Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den osmý – pondělí 7. února 2011 - Kolumbie, Ekvádor

 

66_img_9652.jpg

Den osmý – pondělí 7. února 2011

do konce expedice zbývá 29 dní

Kolumbie, Ekvádor  
Počasí:  dopoledne chladno, občas slunce, odpoledne od 13 hod prší, občas i silně až do večer                                                                            
Časové pásmo: + 6 hodin   
Přeprava: let Bogota - Quito, z letiště autobusem k rovníku, do hotelu a města taxi         
               
"Krok   za   krokem „
Ráno odlet z letiště Bogota s drobným nedorozuměním, ještě, že na letišti jsme byli alespoň 2 hodiny před odletem. Zde Michal se ukázal jako schopný organizátor, vyřídil vše nejen vyřízení zabukovaných letenek u jiné letecké společnosti, ale opětovné vyměnění kolumbijských pesos na americké dolary, kterými se platí v Ekvádoru. Krátký let do Quita byl vcelku příjemný, na letištiquito_ecuador_picture_b.jpg na nás čekal průvodce Gabriel s autobusem a jeli jsme z letiště, které je na jižní polokouli k rovníku. Rovník obepíná naši matičku Zemi po více jak 6 300 km- z toho většina prochází přes Atlantický a Tichý oceán, v Africe sice po poušti i přes hory, ale nejvýše položenou zemí a dokonce obyvatelnou je jediný Ekvádor, v Jižní Americe ještě rovník prochází Amazonií a také téměř neobyvatelným územím. A zde prochází těsně kolem nejvýše položeného hlavního města na světě Quitem a tam jsme těsně po poledni byli. Vlastně jsou tam celkem 2 koprikony, ten mohutný se zeměkoulí na vrcholu 66_img_9652.jpgobrovského komolého kužele, a ten moderní a přesný je od něho vzdálen asi 100 metrů. U toho nového přesného jsme shlédli muzeum v přírodě – historické budovy Inků i amazonských indiánů, jejich zvyky, výrobky, zvířata celého území, apod. Největší zážitek jsme měli u přesně vytýčeného rovníku vyznačený čarou na betonu s umístěním fyzikálních pomůcek jako je zmenšenina zeměkoule – globus, přístroje vysvětlující princip hurikánů a větrů, ale také jsme zkoušeli, že voda z umývadla opravdu na rovníku se netočí vírem na žádnou stranu a vyteče a jen asi 2 metry na jih či na sever se otáčí jednou po směru hodinových ručiček a také proti směru. Zkoušeli jsme postavit slepičí vejce větší oblinou na hřebík – mnohým se to podařilo a byl jim vystaven písemný doklad o tomto pokusu. Jinde než na rovníku se to nedaří, stejně jsme zkoušeli pokus, který dokazuje, že mimo rovník má člověk větší sílu než třeba jen metr na sever či na jih. Velice zajímavé zjištění je také že člověk na rovníku váží třeba o kilo méně než jen kousek od rovníku.67_img_9624.jpg Při těchto pokusech drobně pršelo, prohlédli jsme si také ten nepřesný obrovský kamenný útvar rovníku v sousedství. Veliký zážitek byl také v tom, že jsme za 5,5 USD obědvali velice dobré menu přímo na čáře- na rovníku- tak toto zcela jistě se mě nikdy tento silný zážitek nevrátí.
 
Odtud jsme se jeli ubytovat do staršího, leč pěkného hotelu přímo v jeden a půl milionovém městě a odtud na prohlídku tohoto starobylého města uzavřeného kolem dokola vysokými Andami. Přímo ve městě na jednom vrcholku se nachází socha Panny Marie, vyobrazené s křídly. Líbilo se nám také Hlavní náměstí, kde je i prezidentský palác a nádherný kostel- katedrála, tento ale i další překrásný kostel je velkými vnitřními plochami vyzlacen. Nejvíce zlata – více jak 4 tuny, co kdy bylo použito na celém světě na jeden chrám. Zajímavostí v tomto městě je velice mnoho. Michal opravdu nás provádí s vysokým standartem, zná perfektně minulost i současnost a dokáže o všem i souvislostech erudovaně vyprávět. Po prohlídce tohoto krásného města jsme okusili nabídku kavárny ve staré zástavbě vysoko s rozhledem po okolí, které se postupně, jak přicházela noc, osvětlovalo.
 
65_img_9650.jpgV Quitu je také velice zvláštní počasí i klíma - tento malý stát (nejvíc osídlený v J.Americe) se skládá z 3 pásů ve směru S-J. Jedno je pobřežní pacifický pás se zvláštním klimatem, včetně sopečných ostrovů Galapágy, střední pás jsou Andy a východní část je již klimaticky podobná a patří do Amazonie. Zde v Quitu je ráno jako jaro, poledne jako léto a večer jako podzim – zima zde není, vždyť jsme na rovníku!
 
 
Vizitka účastníka naší Expedice Jižní Amerika 2011
 
Další účastnicí této expedice je Gábriela Kruhová, je diplomatka na MZV Slovenské republiky je jí 35 let, bydlí v Bratislavě a pochází od Popradu. Její záliby jsou cestování, fotografování, tenis, plavaní, lyžovaní, vysokohorská turistika, kolo, hra na housle a cizí jazyky. Její cestovatelské úspěchy: Japonsko, Jižní Korea, Vietnam, Kamčatka, Mauritius, Austrálie, Nový Zéland, Čína, Hongkong, Macao, Taiwan, Singapur, Malajsie, USA, Kanada, Velká Británie + EÚ mimo Španělska, Portugalska, Litvy, Lotyšska, Rumunska, Bulharska, Kypru a Malty, dále navštívila Norsko, Venezuelu, Kolumbii, nyní Ekvádor a dále Rusko, Ukrajinu. Její nejbližší cestovatelské plány jsou Nepál, Tibet, Kuba a ostatní Jihoamerické státy. Jen k tomuto výčtu mohu poznamenat- obdivuji, obdivuji a obdivuji a jen se ptám co Afrika?
 
 
 
 

Náhledy fotografií ze složky Ekvádor - Expedice Jižní Amerika 2011

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 3006257
Měsíc: 78
Den: 78