Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den čtyřicátý devátý

Druhá plavba kolem světa – den čtyřicátý devátý

 

7.týden, do konce zbývá 78 dnů

Středa 24.2.2016  - 7.týden

Trasa: Brisbane, Austrálie

article preview

 

Druhá plavba kolem světa – den čtyřicátý devátý

7.týden, do konce zbývá 78 dnů

Středa 24.2.2016  - 7.týden

Trasa: Brisbane, Austrálie

 

 

Zajímavosti z Wikipedie :

Austrálie, 5. část.

Geografie

Klimatické zóny Austrálie podle Köppenovy klasifikace.

7,617,930 km² pevninské Austrálie se nachází na Indoaustralské desce. Obklopena je Indickým, Jižním a Tichým oceánem. Od Asie je oddělena Arafurským a Timorským mořem. Její pobřeží je dlouhé 25 760 kilometrů.

Velký bariérový útes je největším korálovým útesem světa. Leží poměrně blízko severovýchodnímu pobřeží, dlouhý je více než 2 000 kilometrů. Největším světovým monolitem je Mount Augustus v Západní Austrálii. Dalším kandidátem na tento titul je Uluru známý též jako Ayerova skála, ležící v centrální části. 2 228 metrů vysoký Mount Kosciuszko ve Velkém předělovém pohoří je nejvyšší horou Austrálie jako kontinentu, ne však státu: Mawson Peak na Heardově ostrově jej převyšuje o 517 metrů.

Největší plochu zabírají v Austrálii pouště a polopouště. Austrálie je nejsušším a nejplošším obydleným kontinentem a má nejmenší množství úrodné půdy. Mírné klima má pouze jihovýchodní a jihozápadní část kontinentu, především podél pobřeží. V severní části země je klima tropické, vegetace se zde skládá z deštných i obyčejných lesů a mangrovových bažin. Jako celek je klima velmi ovlivněno oceánem včetně jevu El Niño způsobujícího pravidelná sucha a sezónními systémy tlakových níží, z nichž vznikají cyklóny.

Ekonomika                                                                                                              

Australský vývoz v roce 2006

Austrálie je vyspělý průmyslový a zemědělský stát s bohatými zásobami a významnou těžbou nerostných surovin. Těží se kvalitní černé uhlí v Novém Jižním Walesu a Queenslandu, hnědé uhlí ve Victorii, železná ruda v Západní Austrálii, dále bauxit, ropa, zemní plyn, olovo, zinek, cín, měď, mangan, zlato (3. místo na světě, 10,1% světové produkce), stříbro, diamanty, nikl, platina, palladium, zirkon, rutil, ilmenit, sůl, uran a opály. Mezi nejdůležitější průmyslová odvětví patří hutnictví (surové železo, ocel, barevné kovy a hliník), petrochemie (rafinérie ropy), chemie (plastické hmoty, kyseliny, superfosfáty), strojírenství (výroba aut), textilní a potravinářský průmysl. Nejdůležitější průmyslová centra jsou v aglomeracích Sydney a Melbourne a také ve velkých městech Brisbane, Perth, Adelaide, Newcastle a Geelong. Významná je výroba elektrické energie. Orná půda zaujímá jen 6,5 %, louky a pastviny 54 % a lesy 19 % plochy země. Sklízí se pšenice, ječmen, oves, rýže, cukrová třtina, bavlna, luštěniny, brambory, sorgo, zelenina, ovoce, slunečnice, řepka, sója, vinné hrozny, chmel a tabák. Nejdůležitější pro živočišnou výrobu je chov ovcí kterých je 100 000 000 což je 5x více než lidí v Austrálii (produkce surové a prané vlny, ovčích kůží), dále skotu, prasat, koní a drůbeže a rybolov. Těží se dřevo. Z důvodu rozlehlosti země má velký význam zejména letecká a silniční doprava a také doprava železniční. Důležité je obchodní loďstvo. Zemi ročně navštíví více než 5 milionů návštěvníků.

Brisbane je třetí největší město v Austrálii, správní středisko a zároveň největší město státu Queensland. Leží na východě, na řece Brisbane 20 km od ústí do moře. Roku 1824 zde byla založena trestanecká kolonie v Redcliffe. Hlavním městem Queenslandu se město stalo v roce 1859. V 80. letech 20. století začal prudký rozvoj města a dnes je Brisbane jedním z nejrychleji rostoucích měst v Austrálii. Brisbane je zároveň důležité průmyslové, finanční a dopravní středisko, ve městě se nachází námořní přístav a mezinárodní letiště.

Ve městě se nachází státní knihovna, státní muzeum, divadla, hvězdárna, botanická a zoologická zahrada, dále několik škol a univerzit. Mezi nejvýznamnější patří University of Queensland, Queensland University of Technology a Griffith University.

Dopravní síť města je poměrně rozsáhlá, jak v centru, tak v městských částech. Veřejná doprava je zajišťována autobusy, příměstskými (10 linek) a meziregionálními vlaky a loděmi (pod názvem CityCat a CityFerry) po řece Brisbane. Největší podíl na přepravě osob mají osobní automobily. Brisbane má vybudovanou rozsáhlou síť stezek pro chodce a cyklisty.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

V Sydney nás opustil náš kabinový stevard Tito a na jeho místo nastoupil Vincent, který je mladší, ale stejně milý, pilný a snaživý.

Hned ráno naše loď zakotvila v Brisbane. Luďa vzpomíná, jak zde před 15 roky pobýval několik dnů. Vzpomíná také, jak s kamarády navštívil koncert, kde sestra od hlavního pořadatele zlatokopeckých soutěží Wiki hrála na harfu. Je překvapený z toho,  jak toto město razantně změnilo svoji tvář. V osm hodin jsme se i s našimi elektrokoly vydali na projížďku. Málokterý přístav dovoluje, aby se po přístavu pohybovaly cizí osoby, ať už pěšky nebo na kole a organizuje autobusovou přepravu od lodi do centra města. Tedy jsme naše elektrokola museli naložit do autobusu a ten nás dovezl na jednu z nejrušnějších ulic v centru. Jeli jsme směrem k řece Brisbane a byli jsme mile překvapeni, jaké jsou zde pro cyklisty i pěší vybudovány kvalitní cyklostezky. Projeli jsme krásnou botanickou zahradou a pokračovali jsme z výchozího bodu u převozu na obě strany. Po příjemné projížďce s krásnými výhledy na krajinu i řeku, od které nás za tropického horka ochlazoval příjemný větřík a ujeli jsme asi 25 kilometrů, jsme se vrátili k autobusu a odtud na loď. Po rychlém obědě jsme se do centra, tentokrát již bez kol, vrátili. Po procházce kolem krásné katedrály sv. Stephana, která se odráží ve skleněných fasádách mrakodrapů, jsme přešli jeden z mostů přes řeku Brisbane. Dovedl nás ke státní knihovně, odkud jsme zaslali podklady a fotky na Luďovy cestovatelské stránky. Internet je ve světě vesměs velmi nespolehlivý a větší objem dat lze zdarma zaslat jen z knihoven, ale i to v limitovaném čase. Město se nám velmi líbilo svým vzhledem a živým ruchem a s vyjížďkou jsme byli také moc spokojeni.

Po návratu na loď během večeře zvedla loď kotvy a po dva dny popluje do našeho posledního přístavu v Austrálii – do Yorkey´s Knob u města Cairns.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Brisbane - Yorkeys Knob (Caims)

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 39
Celkem: 3051852
Měsíc: 42520
Den: 1109