Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den dvacátý druhý - pondělí 21. února 2011 - CHILE, poušť Atacama

dro-de-atacama-chile-south-america-san-pedro-de-atacama.jpg

 

Den dvacátý druhý – pondělí 21. února 2011

do konce expedice zbývá 15 dní
CHILE
Počasí: nádherné, slunečno
Čas. pásmo: - 5 hodin
Přeprava: noční a dopolední přejezd autobusem                              
 
„ Krok   za   krokem „
 
 
K ránu jsme přijeli do města, velká část cestujících vystoupila a autobus pokračoval se zdržením do San Pedra, je to malé městečko uprostřed nejsušší pouště světa v nadmořské výšce asi 2 200 mnm. Ale než jsme přijeli do San Pedra, našemu autobusu došla nafta a opět zdržení, takže na místo, kde přespíme jsme dorazili v poledne – tedy po 14 hodinách jízdy a čekání.
 
san_pedro_da_atacama_2.jpgMěstečko San Pedro je maličké, ubytovali jsme se nakoupili nějaké ovoce a vodu, k bílé laguně jsme odjížděli v 13 hodin. Náklady na necelou hodinku jízdy tam a stejnou dobu zpět jsou 25 USD, ale je třeba dodat, že jsme přímo u laguny dostali malé občerstvení, chipsy, slané sušenky, cocacolu, olivy a pálenku. Za vstup k laguně se platí 2000 chilských pesos.
 
Bílá laguna je stejně jako Mrtvé moře v Izraeli velice slaná, vlastně jsou tam 3 samostatné solné laguny a v jedné z nich se koupali domorodci a my
v druhé, sůl rozpuštěná ve vodě nadnáší, takže i když laguna je hluboká několik metrů, nikdo ani neplavec se neutopí. Slunce pálilo, sůl z pokožky se nedala přímo u laguny malým množstvím vody smýt.
 
292_img_0645.jpgNádherná je tato poušť, není písčitá, ale kamenitá a štěrková, místy bílá z poprašku soli na obzoru jsou vysoké Andy, které tvoří vesměs kuželovité tvary sopek s vrcholky tvořené ledovci přičemž jejich výška je nad 5 000 mnm. Byl ještě čas na občerstvení, provedení několik fotek a videozáznamů a čekal nás odjezd do San Pedra, vykoupání od slanosti našeho těla, večeře, oslava narozenin Jadra.
 
Večer jsme autobusem jeli do solného měsíčního údolí, tento kousek vyorodované a zkrystalyzované krajiny, hlubokého kaňonu, menších písečných dun a hlavně nádherných exteriérových úkazů, skalisk, krystalů soli, solních perel . Další zastávka byla u obrovské duny, její vrchol dělal krásný příkrov, naprosto rovných a symetrických tvarů. Mohli jsme prochodit jen po okolních skaliskách, na dunu byl přísný zákaz vstupu. Těsně před západem slunce jsme jeli na vyvýšeninu a sledovali jsme, jak sluníčko zapadá a osvětluje okolní krásnou krajinu, nádherné pohledy byly i na protější zaledněné sopky. Po západu slunce byla nachystaný malý piknik - čaj z koky, káva, sušenky. Byl to nádherný dnešní den, před zítřejší velice dlouhou cestou do hlavního města Chile Santiaga.
 

Náhledy fotografií ze složky Chile - Expedice Jižní Amerika 2011

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Milan - Ledový pozdrav (-14°C)

Díky za mejla.
Svůj vztah k penězům mám dávno prostřednictvím svých vedoucích a manželky vyřešený.:-)
Vzpomeňte v Chile historického úspěchu našich fotbalistů v roce 1962, když získali stříbrné madaile na mistrovství světa.

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 46
Celkem: 3015778
Měsíc: 9599
Den: 1394