Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den dvacátý - sobota 19. února 2011 - BOLIVIE, CHILE

800px-arica_aduana_2.jpg

 

Den dvacátý – sobota 19. února 2011

do konce expedice zbývá 17 dní
BOLIVIE, CHILE
Počasí: dnes neprší, v Bolívii chladno, v Arica (Chile) teplo              
Čas. pásmo: + 4 hodin
Přeprava: autobus La Paz – Arica (Chile)
 
„ Krok   za   krokem „
 
Dnes už od 5 hodiny ranní jedeme na terminál a z terminálu odjíždíme mezinárodním autobusem v 5,45 hod s jistými počátečními zdrženími. Autobus je plný, vždyť většinu sedadel zase okupujeme my účastníci expedice. Do Arica přijíždíme v 16 hodin, ale poměrně veliké zdržení je na hranici Bolívie-Chile. Chile je naší 6 zemí v pořadí v naší expedici a právě tento stát si velice důkladně hlídá zboží, které do země přijíždí, proto před přechodem jsme museli odevzdat veškeré potraviny, nesmí se převážet veškerý biologický materiál a samozřejmě žádnou koku, kterou asi měli všichni sebou na vaření čaje, nebo jen tak na žvýkání. Na hranicích jsme museli všechny věci z kufru autobusu vyndat, po vyřízení pasových formalit nejdříve pes zodpovědně procházel a očuchával všechny zavazadla a poté zavazadla se rozmalovaly a chilský úředním nahmatával, zda někdo něco nelegálního nepřeváží- zajímavé bylo, že tam neměli rentgen, když jsou tak přísní.
Takže jsme jeli opět 10 hodin velice zajímavou krajinou. Z La Paz jsme jeli bolívijskou náhorní plošinou, skaliska kolem, velice dobré silnice až na přechod. Právě na hranicích byla výška asi 5 000 mnm a tam se čněla dosud činná sopka ve výšce asi 6 500 mnm zahalená do mraků, sněžný pás v Andách se pohybuje ve výšce 5 500 – 6 000 mnm. Bylo to velice hezké, počasí bylo však chladné a foukal ostrý studený vítr.
Andy měnily svoji tvář, co se týče složení hornin, zpočátku to byla žula, vyvřelina, skaliska, potom usazeniny břidlice a konečně pískovce a na závěr písek pouštní s balvany pískovce. Stejně jako měnily Andy svoji tvář změnil se i povrch silnic, v Bolívii perfektní, v Chile z 50 % velice špatný, obrovské díry a nikoho to nezajímalo, jen řidiči měli stálý problém kličkovat napříč vozovkou mezi dírami a stejně do nich auta spadly.
Neobvyklé také bylo, že za nějakých 3 hodin jízdy se autobus z výšky asi 4 500 mnm dostal do Arica, která je na pobřeží Pacifiku tedy 0 mnm a to byl sešup, jenom brzdy hořely!
800px-aricaplazacolon.jpgVečer jsme se vydali na procházku asi 200 tisícového města, které je známé chilské výletiště, prohlédli jsme si pěší zónu, náměstí i kostel ve kterém se konala svatba a ještě jsme ochutnali místní speciality- jednak ryby, ale také podobné párku v rohlíku a dort. Tržnice byla plná suvenýrů a také se konal koncert večer při docela teplém počasí. Po 3písničkách jsme málem ohluchli z naplno burácejících reprobeden. Kolem 22 hodiny jsme šli spát, ještě zítra bude trošku odpočinkový pohodový den a večer odjíždíme.
 

Náhledy fotografií ze složky Bolívie - Expedice Jižní Amerika 2011

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 28
Celkem: 3045946
Měsíc: 39442
Den: 2399