Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den devadesátý sedmý

Druhá plavba kolem světa – den devadesátý sedmý

 

14.týden, do konce zbývá 30 dnů

Úterý 12.4.2016 - 14.týden

Trasa: Chenai (Madras) - Chochin, Indie

Celý den na moři (55)

article preview

Druhá plavba kolem světa – den devadesátý sedmý

14.týden, do konce zbývá 30 dnů

Úterý 12.4.2016 - 14.týden

Trasa: Chenai (Madras) - Chochin, Indie

Celý den na moři (55)

 

Zajímavosti z Wikipedie:

 

Rychlost lodí - plachetnice.

Po celý starověk se lodě plavily při dobrém větru průměrnou rychlostí 5-6 uzlů (9-11km) za hodinu. Podle Herodota urazila loď za den asi 125 km, za noc110 km. Vyjímečně i víc. Plinius uvádí, že některé lodi urazily z Ostie k africkému pobřeží za 2 dny, tedy kolem 335 km, ale byly to lodě zvlášť stavěné.

V novověku se rychlost nezměnila. Vyjímku tvořily lodě vikingů s rychlostí kolem deseti uzlů proti větru a některé lodě pro obchod s Čínou se 14 uzly za hodinu. Velkou senzaci vyvolal holandský kapitán Barend Fokke který dokázal plavbu z Amsterodamu do Argentiny trvající minimálně 5 měsíců za 3 měsíce. Tam i zpět za 8 měsíců proti běžným 12 měsícům. Až jednou zmizel se svou lodí i s posádkou. Protože jeho expresní plavby byly pokládány spolek s ďáblem, tak jeho zmizení za dílo ďáblovo a vznikla legenda o "létajícím Holanďanovi".

Při největším rozkvětu plachetnic 1800-1840 měly průměrnou rychlost 6-8 uzlů. Teprve poslední mohykáni velkých plachetnic, jako americká plachetnice - Lightning -(Blesk) r. 1880 dosáhla rychlost 18 uzlů za hodinu a německý pětistěžník - Preussen - r. 1902 rychlost 16 uzlů.

Uzel = mořská míle = 1852m.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Plujeme celý den kolem jižního cípu Indie. Vítr, který je velmi horký, rozčeřil poklidnou hladinu Indického oceánu. Naše loď se už houpe, ale není to nijak rušivé. Po celý den jsme opět hráli hry, kde hlavně Janě se velmi dařilo. Nejen, že vyhrála velké kroužky, které nám v poslední době moc nešly, ale postoupila v pingpongu a v křivých koulích to dotáhla až do semifinále. Ale ani Luďa nezůstával pozadu, v pingpongu postoupil a v paddle tenisu se spoluhráčem Rolfem je od finále dělila jediná výhra. Do konce naší druhé plavby kolem světa nám zbývá poslední měsíc. Uvědomujeme si, že nás čeká další poznávání úplně nových zemí, další vybírání fotek pro náš cestopis a také pro cestopis s fotkami pro naše přátele.

Poslední dny jsme spočítali, že plujeme na naší velkolodi Cunard průměrnou rychlostí 25 km za hodinu, což není žádná závratná rychlost.

Ještě se vrátíme k Indii. Všichni Indové jsou vesměs menšího vzrůstu, štíhlí, černovlasí, hnědoocí a většina mužů má černý knír. Stejně jako v Bulharsku i zde se přitakání projevuje stejně jako u nás nesouhlas, to je vrtěním hlavy. Při nesouhlasu naopak pokyvují hlavou, prostě zcela obráceně jako u nás. Vdané ženy jsou viditelně označeny červeným puntíkem na čele a prstýnkem na prstu nohy. Maharádžové a jejich potomci mají puntík na čele v černé barvě.  Levá ruka se všeobecně zde považuje za nečistou. Při návštěvě templů je nutné se zout, ale doporučuje se vzít ssebou silnější ponožky protože dlažba bývá i 40 stupňů horká. Na veřejnosti se nesmí lidé líbat a projevovat něžnosti. Také pohybující krávy, které jsou všechny posvátné,  mají v silničním provozu přednost, což způsobuje často dopravní kolaps. Prostě způsob života zde v Indii je velmi vzdálený naší kultuře.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Chenai - Chochin, Indie

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 22
Celkem: 3043900
Měsíc: 37721
Den: 1816