Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den čtyřicátý pátý

 

Druhá plavba kolem světa – den čtyřicátý pátý

7.týden, do konce zbývá 82 dnů

Sobota 20.2.2016  - 7.týden

Trasa: Sydney, Austrálie

article preview

 Druhá plavba kolem světa – den čtyřicátý pátý

 

7.týden, do konce zbývá 82 dnů

Sobota 20.2.2016  - 7.týden

Trasa: Sydney, Austrálie

 

 

 

Zajímavosti z Wikipedie :

 

Budova parlamentu v Canbeře otevřená v roce 1988 nahradila provizorní budovu z roku 1927.

 

Austrálie, 4. část. Politické uspořádání. Australský svaz je federální konstituční monarchií s parlamentním systémem vlády. Královnou Austrálie je Alžběta II., jejíž role je podobná její roli v Kanadě a v dalších zemích. Zastupovaná je generálním guvernérem na federální úrovni a guvernéry na úrovni státní. Ačkoliv dává ústava generálnímu guvernérovi výkonnou moc, za běžných okolností ji aplikuje pouze na žádost premiéra. Jejím nejvýznamnějším uplatněním z vlastní iniciativy bylo rozpuštění Whitlamovy vlády během ústavní krize roku 1975.

 

Státní moc je rozdělena na:                                                                   

 

 

Dvoukomorový svazový parlament je složen ze Senátu (horní komory) se 76 senátory, Sněmovny reprezentantů (dolní komory) se 150 členy a jeho součástí je i královna. Počet křesel v dolní komoře je určen podle počtu obyvatel jednotlivých států, v senátu má každý stát dvanáct zástupců, teritoria po dvou. Volby do obou komor se konají každé tři roky. Mění se vždy jen polovina senátu, protože funkční období senátora je šest let. Strana s nejvyšší podporou ve sněmovně reprezentantů vytváří vládu vedenou premiérem („prvním ministrem“). Volby jsou povinné pro všechny občany starší 18 let.

 

V zemi působí tři hlavní politické strany: Australská strana práce, Liberální strana Austrálie a Australská národní strana. Své zastoupení v parlamentu, především v horní komoře, se podařilo získat i několika nezávislými a menším stranám, jakými jsou například Strana zelených nebo Australští demokraté. Od voleb roce 1996 vládla koalice národní a liberální strany v čele s Johnem Howardem. Po volbách v roce 2004 koalice ovládla i senát, čímž se stala prvním uskupením, jemuž se to podařilo během mandátu jeho vlády. Strana práce však ovládala státy a teritoria.

 

V roce 2007 zvítězila ve federálních volbách Australská strana práce a ministerským předsedou se stal lídr strany Kevin Rudd. Ten byl však na vnitrostranické konferenci v červnu 2010 ve vedení strany vystřídán Julií Gillard, která jej současně nahradila i ve vedení vlády a stala se tak první premiérkou v historii země. Kevin Rudd se 24. června nakrátko opět stal premiérem, ale 18. září 2013 jej ve funkci vystřídal Tony Abbott, když Liberální strana Austrálie zvítězila v zářijových parlamentních volbách. 15. září 2015 jej nahradil vnitrostranický rival Malcolm Turnbull.

 

 

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

 Hned ráno jsme připluli do Sydney, na které máme hezké vzpomínky z loňské návštěvy, kdy jsme podnikli jak výlet na kolech, tak organizovaný výlet do Modrých hor, zoologické zahrady a také okruh městem, který byl zakončen projížďkou na kolesovém parníku s obědem.

 

Sledovali jsme na desáté palubě průjezd celý sydneyským zálivem a zakotvení na stejném místě jako loni vedle malé pevnosti v moři v blízkosti opery. Na pevninu tentokrát zajištovaly dopravu čluny, částečně velký australský člun z přístaviště, doplněný dvěmi záchrannými čluny z lodi. Transport probíhal velmi plynule, tak jsme již v devět hodin byli u opery. Ve stejném člunu s námi plula Elena s Danielem, Slovenka se Švýcarem, kteří po oba dva dny budou doprovázeni českými přáteli. My jsme se vydali přes nádhernou botanickou zahradu, která právě slaví 200. výročí založení. Že je již tak stará, o tom svědčí zejména mnoho krásných starých stromů. Potom jsme se prošli městem, kde byl poklidný sobotní provoz. V 10 hodin jsme šli do překrásné historické budovy knihovny a tam i přes počáteční těžkosti se nám podařilo připojit se na internet a zaslat zbývající poštu pro internetové stránky. Cestou zpět jsme zahlédli velkolepé přípravy na závody The colout Run a protože nikde nebylo žádné datum ani hodina konání, informovali jsme se a zjistili, že tento běh proběhne večer.

 

Navštívili jsme také další část centra a katedrálu sv. Mary, kde ptávě začínala mše. Cestou zpět opět přes botanickou zahradu jsme narazili na prodejní výstavu rajčat a výrobků z nich.

 

Chtěli jsme se zúčastnit ochutnávky a hlasování o nejlepší rajče a oslovil nás česky mladík Roland, který žije a pracuje už 13 roků v Austrálii, je zde ženatý a je z Ústí nad Labem. Pracuje jako účetní, rádi jsme si s ním popovídali a domluvili jsme se, že se ještě sejdeme zítra odpoledne. Překvapila nás různorodost rajčat, hlavně jejich barev, které se pohybovaly od zelené, žíhané, oranžové, klasicky červené až po švestkovou a také tvary i velikost byly různorodé. Byli jsme však u některých zklamaní chutí, protože nebyla nijak výrazná, spíš jako u nezralých rajčat u nás. Zásluhou Rolanda se nám konečně podařilo ve spleti mrakodrapů najít normální samoobsluhu v podzemí jedné z budov. Měli zde opravdu běžný sortiment jako u nás. Koupili jsme si víno, které je zde srovnatelné s cenou u nás.

 

Po sprše a lehkém pozdním obědě na lodi jsme se opět vrátili k místu pořádání závodů. Bylo ještě brzy, tak jsme si lehli jako většina přítomných do trávy a měli možnost pozorovat vlastní přípravu této velké akce. Obdivovali jsme trička pořadatelů a zjistili jsme za chvíli, že už černá trička s nápisem Colour Run Night a hvězdičkami převažují. Podle startovních čísel se běhu zúčastnilo téměř 30 tisíc vesměs mladých lidí, kde převažovaly dívky. Účastnici se startovními čísly obdrželi i čelovky. Oblečení bylo jinak velmi barevné, například tylové kratičké sukýnky v různých odstínech, barevné podkolenky, brýle i paruky. Začalo se stmívat a taky pršet. Konečně před osmou hodinou byl tento závod odstartován a mohutný dav běžců se světýlky se spojil v obrovskou valící se černou řeku. Poprvé v životě jsme viděli takovou masovou akci od přípravy až po start.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Melbourne - Sydney

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 43
Celkem: 3046372
Měsíc: 39804
Den: 2541