Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den První - "Krok za krokem " Expedice Jižní Afrika 2013

   Den První – sobota 6. 7. 2013 – do konce zbývá 41 dní

38_429.jpg

Den první – sobota 6. 7. 2013 – do konce zbývá 41 dní

Jihoafrická republika

Svět v jedné zemi. I když Jižní Afrika patří k nejnavštěvovanějším zemím Subsaharské Afriky, jsou zde stále ještě místa, která vás překvapí. Seznam zajímavých míst se neustále rozšiřuje. Nejlepším způsobem jak zemi poznat je autem.

111007-safrica_map-mangalisa.jpg

 

Republika Jižní Afrika je jedním z největších afrických států. Nachází se na jihu tohoto světadílu. Sousedí s Namibií, Botswanou a Zimbabwe na severu, Mozambikem a Svazijskem na východě. Uvnitř jihoafrického území se nalézá samostatné království Lesotho. JAR má 3000 km mořského pobřeží (na jihovýchodě ji omývá Indický oceán a na jihozápadě Atlantský oceán) a vysokou rozmanitost klimatických podmínek. Na západě země se rozkládá poušť Kalahari, východ země má spíše subtropické klima. Ve střední části se rozkládá náhorní plošina Highveld.

highwelt.jpg

 

Většinu území vyplňuje náhorní plošina, která se k severozápadu snižuje do pánve Kalahari v Botswaně. Téměř po celé délce od Namibie až po Transvaal je lemována horami, které pod názvem Dračí hory (Drakensberg) dosahují největších výšek 3200 až 3500 m v provincii Natal na hranici s Lesothem. Centrální náhorní plošina má rozdílnou nadmořskou výšku, nejvyšších poloh dosahuje na pokraji natalských Dračích hor a nejnižších na severozápadě
v písečných oblastech Kalaharské pouště. Město Bloemfontein, sídlo nejvyššího soudu, leží uprostřed náhorní plošiny západně od Lesotha. Nevysoký Witwatersrandský hřeben na severovýchodě od sebe odděluje údolí řek Limpopo tekoucí do Indického oceánu a Vaal, zdroj Oranje, tekoucí do Atlantského oceánu. Oblast Witwatersrandu představuje největší koncentraci obyvatelstva včetně největšího města Johannesburgu a hlavního města Pretorie. Geologicky je Witwatersrand tvořen nejstaršími horninami na světě s obrovskými zásobami zlata.

Velmi známou horou je Stolová hora zvedající se z moře do tisícimetrové výšky nad Kapským Městem. V Jižní Africe stále žije velké množství divoké zvěře, avšak její výskyt ve volné přírodě je vlivem civilizačních faktorů ohrožen. Pro tyto účely bylo zřízeno celkem 13 národních parků s velmi kvalitní péčí, z nichž nejznámější  jsou Krugerův NP, NP Kalahari Gemsbok a rovněž Addo Elefant v blízkosti Port Elizabeth.

 ugsampl1.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 56
Celkem: 3017532
Měsíc: 11353
Den: 2313