plavba kolem světa – den osmdesátý osmý

 

13.týden, do konce zbývá 39 dnů

Neděle 3.4.2016 - 13.týden

Trasa: Singapur

Zajímavosti z Wikipedie:

Singapur je  v jihovýchodní Asii na stejnojmenném ostrově a přilehlých 54 ostrůvcích při jižní výspě Malajského poloostrova. Počet obyvatel se blíží pěti a půl milionům (v roce 2000 byl 4 117 700). Úředními jazyky jsou angličtina, čínština, malajština a tamilština. Jeho název je odvozen ze sanskrtu a v překladu znamená Lví město.

Historie. Singapur založil v roce 1819 Sir Thomas Stamford Raffles z Britské východoindické společnosti. V roce 1867 se stal britskou korunní kolonií jako součást Průlivových osad. Přístav je velice strategické místo a Britové zde udržovali početnou vojenskou posádku. I přesto byl přístav dobyt během druhé světové války Japonci. Na konci války s blížící se porážkou Japonska získali přístav opět Britové. Singapur byl přijat do Malajské federace roku 1963, ale roku 1965 z ní byl kvůli závažným neshodám vyloučen a zůstal dodnes nezávislou republikou. Hlavou státu je prezident a zákonodárná moc je v rukou parlamentu, který má 81 členů.

Singapur leží na ostrově, který je oddělen od malajského poloostrova úzkým Johorským průlivem. Ostrov je mírně zvlněný a má uprostřed kopec Bukit Timah, dosahující výšky 163,63 m n. m. Ostrovy jsou rozšiřovány tím, že je okolní moře zasypáváno pískem. Od roku 1965 do roku 2015 se zvětšila rozloha Singapuru z 580 km² na 710 km², do roku 2030 je plánováno zvětšení o dalších 55 km².

Klima je po celý rok velmi teplé a ve spojení s vysokou vlhkostí nepříjemné. Monzuny přinášejí velké množství srážek. Toto podnebí je vhodné pro pěstování některých druhů rostliny durian. Tato rostlina se nesmí v Singapuru kvůli pověstnému zápachu vnášet do vládních budov a metra.

Obyvatelstvo. Singapur je jedním z vůbec nejhustěji zalidněných států na planetě a i přesto si uchovává rychlý růst populace, především díky vysoké imigraci. V roce 2012 činil počet obyvatel 5 312 400, což je srovnatelné s mnoha rozlohou většími státy, jako např. Slovensko, Finsko a Turkmenistán. Úhrnná plodnost je ale nízká, takže imigrace je pro Singapur jediným prostředkem, jak zabránit populačnímu poklesu.

Náboženské složení oficiálních rezidentů v městě je velice pestré. Obyvatelé jsou z 55% buddhisté, z 15,5% muslimové, z 12,5% křesťané a z 3,5% hinduisté.

Data o náboženském, stejně jako etnickém, složení ale nezahrnují obyvatele, kteří nejsou oficiálně dlouhodobými rezidenty (občany Singapuru, nebo osobami s povolením k dlouhodobému pobytu), ale na populaci Singapuru a jejím růstu, mají zásadní podíl.

Singapur patří mezi nejvyspělejší ekonomiky světa, je finančním, obchodním a dopravním centrem světového významu. Toto přístavní město je velmi dobře udržované. Ekonomika země je vysoce závislá na vývozu a zároveň je v ní uplatňována vysoká úloha státu, který vlastní zásadní podíly ve firmách tvořících asi až 60% HDP, stát ale většinou není ve firmách zastoupen jako vlastník přímo, nýbrž prostřednictvím jiných entit, především investičních fondů.

Země se vyznačuje nízkou mírou nezaměstnanosti (kolem 2-3%, v roce 2009 potom asi 2,2%) a výjimečnou kvalitou života (výzkum od The Economist Inteligence Unit dokonce označil Singapur jako zemi s vůbec nejvyšší kvalitou života na planetě).

Singapur, i přes svoji vysokou ekonomickou vyspělost, vykazuje nebývale rychlé tempo růstu ekonomiky, které v roce 2006 činilo 7,9% a v roce 2010 dokonce 14,7%.

