Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den dvanáctý-pátek 11. února 2011- PERU

img_9848.jpg

Den dvanáctý – pátek 11. února 2011

do konce expedice zbývá 25 dní
PERU  
Počasí:
Čas. pásmo: + 6 hodin
Přeprava: dálkový autobus, délka cesty cca. 2000km, 32 hodin jízdy
 
Cesta dálkovým patrovým autobusem z přímořského města z Ekvádoru až sem do Limy byla sice dlouhá, ale jak řekl jeden člen expedice Dušan, hlavně, že jsme dorazili v pořádku bez havárie, nehody, dosud žádnému z nás se nic neztratilo, tak proč se tomu divit - opravdu jsme v Jižní Americe a zde hodiny a čas jdou úplně jinak než na co jsme zvyklí v nás ve Střední Evropě. Cesta měla trvat jen 24 hodiny, a trvala 32 hodin - nic zvláštního pod sluncem. Dnes tedy můžu psát jen o cestě autobusem. Tento byl pohodlný, po celou dobu nešla klimatizace, takže bylo to určitě lepší, než abychom byli podchlazení. Sedačky byly měkčí jak v předešlých případech, daly se dost hluboko sklopit a pod nohy se dal vysunout podnožník, takže při dobré shodě náhod se dalo i částečně spát. Průběžně autobus zastavil i na benzínkách, aby osazenstvo mohlo tam použít WC. Všichni cestující seděli v patře, dole jen zavazadla, kuchyňka, záchody a řidiči se stevardkou, která roznášela snídani, oběd a večeři jídlo a někdy jsme dostali i chlazenou kolu. V přední části patra byl stolek a sedačky asi pro 6 lidí, tam se klábosilo, hráli se tam karty a v noci, aby ten druhý na sedačce měl více místa tam se i leželo.
Krajina v Ekvádoru při pobřeží je velice moc využívaná k pěstování banánů - vždyť vývoz banánů je pro Ekvádor zřejmě největší a nejdůležitější z vývozního ovoce. Při překročení hranic, již do postupně 4 země z 10 zemí, do Peru byl opravdu rozdílný a všichni jsme překvapeni, jak v Peru to bude probíhat dál.
Změnil se i ráz krajiny večer ještě bylo kolem silnice skoro všechno zelené a využívané, ale probudili jsme se ráno a kolem nás všechno jiné, přestalo pršet, objevovaly se pouštní znaky nejdříve kamenitá krajina, potom duny a duny písku a až tak 200 km před Limou se začaly objevovat mořské pobřeží a náznaky hospodářského využití krajiny. A to už bylo předměstí Limy, kde bydlí většina chudých, obrovský chaos na silnicích, nekonečné kolony aut, troubení. Poprvé až v Peru jsme viděli obrovské množství motocyklových rikší.
Včera jsme se rozloučili s 2 našimi členkami Monikou, která v Bruselu u slovenských poslanců dělá překladatelku a s Gábinou, která je na Ministerstvu zahraničních věcí Slovenska. A zde v Limě do hotelu ve středu města dnes přiletěla skupina dalších 13 cestovatelů ze Slovenska, takže nyní počet účastníků do konce expedice je 16-2+13= 27 + 2 průvodci. No uvidíme nadále jak bude rozšířená skupina o nové cestovatele spolupracovat.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Peru - Expedice Jižní Amerika 2011

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 7
Celkem: 3006193
Měsíc: 14
Den: 14