Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den Sedmý - "Krok za krokem " Expedice Jižní Afrika 2013

           Den Sedmý – pátek 12.7.2013 – do konce zbývá 35 dní

drakensberg7.jpg

 

                                 

Den Sedmý – pátek 12.7.2013 – do konce zbývá 35 dní

První týden za námi a ještě 5 týdnů nás čeká

 

Jihoafrická republika - Dračí hory

 

kzn-drakensberg-mountains.jpeg 

 

 Nejvyšší pohoří jižní Afriky je díky své rozmanitosti a kontrastech nadmíru vyhledávanou lokalitou vyznavačů trekkingu z celého světa, avšak málo komu se opravdu poštěstí tento kus světa navštívit. Zdejší národní park vydává pouze omezené množství povolení ke vstupu na vybrané turistické stezky, vedoucí v pásmu od tisíce do 3 tisíc metrů nad mořem.Dračí hory se rozkládají na hranicích provincií Free State, KwaZulu-Natal  a samostatného království Lesotho. A právě prvně zmiňovaná provincie, v překladu Svobodný stát, je vstupní branou do tohoto magického světa velehor, vody a džunglí. Při pohledu na mapu zjistíme, že Dračí hory svým profilem připomínají tvar písmene „C“, které tak tvoří přirozenou hranici mezi subtropickou pobřežní nížinou a vyprahlou náhorní plošinou při středu země.

460119a.jpg

 

 

Stáří hor je zhruba 150 až 200 milionů let z období, kdy tuto část země formovala především sopečná činnost, během níž docházelo k vývěru bazaltu na křehké pískovcové podloží. Následné eroze, statisíce let práce vody a větru pak přetvořily krajinu tak, jak ji můžeme vidět dnes. Skalní ostrohy rozličných tvarů pak dostávaly rozličná jména, která jim pradávní obyvatelé dávali spolu s magickými vlastnostmi a rituální symbolikou, typickou pro zdejší kmeny křováků a národa Zulu. Nástěnné jeskynní malby a tvořivost těchto domorodých národů lze spatřit taktéž na některé z výprav či organizovaných návštěv vesnic, během nichž je turistům inscenován běžný život, lidové tance. Existuje spojitost mezi fascinujícím světem jihoafrických hor a magickou krajinou Tolkienova fantastického světa Hobitů, Elfů a trpaslíků…   

 montauxsources__8_.jpg

 

Dominantou Dračích hor je bezesporu Mont-aux-Sources (3048 m n. m.). Půlkruhový profil hory je nazýván též jako Amfiteátr a nejhezčí výhled na něj je údajně od řeky Tugely, podél níž vede i turistická stezka. Pozadu nezůstávají ani taková místa, jako například hojně navštěvovaný Rhino Peak (3051 m) s nádhernou panoramatickou vyhlídkou Mafadi (3450 m) - jedna z vůbec nejvyšších hor na území Jižní Afriky.

south_africa_drakenberg_mountains_mont_aux_source_amphitheatre.jpg 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 36
Celkem: 3046134
Měsíc: 39602
Den: 2481