Singapur náleží mezi nejdůležitější dopravní uzly na planetě. Je druhým největším přístavem na světě. Letiště Changi potom slouží jako letecký uzel mezi Evropou, Asií a Austrálií.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

Ráno bylo opět vedro a dusno s vysokou vzdušnou vlhkostí jako v deštném pralese. Při plavbě vidíme a potkáváme snad tisíc lodí různých velikosti, čekajících až budou moc vjet do přístavu a naložit či vyložit zboží. S tím jsme se opravdu ještě nesetkali, aby na pravoboku i levoboku až k obzoru stálo tak velké množství lodí. Zřejmě úřady určují lodím souřadnice, kde mají čekat, protože stály pěkně „v zástupu“ podle nějakého systému. Netušili jsme, jak vypadá tolik lodí pohromadě a před singapurským přístavem to byl opravdu úžasný pohled.

Všichni na palubách fotografovali a my jsme celé dopoledne toto pěkné divadlo měli z první ruky, protože jsme hráli hry. Až po obědě po poledni se naše loď přiblížila k přístavu a v dešťovém oparu jsme zahlédli výškové budovy Singapuru, z nichž svojí velikostí a extravagancí vyniká budova Marina Bay Sands. Jsou to tři výškové budovy, které nahoře vodorovně spojuje objekt ve tvaru lodi. Po 14. hodině jsme se po zakotvení v přístavu vydali pěšky k této pozoruhodné stavbě, která je zasazena do úžasné přírodní scenérie Gardens the Bay. Jedná se o veliký, krásné udržovaný park, kde je množství uměleckých děl zasazených v zahradní architektuře. Jsou ze také vysoké konstrukce z betonu a kovu, které znázorňují stromy a všechny jsou obrostlé kvetoucími rostlinami, zejména orchidejemi. Mezi nimi je zavěšená lávka, po níž se dá přecházet. Nedaleko je i obrovské ruské kolo Singapur Flyer a z druhé strany část mrakodrapů, které se v současné době rekonstruují. Parkem protékají upravené potůčky spojující jezírka s fontánami. Mile nás překvapily obrovské přírodní kameny, dovezené z celého světa. Některé už mají v parku své místo, některé teprve na umístění čekají. Naše téměř tříhodinová procházka za účelem poznávání a fotografování byla několikrát přerušena silným, ale teplým deštěm, který krásně oživil vzduch i přírodu kolem nás. Procházku jsme museli ukončit dříve, než bychom sami chtěli, protože v plánu na večer byla pro hosty, kteří plují celou plavbu kolem světa, připravena slavnostní večeře v singapurském luxusním hotelu Shangri-La. Po 18. hodině všichni tito hosté nastoupili do tří autobusů a po asi dvacetiminutové jízdě jsme dorazili do tohoto nádherného obrovského hotelu. Snad nikdo z přítomných hostů netušil, co nás čeká. Zpočátku jsme byli skoro hodinu v předsálí, kde při přivítacím přípitku a drobném občerstvení probíhala volná konverzace mezi hosty i vedoucími pracovníky z lodi i důstojnickým sborem. V 19.30 na nás v obrovském krásném sále čekaly krásně vyzdobené očíslované kulaté stoly s vizitkami. My jsme měli stůl číslo patnáct, u kterého nás sedělo, stejně jako u jiných stolů 10. Na úvod nás uvítal ředitel hotelu a následoval projev a představení nového kapitána naší lodi. Od počátku plavby je to v pořadí již třetí kapitán. Následoval kulturní program s vystoupením bubeníků a 4 krásných barevných čínských draků. Zajímavé bylo také vystoupení singapurských tanečnic Po výborné tříchodové večeři hrála pro poslech i tanec živá hudba. Ochutnali jsme dva druhy australského kvalitního vína a na závěr byl přípitek šampaňským. Měli jsme také čas a možnost si prohlédnout ostatní veřejné prostory hotelu včetně zahrady s velkým bazénem. Na závěr tohoto příjemného večera nás autobusy odvezly zpět k lodi, kde jsme ještě z paluby pořídili několik záběrů nočního ozářeného města.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Singapur - Penang, Malajsie

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 25
Celkem: 3053865
Měsíc: 43449
Den: 2213