Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den čtvrtý

Druhá plavba kolem světa – den čtvrtý

 
Čtvrtý den
1 týden, do konce zbývá 123 dnů
Neděle 10.1. 2016  - 1.týden
Trasa: Southampton, Anglie
article preview

 Zajímavosti z Wikipedie :

Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a zároveň jediná z jeho čtyř zemí, která nemá žádnou autonomii ani samosprávu. Zahrnuje jižní dvě třetiny ostrova Velká Británie. Na severu hraničí se Skotskem, na západě pak s Walesem, jinak ji obklopuje moře.
Anglie je pojmenována podle Anglů ("Angle-Land"), jednoho z řady germánských kmenů, původem pravděpodobně ze severního Německa, kteří se v Anglii usadili v 5. a 6. století. Původně rozdělená Anglie se v 10. století sjednotila jako Anglické království, k němuž byl později (formálně až roku 1536) připojen i sousední Wales, přičemž Anglie zůstávala nadále jádrem a mocenským centrem tohoto státu. Od roku 1603 je Anglické království v personální unii se Skotským královstvím. Do roku 1707 bylo Anglické království samostatné, poté začleněno do soustátí Spojeného království Velké Británie. Metropolí Anglie a jejím největším městem je Londýn, jenž je současně metropolí Spojeného království. V Anglii vznikl zde nejpopulárnější sport fotbal.    
Southampton je město, samostatná správní jednotka a přístav na jižním pobřeží Anglie.
Náš poznatek z dnešního dne :
Přistáváme na anglickém pobřeží. Hned ráno jsme prošli na lodi pasovou kontrolou a byly nám zpět vydány naše pasy. V baru Zlatý lev, kde měli sraz účastníci výletu, s k našemu velkému překvapení sešlo jen 6 lidí. Byli jsme zvyklí na davy, které potom před lodí naplnily desítky autobusů s průvodci pro jednotlivé jazykové skupiny.
Dnes přijel menší autobus a cestou přes přístav k nám ještě přistoupilo několik lidí z lodi Queen Viktoria a Queen Mary II. Jak jsme se dozvěděli od naší německy mluvící průvodkyně, právě tyto lodi společnosti Cunard se zcela vyjimečně sejdou naráz v tomto mateřském přístavu. Naposledy to bylo loni v únoru, kdy Cunard slavil 175.výročí založení. Ze Southamptonu jsme jeli autobusem přes přírodní park Green Forrest do nejznámější lokality kamenných hrobů Stonehange. Je zvláštní, že podobných staveb je jen po Anglii kolem tisíce,
ale pozornost je zaměřena právě sem, údajně pro vyjimečně položené vodorovné obří kvádry.
Expozice i virtuální zázemí je velmi moderní, dostali jsme audiosluchátka, která jsme mohli podle číselného označení poslouchat. Venku sice svítí slunce, po vydatných deštích je celá rovinatá krajina dost podmáčená, ale zato krásně zelená. Mezi pastvinami a lukami jsou ostrůvky smíšených dost zanedbaných lesů. Na pastvinách se pasou nejen ovce a skot, ale je zde i volný chov prasat. Celá oblast je pod vlivem teplého golfského proudu, sníh zde bývá vyjimečně a staré domy nejsou zateplené a mají jen jednoduchá okna. Další krásnou zastávkou bylo starobylé městečko Salisbury, které má nádhernou gotickou katedrálu s nejvyšší věží v Anglii 132 metrů. Zde jsme navštívili výstavu originálu listiny práv Magna Carta. Další krásnou dominantou města je kostel svatého Tomáše s netradičním interiérem. Celé město tvoří malebné uličky a náměstí, protéká zde 5 říček a již zde kvetou některé keře a jarní květiny. Na veškeré prohlídky jsme měli dostatek času a naše průvodkyně o tomto městečku věděla velmi mnoho zajímavostí.
Přestože jsme doposud večeřeli u dvojstolu s příjemným číšníkem, podařilo se nám vyměnit ho za jiný dvojstůl u balkonu na méně frekventovaném místě, kde máme výhled nejen na okolosedící hosty, ale i do dolního patra naší elegantní restaurace Britannia. Jídlo je zde ještě bohatší, jak na loňské plavbě, takže nám večeře trvá skoro dvě hodiny a odtud odcházíme přímo do divadla. Divadlo je asi pro stejný počet diváků jako na Costě, chybí zde stolečky, ale
jsou zde krásné prosklené lóže a je architektonicky přizpůsobeno klasickému vzhledu lodních interiérů. V dnešním představení vystoupila lodní hudební a taneční skupina, doprovázená velkým, asi desetičlenným orchestrem. Kulturní ředitelka během programu představila posádku právě z oblasti její působnosti. Poprvé od příjezdu na nás dolehla velká únava, možná i proto, že jsme zatím neměli čas dohnat spánkový deficit z domova.
V Anglii jsme posunuli čas o jednu hodinu zpět.
 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Hamburg - Southampton

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 25
Celkem: 3046860
Měsíc: 40226
Den: 2690