Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den dvanáctý

Druhá plavba kolem světa – den dvanáctý

 

2.týden, do konce zbývá 115 dnů

Pondělí 18.1. 2016  - 2.týden

Trasa: Gran Canaria – Walvis Bay, Namíbie

Celý den na moři (7)

article preview

Zajímavosti z Wikipedie :

Kolonialismus představuje rozšiřování určitého národa na teritorium a lid mimo vlastních hranic, často za účelem zlepšení vlastní ekonomiky prostřednictvím využívání domorodých přírodních zdrojů, pracovní síly a místního trhu.

Kolonialismus je na rozdíl od antické nebo středověké kolonizace považován za moderní, téměř výhradně západní (nebo evropský) jev, a to i přestože politika expanze s různou formou nadvlády a udržování hegemonie nebyla v minulosti výhradně západním jevem. V tomto ohledu má kolonialismus vztah k říši (impériu). Moderní kolonialismus se obvykle datuje od 16. století do poloviny 20. století. Kolonialismus jako systém nadvlády a kontroly neměl jenom ekonomickou dimenzi, ale neméně významné byly jeho politické a kulturní dimenze

Historicky je možné odlišit několik typů moderního kolonialismu:

osídlovací kolonialismus, který spočíval v přesunu relativně velkých nebo větších skupin obyvatel z mateřské země (metropole) na nová kolonizovaná území. Jako příklad je možné uvést situace v Jižní Americe (španělské a portugalské kolonie), Severní Americe (britské a francouzské kolonie) nebo příklady Austrálie, Nového Zélandu a nebo Jižní Afriky (opět britské kolonie, částečně holandské). Za formu osídlovací kolonizace se často považuje také případ ruské Sibiře. Domorodé nebo místní politické instituce a kultura byly podrobeny intenzivnímu tlaku ze strany kolonizátora, což vedlo ve většině případů k jejich nahrazení kolonizátorovými. Neznamenalo to nicméně, že místní společenské a politické instituce nebo tradice zcela vymizely.

exploatační (vykořisťující) kolonialismus, který se spíše než na osídlování obyvatelstvem z mateřské země, zaměřoval na vojenskou a politickou kontrolu kolonizovaných území, jež zaručovala kolonizátorovi kontrolu nad hospodářstvím (včetně kontroly nad místními bohatými přírodními zdroji) a mezinárodním obchodem. V tomto případě mohla být zachována většina místních politických a společenských institucí, ale jejich funkce byly přeorientovány na zprostředkovatele k udržení nadvlády kolonizátora. Jako příklady je možné uvést britskou koloniální politiku v Indii, belgickou v Kongu nebo holandskou v Indonésii.

hybridní kolonialismus je pojem, který se snaží zahrnout ty příklady, které vykazují rysy obou předchozích typů kolonialismu. Hybridní kolonialismus ukazuje na vývojovou změnu z exploatačního typu k osídlovacímu, ke které došlo v některých příkladech. Jako nejvýznamnější příklad může sloužit příklad francouzského Alžírska.

Jako všechny typologie je i tato typologie pomocná a nevystihuje pojem kolonialismu v celé jeho šíři.

Pokud ponecháme stranou řeckou kolonizaci nebo formy hegemonie, spojené s Perskou říší, říší Alexandra Velikého, Římskou říší, Čínou nebo Osmanskou říší ad., které jsou označovány jako imperialismus, moderní kolonialismus je asociovaný s následujícími zeměmi:

Evropa : Spojené království, Francie, Španělsko, Portugalsko, Nizozemí, Belgie, Německo, Itálie, Dánsko, Rusko, Švédsko

      Mimo Evropu: Japonsko, Spojené státy americké

Náš poznatek z dnešního dne :

Dnešní dopoledne nikterak nenasvědčovalo tomu, že se bude odpoledne a večer dít něco neobvyklého. Dopolední program her zahrnuje většinou dvě discipliny a dnes byl ve znamení slušných výkonů nás obou. Naším vystupováním a aktivitou se snadno zařazujeme do kolektivu a podvědomí ostatních hráčů. Seznámili jsme se s dvěma Japonkami, které jsou úžasné tím, jak se spontánně radují z každého svého úspěchu, ale i radostně povzbuzují ostatní. Toto je anglosaským sportovcům trochu cizí. Jejich angličtina je na podobné úrovni jako ta naše, tak jsme zažili při rozhovoru hodně legrace.

Protože v programu naší plavby je i návštěva několika měst v Japonsku, vzal si Luďa s sebou deník jeho pětitýdenní cesty po Japonsku v roce 2002. Obě Japonky byly velmi překvapené, z velkého množství nádherných razítek, která deník zdobí a jsou z různých částí Japonska. Samozřejmě má Luďa u razítek latinkou napsáno místo, odkud pocházejí a Japonky text četly z razítka a velmi se divily, že ony samy ani některé z těchto destinací neznají nebo nenavštívily. Celý den jsme se neplánovaně potkávali s Jindřichem, který je opravdu aktivní a stíhá sport i tanec. Také jsme se po několikáté sešli se Švýcarem Heinzem, který je velmi přátelský a hlásí se k nám, protože jsme byli společně na prvním výletu. Plný nadšení popisoval řízenou prohlídku kuchyní na lodi – pokud se bude konat v dalším turnusu, určitě půjdeme. Při večeři jsme opět prohodili pár vět s Lenkou a Ingem. Dnešní představení bylo výborné, o zábavu a salvy smíchu se postaral postarší anglický komik v oneman šou pod matoucím názvem David Cooperfield. Mysleli jsme si, že z anglicky mluveného programu brzy odejdeme, ale rádi jsme vydrželi až do konce. Protože jsme seděli v první řadě, byl kontakt o to větší. Komik perfektně napodoboval známé zpěváky, hrál na kytaru, měl schopnost břichomluvectví a perfektní pohybovou kondici. Vedle nás v řadě seděl starší pán, který se také výborně bavil a komik si od něho půjčoval brýle. Jana zase byla zapojena do kouzla s kartami a bylo nutno se domlouvat německy. Po skončení představení, bylo pro pána s brýlemi, když jsme ho míjeli velkým překvapením, že slyší češtinu a také nám hned česky odpověděl. Měli jsme všichni dohromady velkou radost z takového opět náhodného setkání a další dvě hodiny jsme proseděli v baru, kde jsme požádali o vodu ukrajinskou servírku Ljubov.

Pán se jmenuje Allan Navrátil, je potomkem rodičů z Pohořelic a Kojetína. Jeho otec byl začátkem 20.století jako expert – chemický inženýr vyslán do jižního Irska stavět cukrovary. Zde se v roce 1937 narodil Allan. Poté, co jeho otec koupil dům a pozemky a začal farmařit, šel Allan v jeho šlépějích a postupem času začal podnikat i v zahraničí. Bydlí východně od Corku v malém kamenném zámečku, jehož jádro postavili přistěhovalci z Normandie v 11. století. Mluví perfektně česky, pokud náhodou nějaké slovo neví, dokáže ho popsat nebo namalovat na ubrousek, takže zábava byla dokonalá a docela neradi jsme se o půlnoci rozcházeli s plánem, že se některý den sejdeme na společném obědě.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Madeira - Gran Canaria

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 44
Celkem: 3016127
Měsíc: 9948
Den: 1569