Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den Druhý - "Krok za krokem " Expedice Jižní Afrika 2013

Den Druhýneděle 7. 7. 2013 – do konce zbývá 40 dní

aerial-view-cape-town-south-africa.jpg

Den Druhýneděle 7. 7. 2013 – do konce zbývá 40 dní

Kapské město

Kapské Město bylo založeno jako první evropská osada na území dnešní Jihoafrické republiky. Je druhým největším městem Jižní Afriky. I když není hlavním městem, sídlí zde jihoafrický parlament a další vládní instituce. V místě dnešního Kapského Města založil první evropskou osadu Jan Van Riebeeck již v roce 1652. Učinil tak z pověření Holandské východoindické společnosti, která potřebovala svou zásobovací stanici pro lodě, plující mezi Evropou a jihovýchodní Asií. Toto místo bylo ideální pro založení přístavu, protože se nachází v zátoce chránící lodě před rozbouřeným mořem. Během dalších 150 let pod nizozemskou správou se z Kapského Města stal důležitý přístav poskytující odpočinek námořníkům plujícím dále do Asie. Na konci 19. století, byly objeveny bohaté naleziště zlata v Jižní Africe a propukla zde zlatá horečka. V této době také vrcholilo napětí mezi britskou koloniální správou, novými přistěhovalci a Búry, potomky nizozemských přistěhovalců, kteří se snažili zakládat vlastní státy ve středu země. Důsledkem tohoto napětí byly dvě búrské války. Po vítězství v obou střetnutích vyhlásili Britové v roce 1910 Jihoafrickou unii s Kapským Městem jako legislativním hlavním městem. 

2417728337_c823f19267.jpg

Do začátku 90. let patřilo Kapské Město převážně bílým obyvatelům. Černí Jihoafričané a to pouze muži směli do města jen za prací a před setměním se museli vracet na předměstí, do úředně určených obydlí. Dnes je tomu naopak. Díky svým přírodním scenériím jako třeba mys Dobré naděje nebo Stolová hora, 1086 metrů vysoký legendární symbol dvou a půl miliónového Kapského Města, patří město mezi turisticky vyhledávané oblasti. Na Stolovou horu je možno se dostat lanovkou, dlouhou 1244 metrů. Ze Stolové hory je nádherný výhled na Kapské Město. Kapské město je označováno jako jedno z nejkrásnějších měst světa a stalo se oblíbeným turistickým cílem vinařská oblast – Stelenbosh.

stellenbosch.jpg

Po zelených svazích Stolové hory, které jsou zčásti pokryty křovinami, vede kolem 400 stezek. V roce 1929 byla vybudována lanová dráha, která na vrchol plošiny vyveze ročně kolem 500 tisíc lidí. Spodní stanice lanovky leží ve výšce 302 m a jmenuje se Tafelberg Road. Na vrcholu plošiny se rovněž nachází velká retranslační stanice s výhledem. Strmá úbočí hory nabízejí vyžití také horolezcům, kteří zde mohou nalézt mnoho cest různých obtížností.

Table Mountain (v překladu Stolová hora) je hora s plochým vrcholem ležící nad Kapským městem v Jihoafrické republice. Jedná se o významnou turistickou atrakci, kterou podpořila i stavba lanové dráhy vedoucí k vrcholu. Hora je součástí národního parku Table Mountain National Park (Peninsula). Hlavním rysem Stolové hory je téměř 3 km dlouhý útes tvořící stěny hory. Table Mountain se zvedá 1 086 m nad malou, 10 km širokou zátokou Table Bay. Při jasném počasí je viditelná  ze vzdálenosti až 200 km. V historii byla vrcholová plošina větší. Eroze však způsobila částečný rozpad a tím vytvořila okolní tzv. svědecké vrcholy –Ďáblův vrch (Devil´s Peak) a Lví hlavu (Lion´s head).

 view_devils_peak_tm_topc.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 59
Celkem: 3048142
Měsíc: 41271
Den: 3046