Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den osmnáctý - čtvrtek 17. února 2011 - BOLIVIE

la-paz-bolivia.jpg

 

Den osmnáctý – čtvrtek 17. února 2011

do konce expedice zbývá 19 dní
BOLÍVIE
Počasí: oblačno, déšť, slunce ,velká nadmořská výška                   
Čas. pásmo: + 5 hodin
Přeprava: autobus na peruánské straně a také na Bolívijské straně – hranici překračujeme pěšky
 
„ Krok   za   krokem „
 
Dříve než opustíme Peru autobusem musím sdělit, že největší zážitky pro mě osobně znamenaly seznámení s Inskou říší a posvátná jejich hora a nejnovější 7 div světa Machu Picchu , zdá se že musím sdělit, že v červnu letošního roku je to právě 100 (sto) roků, kdy tyto ruiny byly objeveny, očištěny od náletových dřevin a postupně turisticky zpřístupněné - je to kulaté výročí a umocňuje to, že právě naše expedice mohla tento Div světa na vlastní oči shlédnout a v takovém ideálním slunečním počasí. Dnes ve čtvrtek již dopoledne se loučíme z Peru a vstupujeme do v pořadí pátou zemí naší cesty, kterou je Bolívie. Takže dnešního dne se celá expedice láme na dvě poloviny ovšem obrazně - totiž 36 dnů jich máme za sebou 18 dnů v poledne jsme přejeli Peruánskou státní hranici, vlastně jsme ji přešli, naše zavazadla přejeli dvěma rikšemi a dostali jsme se do Bolívie v pořadí 5 naší jihoamerické země na naší expediční cestě. Dnešní cesta téměř celá objížděla jezero Titicaca  a hranice je umístěna na jediné řece, která z tohoto jezera odplavuje vodu a postupně se jezero zmenšuje a hladina klesá. V průběhu cesty jsme několikrát zastavili, abychom se obohatili fotografickým a filmovým materiálem.
La Plaz je hlavní město s 2 miliony lidí, celá Bolívie jich má 9 a je to nejvyšší položené hlavní město na světě. I když reference jsou, že je to zaostalá a chudá země dnešní den do La Plaz a město samotné tak nevypadá - políčka jsou pečlivě obdělávaná, hlavní město mě překvapilo novou výstavbou, tržiště a obchody rozhodně co se týče množství a druhů výrobků je z dosud navštívených měst jiných jihoamerických států asi nejlepší. Je zde však mnohem méně turistů, ale obyvatelstvo se mě zdá společně s Ekvádorským nejpohotovější- toto je postřeh asi za půlden, tento názor se může také změnit.
Ještě se zmíním o hotýlku, kde 2 noci budeme spát. Že je umístěný ve starém městě La Paz blízko centra, to až tak není důležité, ale zvláštní je, že hala, chodby a asi všechny hotelové pokoje jsou vymalovány - tak to by také nebylo nic mimořádného, ale že jsou malovány v krásných celostěnových obrazech, včetně dveří- tak tohle se jen tak nikde nevidí- barvy na obrazech jsou sice syté, ale působí vyváženě, esteticky i umělecky. Obrazy jsou přírodně a místně motivovány ze života místních lidí zřejmě výlučně na vesnici uprostřed náhorní plošiny, ve které se vlastně nachází Bolívie.
Ještě jedna zajímavost tohoto města v La Paz je fotbalový stadion a na něm domácí již porazili Brazílii 6:0, Argentinu 5:0 v kvalifikaci MS ve fotbale. Výsledek je velice zajímavý tím, že právě Brazílie a Argentina patří mezi nejlepší týmy na světě,  kdo domácí Bolívii zde porazil byli fotbalisté zvyklí na tuto nadmořskou výšku (4 000 m.n.m). Ale Brazílie a Argentina podaly stížnost na FIFA a ta zcela nepochopitelně zakázala na tomto stadionu hrát mezistátní utkání a velice poškodila fotbalisty tohoto státu. A zítra veliký mág, fyzioterapeut, masér sportovců Slovenska jde na tento stadion zjistit, jak běh na krátkou i dlouhou trať v této nadmořské výšce je obtížný.
Dnes na večerní bojové poradě jsme se dozvěděli, že zítra bude od 4 hodin ráno stávka řidičů, dopravců a k nim se obvykle přidávají i lékaři, učitelé a jiní. Proto budeme celé dopoledne očekávat a sledovat jak se situace změní.
Vizitka účastníka naší Expedice Jižní Amerika 2011
Robert Fabiny, 40 let, svobodný, ale zadaný s přítelkyní Elenkou, kterou moc miluje,myslí na ni každý den a je smutný, že není s ním zde na expedici. Bydlí v Kežmaroku v městě pod Vysokými Tatrami. Jeho největším koníčkem je cestování po světě a turistika v Pieninách v Slovenském ráji a ve Vysokých Tatrách.
Robi je masér ženské reprezentace Slovenska v košíkové a provádí masérské a psychoterapeutické zásahy i u jiných slovenských sportovců. Procestoval s nimi v minulosti Austrálii, Čínu, Dubaj, Kanadu, USA, Japonsko, Izrael, Brazílii, Rusko, Egypt,Tunis, atd. Kromě Antarktidy navštívil všechny kontinenty. Robert je velice šťastný že může být účastníkem této expedice, tento maratón na 37 dnů přes 10 států Jižní Ameriky si vychutnává, fotí, navštěvuje i to co jiní nestíhají, byl zde na fotbalovém utkání kolumbijské 1 ligy v Bogotě, na tomto zápase bylo víc jak 20 tisíc fanoušků a Robert byl určitě jediným fanouškem z Evropy, kterého si všimla i státní televize a s ním udělala rozhovor.
V dalším období se Robi chce nadále věnovat cestování, masérské práci, sportu aktivně, a například letos v létě jej čeká ME v Polsku, basketbalistkám bude fandit tak, aby se umístnili do 4. místa, které by zaručovalo těmto reprezentantkám účast na LOH v Londýně v roce 2012 a tím i jeho účast.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Bolívie - Expedice Jižní Amerika 2011

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 49
Celkem: 3017546
Měsíc: 11367
Den: 2317