Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den dvacátý čtvrtý

Druhá plavba kolem světa – den dvacátý čtvrtý 

 

4.týden, do konce zbývá 103 dnů

Sobota 30.1. 2016  - 4.týden

Trasa: Port Elisabeth, JAR

article preview

 Druhá plavba kolem světa – den dvacátý čtvrtý

 

 

Zajímavosti z Wikipedie : Port Elizabeth ( Ebhayi; afrikánsky: Die Baai) je město v Jihoafrické republice, v provincii Východní Kapsko, na pobřeží Indického oceánu. Širší okolí města se nazývá metropolitní oblast Nelson Mandela Bay a žije zde přes milion obyvatel.

 

Dějiny. Město bylo založeno v roce 1820 4 000 britských osadníků, kteří měli posílit obranu pohraničních oblastí Kapska proti bojovnému kmeni Xhosů.

 

Obyvatelstvo. Při sčítání lidu v roce 2001 v městské oblasti Nelson Mandela Bay žilo 1 005 776 obyvatel ve 260 798 rodinách. Podle téhož sčítání se označilo jako "Černí Afričané" 58,90% respondentů, 23,48% - jako "barevní", 16,51% - "bílí" a 1,12% - Indové / Asiaté. Podle vyznání: Křesťané (89,4% populace), ateisté (6,1%), muslimové (1,5%), Židé (0,4%) a hindové (0,3%).

 

Náš poznatek z dnešního dne:

 

Velmi brzy ráno jsme zakontvili v přístavu a chtěli jsme ještě něco poslat přes internet, proto jsme vzali vše potřebné – notebook i tablety, ale jak jsme ve městě k našemu překvapení zjistili je sobota a knihovna má zavřeno. Město je u přístavu zaplněno obchody, na kopci, z kterého je krásný výhled vlaje obrovská jihoafrická vlajka. Na tomto návrší je i starý maják, informační centrum, památník ve tvaru pyramidy, obrovská plocha vytvořená technikou mozaiky a celá externí expozice je velmi moderní, barevná a netradiční – v plechových svítidlech jsou v pestrém plechu laserem vypalovány různé motivy a nápisy. Příjemné bylo také po náročném výstupu krátké posezení na lavičce ve stínu palmy. Různorodost jižní Afriky je zřetelná na každém kroku – na jedné straně nádherné domy s krásnou architekturou i zahradní úpravou, na druhé straně neudržované staré domy s rozbitými nebo zatlučenými okny a okolím plným odpadků. Také je vidět, že někteří obyvatelé bydlí se svými rodinami ve slumech. Prošli jsme dlouhou ulici plnou obchodů s textilem, obuví, koberci, nábytkem a potkali jsme zde i Jindru s Maruškou. Společně jsme pak ještě zajeli autobusem do výstavní části města u krásné pláže, která je zaměřená na bohatší klientelu a turisty – jsou zde hotely, kasino, restaurace. Uprostřed výstavného komplexu je umělé jezero s fontánou, která reaguje na hudbu a přinesla nám příjemnou podívanou. Po návratu jsme napsali spojenými silami dopis kapitánce, ve kterém jsme vyjádřili nespokojenost se stavem klimatizace a naopak kladně zhodnotili jídlo, obsluhu i denní informace tiskem i lodním rozhlasem a organizaci i vedení her a soutěží. Jsme zvědaví na reakci a odpověď. Od zítřka opět posunujeme čas o jednu hodinu vpřed a plujeme východním směrem.

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Port Elisabeth - Reunion

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 54
Celkem: 3047890
Měsíc: 41042
Den: 2983