Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den patnáctý - pondělí 14. února 2011 - PERU, MACHU PICCHU

191_img_0288.jpg

 

Den patnáctý – pondělí 14. února 2011

do konce expedice zbývá 22 dní
PERU – MACHU PICCHU
Počasí: bez výraznějších změn teplo a vyšší nadmořská výška
Čas. pásmo: + 6 hodin
Přeprava: autobus pro naši expedici
 
Prosím všechny přátele a známé, kteří chtějí pravidelně sledovat tyto zprávy z expedice za trpělivost, protože ne každý den se mi podaří navázat emailové spojení mezi Jižní Amerikou a Českou republikou a ohledně posílání fotek z expedice je to ještě horší, protože v prvním týdnu pobytu zde se mi porouchal fotografický aparát a jsem odkázaný na pomoc kamarádů. Jsem velice rád, že v této fotografické otázce mě nejvíce vychází vstříc Jaro JADRO z Kežmaroku a moc a moc za to touto cestou mu co nejsrdečněji děkuji.
 
„ Krok   za   krokem „
197_img_0355.jpgDnešní den byl věnován také incké stavitelské kultuře. Navštívili jsme posvátné údolí, které sloužilo k obživě Cusco a snad celé Inské říše, bylo vybudované v údolí, kde políčka byla terasovitá a na nich se pěstovala hlavně kukuřice, ale i brambory. Na obranných ruinách byly také terasy, ty však nesloužily pěstování, ale k jiným účelům. Vlastně jsme se blížili k poslední ruině Inské říše, kde pobýval sám Inka a poté před španělskými okupačními vojsky prchl zřejmě do prostorů zcela neprostupných a to do některé části Amazonie. Je to konec posvátného údolí na řece Urumamby, kde končí silnice a cesty a směrem na Machu Picchu už vede jen železniční trať s mnohem menším rozchodem jako je u nás. Večer jsme necelé 2hodiny jeli vláčkem, je velice složité obdržet jízdenku, protože je to jediná přístupová cesta pod Machu Picchu - železnice vede do městečka v překladu „Teplá voda“,odkud je jediná přístupová brána na Machu Picchu209_img_0476.jpg. Ubytovali jsme se v hotýlku, který právě v červnu 2010 byl útočištěm slovenské expedice, která zde byla uvězněna, když celá tato část And byla postižena zemětřesením a poničila železniční trať. Tehdy bylo asi 2000 lidí evakuováno postupně podle jejich věku helikoptérami po celý týden. Michal průvodce tehdy využil svoje mimořádné schopnosti a znalosti místních průvodců a lidí, že se mu podařilo z této svízelné situace dostat asi za 3 dny a vlastně postupovat dál.
183_img_0164.jpgJeště jedna zastávka nás čekala a to v takové malé zoologické zahradě, kde měli zvířata tohoto kontinentu, pumy, lamy, kondory, divoké kočky, nejrůznější ptáky, ale také pravé peruánské lysé psi, nemají srst jen chlupy na ocase. Kondor je symbol Ameriky, viděli jsme ho v letu, dospělý kondor má rozpětí křídel až 3 metry.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 8
Celkem: 3006227
Měsíc: 48
Den: 48